Hvordan skal vi bygge, og hvordan skal vi bo?
Repræsentantskabsseminar 2024
af Peter Friis Mikkelsen
Brabrand Boligforenings kommunikationsafdeling
Hvordan skal vi bygge, og hvordan skal vi bo? Sådan lød temaet for årets repræsentantskabsseminar, der for andet år i træk blev afholdt på hotel- og konferencecentret Horisont i Aarhus N den 9. og 10. november 2024.
50 deltagere fra 17 forskellige afdelinger, foreningsbestyrelsen, repræsentanter for såvel ikke-bolighavende som medarbejdervalgte i repræsentantskabet samt ledere og medarbejdere fra administrationen var lørdag formiddag samlet og klar til at tage del i årets seminar.
Efter morgensang og velkomst ved formand Keld Albrechtsen stod stadsarkitekt i Aarhus Kommune Anne Mette Boye for dagens første oplæg.
Her fortalte hun bl.a. om, hvilke overvejelser Aarhus Kommune gør sig bystrategisk, når byen skal planlægges og udvikles, hvilke retninger vi ser inden for moderne byudvikling, og hvordan kommunen ønsker, at disse skal forme måden, vi bor på.
Oplægget blev efterfulgt af et gruppearbejde, hvor deltagerne fik lejlighed til at udveksle erfaringer om, hvorfor de bor alment, hvor de gør i dag.
Boligpræferencer og boligpolitik
Efter frokost tog seniorforsker Mette Mechlenborg fra BUILD, Aalborg universitet, ordet.
Boligforskeren står bag et stort forskningsprojekt om danskernes boligpræferencer, og hun gjorde tilhørerne klogere på forskellige tendenser i samfundet, der skaber nye boligbehov – som for eksempel en voksende gruppe seniorer, nye familietyper og flere, der bor alene end som par.
I forlængelse af det stillede hun skarpt på den almene lejeboligs styrker. Herunder blev bl.a. adgang til service og boligrotation, adgang til socialt liv og fællesskab, frivilligt engagement og social kapital fremhævet.
Derefter blev der igen åbnet for diskussion i grupper, hvor deltagerne tog stilling til, hvem vi er relevante for, og hvad det bedste er ved den afdeling, de bor i. Seancen blev afsluttet med fælles opsamling og dialog med salen.
Bent Madsen, administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, afrundede den faglige del af lørdagens program ved at zoome ind på flere vigtige og aktuelle perspektiver for boligpolitikken og den almene sektor. Han kom ind på emner som ”nærhed i sundhed”, ”lejetab i almene boliger” og udfordringer med ”vand og oversvømmelser.”
Aftenen stod på fælles middag og hyggeligt samvær på hotel- og konferencecentret.
Fleksible fællesskaber
Søndag formiddag bød på ét enkelt oplæg fra antropolog My Madsen, der er forsker i Nationalmuseets Center for Sociale Bymodeller (SUMO), hvor hun undersøger forholdet mellem byggede miljøer og det sociale liv.
I et treårigt forskningsprojekt, ”Fleksible fællesskaber”, som er et samarbejde mellem Arkitektskolen Aarhus og Nationalmuseet, har hun været med til at udforske de unikke fællesskaber, der opstår i almene boligforeninger, og hvordan de fysiske rammer spiller ind.
Udstillingen ”Tingenes fællesskaber” udspringer af forskningsprojektet og præsenterer et af projektets hovedpointer, der peger på, at beboere i danske almene boligområder danner fællesskaber på mange forskellige måder. Udstillingen viser f.eks., at ting som lyskæder og potteplanter, der placeres i overgangszonen mellem den individuelle bolig og fællesarealerne, spiller en vigtig rolle i de uformelle fællesskaber, der foregår mellem beboerne, men også, at arkitekturen spiller en vigtig rolle, i forhold til at udveksling og kommunikation gennem ting bliver fællesskabende.
Udstilling og workshop
Efter forskerens oplæg kunne deltagerne gå på opdagelse i udstillingen med små modeller, plancher og video- og lytteposter, som bl.a. gav indblik i, hvordan nytænkning af især gange og trappeopgange samt affalds- og genbrugshåndtering udgør vigtige fællesskabende ressourcer for beboerne.
En sidste diskussion i grupper mundede ud i flere ideer omkring, hvordan man kan bidrage til at understøtte fleksible fællesskaber, når der bygges og renoveres.
På den anden side af middag kunne boligforeningens formand runde årets seminar af efter et par gode dage med inspirerende oplæg og diskussioner.
”Hjertelig tak for jeres deltagelse og jeres venlige og rare måde at omgås hinanden på. Det er i beboerdemokratiet en flot præstation, at man kan være sammen og tale rigtig godt og ordentligt med hinanden en hel weekend igennem,” sagde Keld Albrechtsen til medlemmerne af repræsentantskabet, hvorefter det var tid til frokost og hjemrejse.
Læs med
Du kan finde mere materiale fra seminaret via linket her:
www.brabrand-boligforening.dk/om-os/dokumenter-fra-hovedforeningen/
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2024-07 December