Nyt layout


Skræppebladet skal have nyt magasin-design

Beboerbladet i Brabrand Boligforening skal have udviklet et nyt grafisk koncept. Vi er på udkig efter en grafiker/firma, og første åbne runde løber frem til 1. juli 2013. Alle kan være med

Er du god til grafik, layout og grafisk design? Så er det nu du skal melde dig på banen og indsende et foreløbigt forslag med dine ideer. Vi vil gerne se, hvordan Skræppebladets fremtidige forside + en indholdsside kan se ud.

Den indledende runde er åben for alle, og det bedste forslag honoreres* med 2.000 kr. Det næstbedste med 1.000 kr. De vindende forslag er med i næste runde, hvor vi også spørger to udvalgte, professionelle magasindesignere om et forslag.

Vinderen af anden runde får opgaven med at udvikle magasinkoncept for hele Skræppebladet og de mange forskellige designelementer, som indgår i et typisk blad. Konceptudviklingen med opsætning i InDesign afregnes efter nærmere aftale (svarer nok til en måneds fuldtidsansættelse).
Det forventes at Skræppebladets faste layouter efterfølgende implementerer det nye koncept i samarbejde med redaktionen.

Sådan gør du
Fra Skræppebladets hjemmeside skraeppebladet.dk/redaktionen/layout/download kan du downloade en zipfil med tekster, fotos og eksisterende logo. Her kan du også se henvisninger til de oprindelige sider, hvordan de så ud samt flere detaljer – bl.a. krav til minimumsindhold på forsiden.

 1. Du skal lave forslag til en forside (med det valgte forsidebillede og gerne henvisninger til udvalgte artikler i netop det udvalgte nr. )
 2. Udvælg også en sidetype du gerne vil layoute – der er fem typiske indholdssider at vælge imellem. Hvis du layouter mere end en side er det også ok. En oprindelig side skal du layoute så den fylder én side. Alternativt kan du sende to forslag til layout for siden: både på én og to sider.
  Hvis du anvender andre fotos end dem der er i zip-filen skal de være fra Skræppebladet (hent fotos og tegninger fra hjemmesiden skraeppebladet.dk – trykkvalitet er ikke vigtig lige her).
  Genbrugbare grafiske elementer må du gerne selv tegne/udforme.
  Dit layout skal være så generel, at det kan bære et koncept: mange artikler/indlæg skal kunne layoutes ud fra de elementer som indgår i konceptet.
 3. Lav en pdf af dit layoutforslag** og send til layout@skraeppebladet.dk sammen med dit navn og en lille beskrivelse af dine tanker om layoutet. Indsend senest 1. juli 2013.

Arkivfoto af Ulrik Ricco Hansen

Visioner
Skræppebladet har selvfølgelig store tanker og håb til det nye designkoncept. Det må gerne forsøge at leve op til – eller blive inspireret af – nogle af følgende elementer:

 • Et design, som tilfører udgivelsen format og giver nyt liv til formidlingen af stoffet.
 • Understøtter den redaktionelle ambition om en magasinidentitet, der signalerer både udsyn, nærhed og faglig tyngde – og som alene i kraft af sit visuelle udtryk vækker fascination og interesse hos læserne.
 • Signalere tilhørsforhold til afsenderen, Brabrand Boligforening, vel at mærke uden at modarbejde en magasinidentitet, der udtrykker selvstændighed og journalistisk troværdighed.
 • Det nye design skal kommunikere professionelt, fængende og præcist – og sørge for, at alle historier bliver læst og oplevet som inspirerende i både indhold og form.
 • Det nye design skal give bladet mere kant, større harmoni mellem form og indhold på det enkelte opslag – og mere variation i det samlede visuelle udtryk.

Forslag:
Designet bygges op omkring et velfungerende gridsystem og skabelonkatalog som tillader brug af både velafprøvede og mere moderne grafiske virkemidler, uden at det på noget tidspunkt går ud over læsbarheden og afkodningen af indholdet – trods storvariation mellem lange, tekstunge artikler og kortere opslag samt mange billeder. Gerne et stramt, maskulint layout, der overrasker i detaljen. Rubrikkerne kan varieres fra det ultra fine og feminine til den massive stærke rubrik, som fungerer illustrativt.

Kort sagt:
Fastere rammer og et nedskrevet koncept som tilsammen giver bladet et helt andet udtryk, som giver en større lyst til ikke bare at kigge i bladet, men også bruge væsentligt længere tid på det.

*) Forbehold: Ved for få deltagere og/eller manglende kvalitet i de indsendte forslag forbeholder Skræppebladet sig ret til at stoppe eller udskyde konkurrencens første runde.
**) Det er tilladt at indsende mere end et forslag


Vil du vide mere
Send opklarende spørgsmål til Skræppebladets layout-kommissorium, der består af:
Ulrik Ricco Hansen, Martin Ljung Krabbe, Elsebeth Frederiksen og Jesper Krogh.
Find mail-adresser og telefonnumre på http://skraeppebladet.dk/redaktionen
eller skriv til layout@skraeppebladet.dk

Download zipfil

Om Skræppebladet
Skræppebladet er forenings- og beboerblad for beboerne i Brabrand Boligforening. Bladet udkommer 10 gange årligt i 5500 eksemplarer. De typiske indholdskategorier er artikler, fotoreportager, aktivitetsstof, afdelingsstof, foreningsstof, kommentarer og læserbreve. Bladets redaktion består af demokratisk valgte redaktionsmedlemmer og frivillige der alle og arbejder frivilligt og ulønnet. Til redaktionen er knyttet lønnet layouter, korrekturlæser, illustrator, redaktionssekretær og webmaster.
Læs mere på Skæppebladets hjemmeside, fx skraeppebladet.dk/redaktionen/om/


Noter fra Layoutkommissionen

Alle er velkomne til at stille spørgsmål til opgaven, og alle mails besvares personligt. Uddrag fra svar og andre kommentarer fra Layoutkommissionen er herunder:

Spg: Hvornår er deadline?
Svar: Indsend i første runde til layout@skraeppebladet.dk senest 1. juli 2013. Vi har ikke efterfølgende datoer klar før dette tidspunkt.

Spg: Hvilke krav er der til fonte, farver og format?
Svar: Ingen særlige krav. Men hvis du vil lave om på format (højde/bredde på det trykte magasin) skal du diske op men en god grund.

Spg: Er dette virkelig kun en opgave til 2000?
Svar: Nej. Den bedste som prækvalificeres får 2000 kr. Næstbedste 1000. Begge går videre i næste runde, hvor vinderen betales grafikerløn for cirka en måneds arbejde. Måske 30.000-40-000 afhængig af opgave. Måske mere afhængig af opgave og kvalifikationer.

Spg: Hvor mange sider er der, som beskriver layoutopgaven?
Svar: Der er to: denne side (som du læser lige nu) + downloadsiden som uddyber detaljer.
Desuden er der sider som reklamerer for denne side bl.a. en side i det trykte Skræppeblad juni-udgaven.

Spg: Hvilken farvepalette anvendes? Kan jeg få den udleveret?
Svar: I dag har vi ikke en fast farvepalette, men skifter fra nr. til nummer med en gennemgående farve på omslag og delvis i rubrikker mv.
Dette (gamle) princip er båret videre fra dengang bladet blev trykt i sort + staffagefarve. Nu anvendes firfarvetryk i CMYK til kant på alle sider.
I det nye layout er der helt åbent for farvevalg. Du må gerne ledsage dit forslag med en lille tekst om hvorvidt, du vil foreslå alternerende farveudtryk (som nuværende) eller bygger dit layout på en fast farvepalette.


© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt