Lederen

En stormoske i Gellerup? Nu er det op til dig

af Ulrik Ricco Hansen

Planer og meninger om en stormoské i Århus har bølget op og ned de seneste år. Som det fremgik af Skræppebladet i oktober, er der mange beboere i Gellerupparken, som gerne vil have en moske ved siden af Globus1.

I begyndelsen af november besluttede Århus Byråd at ændre i kommuneplanen, så planen giver mulighed for at et stykke af det grønne område mellem Gudrunsvej og Åby Ringvej kan bruges til byggeri af en stormoske og et islamisk kulturcenter.

Det er Brabrand Boligforening, der ejer arealet, og derfor er det foreningen, dvs. beboere som dig, der skal sige ja eller nej til, om vi vil sælge. Beslutningen skal tages af repræsentantskabet: Har du en mening, så giv den til et medlem af din afdelingsbestyrelse – der er ham/hende der får en stemmeseddel.

Der er meget delte meninger om moskeens placering. Flere politikere og nogle i foreningsbestyrelsen synes, det er en rigtig dårlig idé at placere moskeen tæt ved boligerne for masser af muslimer. De mener, at det vil skade integrationen, og ser den hellere placeret f.eks. på havnen eller i den nye bydel ved Lisbjerg.

Omvendt er mange tilhænger af placeringen, som måske netop kan være med til at give bedre forståelse mellem muslimer og ikke-muslimer. Der er også en pointe i, at en afdeling som Gellerupparken gerne vil have en moske i Gellerup.
At der står 11 foreninger som repræsenterer bl.a. somaliere, tyrkere og arabere bag ønsket om moske og kulturcenter kan sikkert også bidrage til større samarbejde og forståelse blandt muslimer med forskellig baggrund.

Byggeriet af en stormoske og islamisk kulturcenter forventes at koste omkring 50 millioner kroner. Foreningerne anser det for realistisk at rejse midlerne på relativ kort tid via forbindelser til bl.a. mellemøsten. Dette har fået modstandere til at mene at moskeen kan blive et magt-center, og at de, der ”betaler for orkesteret, nok også vil bestemme musikken”.

Den såkaldte helhedsplan for Gellerupparken og Toveshøj nævner ikke med et ord en moske. Hvis boligforeningen vil sælge, er det helt nødvendig at tage moskeen med i planen.
Der skal tænkes stort mere end et sted.

Og mens der tænkes holder Skræppebladet juleferie.
Næste blad udkommer omkring 1. februar.

Godt nytår
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt