En hyldest til radioens Program 1

Vi lever i en medietid. Blandt medier er det nok tv og internet, der har den største tiltrækning blandt brugerne og blandt dem vel især de unge og yngre, som jo er flasket op med dem – ikke mindst via skolernes undervisning.

Blandt medier vil jeg slå et slag for radioens program 1. Når jeg tænker tilbage, har jeg haft mange fine oplevelser med netop denne radiokanal. Mine forældre anskaffede sig først fjernsyn i 1964 – nogle år efter at det blev almindelig udbredt. Så indtil da var det radioen, vi samledes, om især på lørdagsaftener, da der var underholdningsudsendelser såsom ”Kvit eller dobbelt” og lignende, som vi kunne samles om.

De helt store kunstneriske oplevelser havde vi, når der var noget i radioteateret. Det var i denne periode en rig tid for den type udsendelser. Det var da de store ”gamle” skuespillere ofte var at høre i radioen: Poul Reumert, Clara Pontoppidan, Bodil Ibsen, Bodil Kjer, Mogens Wieth, Ingeborg Brams o.m.fl.
Vi oplevede bl.a. O’Niells ”Sorg klæder Ekstra” og Ibsens ”Gengangere” som er nogle af de stykker, der mest har hæftet sig i min hukommelse.

Man havde også en programtype som radioromanen. Tankerne går tilbage til Paul Kerns oplæsning af Martin A. Hansens ”Løgneren”, Birgitte Price med Rifbjergs ”Anna (jeg) Anna”, Ove Sprogøe med Panduros ”Vinduerne” og senere hen Ghita Nørbys fremragende oplæsning af Herman Bangs ”Ved vejen”.
Det er noget af det, man savner i nyere tid – eller også er det mig, der ikke ser godt nok efter i programoversigterne.
At sidde og lytte til det rummer på én gang en intimitet og noget magisk. Det er det talte ord, der er i centrum, og man danner sine egne billeder – man arbejder så at sige med stykket. Det giver en speciel dimension i oplevelsen. Og radioteateret var også ofte et udklækningssted for nye og unge talenter, som senere blev kendte via teaterscenerne, film og tv.
Med fornøjelse tænker jeg også tilbage på rubrikken ”Karlsens kvarter”, som var et lille frikvarter på lørdagsaftener.

Men mens man med nostalgi tænker tilbage på disse programmer, så bringer radioens program 1 også i dag mange interessante udsendelser. Radioen er vel overskygget af tv-mediet, men har sin trofaste lille skare af lyttere som undertegnede. Som et alternativ til tv-mediet hævder program 1 sig stadigvæk smukt.

Nu har radioen fået en ny og flot koncertsal i Ørestaden, som jo desværre har overskredet budgettet. Men man må sige, at det er godt, at den blev bygget. Men der skal stadigvæk spares og spares, nu især med den truende internationale finanskrise lurende i baggrunden.
Man må så håbe, at det ikke går ud over radioens program 1, for så mister vi en del af alsidigheden i medieverdenen og en vigtig kilde til underholdning, fornøjelse og eftertanke.

Førtidspensionist
Ib Skøt
Jernaldervej 265 A, st. tv.
8210 Århus V
tlf. 86 24 35 73
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt