Nye muligheder i dit antennestik

Digitale signaler fra 1. november til alle beboere*

Den 1. november bliver der lavet om på tv-signalerne. For alle beboere i Brabrand Boligforening og resten af Antenneforeningen Aarhus betyder det kun få ændringer, men flere muligheder. Skærmen går ikke i sort, og du kan se tv, næsten som du plejer uden at gøre noget som helst.
Men vil du have del i fordelene i det nye signal, må du op af stolen. Du kan jo starte med at finde de to nye DR-kanaler på dit fjernsyn, så du også kan se DR Kultur og DR Ramasjang, hvor sidstnævnte er Danmarks Radios nye børnekanal. Alle får de to nye kanaler.

*) Aftale ikke helt på plads

Ved Skræppebladets deadline – to uger før overgangen til det nye signal – er aftalen mellem Stofa og Antenneforeningen Aarhus ikke faldet på plads. Det er den til gengæld i f.eks. Aalborg og Hjørring hvor bl.a. Aalborg-Nørresundby Antenneforening og Hjørring Antenneselskab har fået en god aftale på plads. Sandsynligvis bliver der indgået en lignende aftale for Århus, men som læser skal du altså tage denne artikel med et gran salt – det er jo ikke sikkert, at aftalen bliver helt som i det nordjyske.

Arkivfoto: Stofa fortæller om Zaptor på beboermøde i 2008

Forskel på analog og digital

Siden tv blev opfundet er signalet udsendt analogt (altså som ”bølger”) Alle fjernsyn i dag kan modtage analogt signal. Det nye er at anvende computer-teknologi til at sende signalet (altså som et-taller og nuller). Kun nye fjernsyn kan umiddelbart forstå et digitalt signal.
Et digitalt signal fylder ikke så meget, så derfor er der plads til flere kanaler.

Både og

Selvom der officielt ikke længere sendes analoge tv-signaler fra tv-stationerne, så kommer der stadig analogt signal ud af antennestikket. Antenneforeningens leverandør, Stofa, sørger for at lave det digitale signal fra f.eks. DR om til ”gammeldags” analogt signal. Og så sendes begge signaler afsted gennem antenneledningen.
Man kan også selv lave det digitale signal om til analog ved at købe en digital modtagerboks. Så får ens gamle fjernsyn stadig analogt signal.

De hurtigste og de langsomste

Har du været med på beatet og har al mulig computer-, ip-telefoni- og tv-isenkram i din lejlighed er der meget få nyheder for dig. Du ved allerede det meste om de digitale kanaler, og du betaler også for at få de mange fordele som f.eks. Stofas Zaptor-boks tilbyder. Nå, jo: nyheden er at den årlige kortleje bliver halveret fra 375 til 187,50 kr.
Er du omvendt den, der blot har brug for DR og TV2 og synes at resten af det der ”kanal-halløj” ikke vedkommer dig, kan du også sove roligt om natten. Heller ingen nyheder der.

De fleste

Er du mere typen, der gerne vil følge udviklingen i det tempo, som både du og din pengepung kan være med til, er der mange nye og spændende muligheder, som ikke koster en bondegård.
Seneste tilbud fra antenneforeningen og Stofa er, at alle digitale kanaler også sendes ukrypteret. Det betyder, at du kan få tv i digital kvalitet, hvis du blot har et nyt fjernsyn eller køber en lille boks, som mange butikker sælger fra omkring 300 kr.
Dit fjernsyn eller boksen skal kunne modtage signal i det format der hedder ”DVB-C”. C’et står for kabel-tv (Cable). Hvis du vil modtage digitalt signal fra en tag- eller stueantenne hedder formatet ”DVB-T”, hvor t’et står for antennemaster på landjorden (Terrestrial).

urh-stofa-bil-DSCF9033

Gratis telefon og internet

I antenneforeningens og Stofas nye signal er gratis telefon og gratis internet. Alle beboere har automatisk signalerne i antennestikket på væggen. Men det er ikke særlig nemt at sætte en ledning fra sin computer eller telefon deri.
Så helt gratis er det ikke. Du skal købe en ”pakke” før du bliver klar til at få det gratis: For det første skal du have et ”bredbånds-udtag”, så antennestikket på væggen både har udtag til tv, radio og internet. Dernæst skal du have en boks (et modem) som har et stik til både telefonen og din computer (en såkaldt MTA-boks)
Du kan herefter frit surfe på internettet (men det går ret langsomt), og du kan frit modtage telefonopkald og ringe til gratis-numre. Hvis du vil ringe, koster det, men det er rimelig billigt at bruge.

Digital-tv til alle

Uanset hvilken pakke du abonnerer på hos Stofa, får du alle kanaler i både analog og digital kvalitet (undtaget temapakker og premiumpakker, som kun sendes digitalt). Dette er en nyhed, der nok kan gøre en antenne-mand glad:
”Vi har længe ønsket os en mere simpel adgang til digitalt tv. Mange af vores medlemmer har oplevet kravet om en boks med kortafgift som en forhindring – så den fjerner vi nu,” kunne antenne-manden måske finde på at sige.

Hent det digitale signal

Du har flere muligheder for at få de flotte digitale billeder på dit fjernsyn. Hvis dit fjernsyn er en gammel billedrøsmodel kan du stadig få glæde af at der er flere kanaler digitalt end analogt.

1: Zaptor (eller CA-modul): Her sættes et kort i, så du får adgang til betalingskanaler.

2: Digital DVB-C-boks/ Stofas Zapper-boks: Sættes ind mellem fjernsynet og antennestikket på væggen (eller mellem videomaskine og stikket på væggen).

3: Tv med indbygget modtager for DVB-C: Hvis du vil optage skal du enten købe en digital modtager eller se, om du kan opdrive en optager med indbygget DVB-C-tuner.

Nogle kanaler er kun digitale

Den nye kanal fra Danmarks Radio, DR HD, sendes sandsynligvis kun digitalt. Det samme kommer nok til at gælde den nye kanal med lokal- og regional-tv. Seneste melding fra Antenneforeningen Aarhus er dog, at de vil forsøge at sende sidstnævnte både digital og analog.
Tidligere har kanal 6’eren sendt lokal-tv om formiddagen. Dette holder kanalen op med fra den 1. november.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-09 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Dene side er omtalt på
Skraeppebladet.dk: Stofas julegave: Dyrere kabel-tv og færre kanaler:
Link: skraeppebladet.dk/2009/12/stofas-julegave-dyrere-kabel-tv-og-f%c3%a6rre-kanaler/

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2009-09 November
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2009-09 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • Nye muligheder i dit antennestik
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data