Kan du se de nye tv-kanaler?
Faldgruber for beboere, der vil se digitale udsendelser
tekst og foto af Ulrik Ricco Hansen
Ingen sort skærm i Brabrand Boligforening. De fleste beboere kan se det, de plejer at se på den måde, de plejer at se det. Men mange vil gerne se de nye kanaler og har anskaffet sig en digital modtagerboks eller en ny fladskærm med indbygget digital modtager. Desværre har flere beboere samtidig anskaffet sig problemer med at se det, de gerne vil se med det nye udstyr. Her er en guide til at se de nye kanaler.
Nye kanaler på gammelt udstyr
Har du et gammelt fjernsyn med billedrør og den mindste tv-pakke (basispakke), har du fortsat alle kanaler, for Antenneforeningen laver de nye digitale signaler om til analoge, så du kan modtage som du plejer.
Der er sket en kanalflytning for Canal 9 og DK4, men den slags har du prøvet før.
Der er også kommet to nye kanaler til: DR Ramasjang og DR Kultur. Dem skal du lave en kanalsøgning for at finde.
Nye kanaler – nyt udstyr
Selv om meget fortsætter som før, er der også en masse nyt. Der er f.eks. kommet en ny lokal/regional kanal, hvor TV2 Østjylland og lokale tv-stationer kan sende det meste af døgnet (Kanal Østjylland). Der er også kommet en ny kanal med udsendelser fra Folketinget.
Med det nye digitale signal er det blevet muligt at sende billeder i ny og bedre kvalitet, såkaldt HD, og dette udnytter Danmarks Radio på en kanal (DR HD), som kun sender i den gode billedkvalitet.
Ovenstående kanaler kan beboerne ikke modtage uden en digital DVB-C-modtager (f.eks. en Zaptor boks).
Med den digitale modtager kan du samtidig modtage alle kanaler i din tv-pakke digitalt.
Nyt udstyr: niveau 1
Overgangen til det nye tv-signal betyder, at et nyt selskab står for at sende signalerne fra tv-stationer og ud i luften. Selskabet hedder Digi-Tv og ejes af DR og TV2. Det er Digi-Tv, der f.eks. har bygget om ved den store sendemast på Søsterhøj, som sender signaler til bl.a. Århus. Denne ombygning gav undervejs sort skærm for folk med en antenne på taget.
Nyt udstyr: niveau 2
Det er Stofa, der står for det tekniske i Antenneforeningen Århus. Du har måske set de mange antenner og paraboler hos Stofa på Søren Frichsvej. Indenfor står en masse elektronik, der skal sørge for at sende signalerne videre til beboerne. Signalerne sendes gennem både lyslederkabel og almindelige antenneledninger.
Ved hver boligafdeling er en eller flere bokse, som fordeler signalet og samtidig tager højde for om den enkelte husstand har lille eller stor tv-pakke.
Nyt udstyr: niveau 3
På væggen har du et antennestik, som du måske via en fordelerboks eller et forgrenerled (såkaldt T-stik) sender videre til flere rum i lejligheden. Måske har du tre fjernsyn:
1) En gammel billedrørsmodel – den kører som den plejer.
2) En digital modtagerboks tilsluttet et nyere fjernsyn
3) Et nyt fjernsyn med indbygget digital modtager
De to sidstnævnte har måske problemer med visse kanaler – hvor ligger fejlen?
Problemer? Spørg naboen
Hvis du oplever en fejl, som naboen ikke har, skyldes det sandsynligvis dit eget udstyr.
Husk at spørge naboen om udstyrs-type og tv-pakke; det hjælper ikke så meget at sammenligne f.eks. lille pakke på billedrørsfjernsyn med problemer i en Zaptor-tillægspakke.
Udstyr – tuner?
For at modtage de nye kanaler skal du have en boks eller indbygget DVB-C-tuner (DVB-T kan næsten kun modtage via en antenne). Hvis du slet ikke kan modtage digitale kanaler er det måske her fejlen ligger.
Udstyr – tunerindstilling?
Den digitale tuner skal indstilles til Stofas signaler. Se i faktaboksen, hvad den skal indstilles til. En del udstyr har en standard-indstilling, som ikke virker.
Kan du ikke få lov til at indstille, er der sikkert en anden indstilling, der blokerer, f.eks. skal visse fjernsyn have angivet at land er ”- -” (og ikke ”Danmark”).
En forkert tunerindstilling kan også bevirke, at du kan se en del (mere eller mindre tilfældige); men langt fra alle digitale kanaler.
Udstyr – MPEG?
Nogle af de nye kanaler sender Stofa kun i det nye digitale format (MPEG4):
”Folketingskanalen og DR HD kan kun ses med et tv-apparat med DVB-C-modtager med MPEG4,” oplyser Aase Asmus Christensen fra Antenneforeningen Århus.
Hvis det netop er disse kanaler, du ikke kan modtage, har du måske kun en MPEG2-modtager. Den annoncerede tidsfrist med udløb i år 2012 for MPEG2 gælder ikke alle kanaler.
Flere kunder er blevet snydt af forhandlere, som gerne ville af med gamle MPEG2-modtagere, og for tiden hober den slags sager sig op hos Forbrugerstyrelsen.
Udstyr – kabel?
Kan du modtage nogle digitale kanaler; men ikke andre, kan det skyldes dine antenneledninger. Er de blevet beskadiget?
Ole Jørgensen fra Stofas tekniske afdeling i Århus forklarer til Skræppebladet, at en dårlig antenneledning kan ”spise” nogle af de digitale signaler. Prøv at tilslutte udstyret direkte til stikket på væggen (gerne med en helt ny ledning). Er der bedre signal her, skyldes det dine ledninger. Måske er du nødt til at købe en linjeforstærker, der også skal tilsluttes en stikkontakt. (Lyt ikke til råd om at fjerne linjeforstærkere – det gælder kun visse tilfælde med tagantenner)
Udstyr – lokalitet?
Hvis der kun er en ganske bestemt kanal, der ikke kan modtages digitalt, kan det skyldes, at der er en anden kanal i byen, der sender på samme frekvens (typisk ulovligt sendeudstyr).
Ole Jørgensen fra Stofa kender få eksempler på dette i Århus, men her er du nødt til at kontakte Stofa.
Signal-fejl?
Hvis du har kontrolleret, at det ikke er dit eget udstyr, der fejler noget, så skal du ringe til Stofa. Fejlen kan ligge i f.eks. Stofas fordelerboks uden for boligafdelingen. Der kan også være fejl i den måde, du er registreret på (f.eks. hvis du lige har skiftet tv-pakke) – eller en anden indstilling, som Stofa står for at registrere i deres edb-system.
Nogle gange kan Stofa rette det via en computer i hovedkvarteret, andre gange sendes der en tekniker ud til fordelerboksen. Mere sjældent er der brug for, at teknikeren kommer ind i lejligheden for at kigge på antennestikket på væggen.
Til tider er det en kombination af fejl. Så det både er Stofa og dig, der skal ændre/indstille udstyr.
Telefon-kø
Ringer du til Stofas support, skal du væbne dig med tålmodighed, for der er ofte lang telefon-kø, og du skal forberede dig på omstilling og måske blive bedt om at ringe op igen.
Hvis du f.eks. har problemer med digitale signaler i basispakken, skal du i telefon-systemet vælge ”fejlmeld analog-tv” og derefter ”teknisk support”. Har du stor pakke, skal du fra starten vælge ”Zaptor”.
Fremtidssikring
Ind til videre sender Stofa signaler både analogt og digitalt, og der er ikke planlagt en dato for, hvornår de analoge signaler stopper.
Ifølge loven om det nye signal er der ikke længere en forpligtelse (”must-carry”) til at sende analogt (forpligtelsen er nu kun på det digitale net). Derfor bør du planlægge at udskifte eller udbygge dit tv, så du i løbet af en kort årrække kan modtage digitalt i MPEG4-format.
Tv som mobil
Det digitale signal udsendes lidt på samme måde som signaler for mobil-telefoner. Mange deler den samme kanal (frekvens), men skiftes til at få en lille smule tid. Dette kaldes multiplexing og ”kanalerne” kaldes MUX1, MUX2 osv.
Kanal Østjylland kun digitalt
”Som ejer af et fællesantenneanlæg er vi alene forpligtet til at fordele det digitale tv-signal, som sendes i MUX1. Vi har dog valgt at sende kanalerne i såvel MUX1 som i MUX2 ukodet, så vi lever op til mere end lovgivningen foreskriver,” fortæller Aase Asmus Christensen fra antenneforeningen.
Hun fortsætter:
”Vigtigt er det at være opmærksom på, at vi ikke længere ifølge lovgivningen har nogen must-carry forpligtelser på den analoge del af vores kabelnet, og det er desværre et faktum, at der ikke er plads til alle kanaler i en analog version, og vi har derfor valgt at lade Kanal Østjylland ligge på den digitale platform.”
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-10 December
MvH