Det startede med en undren

Foredrag om den århusianske arkitekt på Gellerup Museum

Knud Blach Petersen kan nok betegnes som arkitekturens grimme ælling, selvom han har tegnet utroligt mange bygninger i både Århus og resten af Danmark.

Onsdag den 5. maj var der mødt ca. 30 tilhørere op på Gellerup Museum for at høre et foredrag om den århusianske arkitekt Knud Blach Petersen. Rasmus Therkildsen, som selv er uddannet arkitekt med egen tegnestue i Århus, stod for foredraget.

Doron Haahr byder velkommen foran billede af Knud Blach petersen

Doron Haahr byder velkommen foran billede af Knud Blach petersen

Man kender måske ikke Knud Blach Petersen af navn, men man kender helt sikkert nogle af hans værker, idet de i dag nærmest er vartegn for Århus. Han har blandt andet stået for tegningen af Gellerupplanen, Holmstrups kassebyggeri, Rundhøj skole og Gellerup kirke.

Rasmus Therkildsen og 2 af hans studiekammerater udtrykte en undren over, at ingen tidligere havde beskæftiget sig med Knud Blach Petersen, når man havde været så produktiv. Det resulterede i, at de besluttede sig for at bringe mere fokus på ham og skabte en stor udstilling på Store Torv i Århus i forbindelse med Arkitekturens dag i 2005. De fandt gamle sort/hvide-fotografier frem, som var på den ene side af plakaten, og fik en fotograf til at tage billeder af bygningen i dag på den anden side. De kaldte udstillingen ”Tresserbeton med kærlighed og fremtidsdrømme”.

De ville med denne udstilling vise, at beton ikke nødvendigvis behøvede at være grimt, og at der i hver lejlighed boede en, som faktisk var glad for at bo der.

Knud Blach Petersens mission

Da beton var billigt, blev mange boligblokke fremstillet af det. Det var måske ikke kønt, men det var billigt, og man kunne nemmere arbejde med materialet. Gellerupparken blev f.eks bygget, ved at de forskellige betonelementer blev støbt et andet sted og fragtet til området, hvor de blev sat sammen. Sådan fungerede det ligeledes med toiletter, som ankom færdigsamlede. På den måde kunne 3 lejligheder stå klar hver dag.

Knud Blach Petersen ville med Gellerupparken skabe ikke bare boliger, men en by. Lejligheder skulle være store, med god udsigt og ligge rigtigt for solen. Derudover skulle der være alle de elementer, der gjorde Gellerupparken til en mini-by med kirke, bibliotek, restauranter og butikker. Altså alt hvad man kunne ønske sig for sit område.

Rasmus Therkildsen fortæller om Knud Blach Petersen

At Knud Blach Petersens værker senere er blevet kendt som dårlig stil, skyldes nok, ifølge Rasmus Therkildsen, at betonbyggeri i dag er blevet synonymet for social nød. Men dengang de blev bygget udfyldte de et behov for boligområder der var til at betale for den almindelige dansker.

Hvad så nu?

Rasmus Therkildsen mener, man skal prøve at se på disse betonbyggerier og stille spørgsmålet: Hvad er kvaliteten i det her?

“Alle bor jo i beton, selvom de ikke ved det. Alt er fremstillet af beton, og bagefter bliver der så sat mursten udenpå,” understreger Rasmus Therkildsen.

Han mener, at grunden til, at man ikke kan se et problem i, at rive bygninger ned, er at de ikke bliver anset som historiske og dermed bevaringsværdige. Men han kan se mange kvaliteter i bygningerne, som ikke alle kan se. Han mener tilmed, at Gellerupparken er bevaringsværdig på grund af de visioner, der lå bagved byggeriet. Så der skal ses på de kvaliteter, der allerede ligger i byggeriet og derefter måske bygge videre det det.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2010-05 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2010-05 Juni
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2010-05 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • Det startede med en undren
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data