Det begyndte med en blok på 12 lejligheder

93-årige Lizzie Sørensen var med til at stifte Brabrand Boligforening

Bænken, hvor det hele startede, er væk. Men Lizzie Sørensen er hurtig til at udpege præcis det sted, hvor hun på en skøn forårsdag for 62 år siden sad på en bænk sammen med ni andre unge mennesker og stiftede Brabrand Boligforening.
Også denne 1. maj i år er den nyudsprungne bøgeskov i Hans Broges Bakker skøn, som da Lizzie som medlem nummer fire den 28. april 1948 sad og godkendte foreningens vedtægter.

Lizzie Sørensen er medlem nr. 4 i Brabrand Boligforening, og hun var med til at stifte foreningen den 28. april 1948.

Skæppebladet har inviteret boligforeningens ældste medlem med tilbage til der, hvor det hele begyndte. Det var dengang Lizzie var gift med Oluf og mor til et par småbørn, og de drømte om at bygge nye boliger til deres familie, så de kunne flytte væk fra den lille trange 1. salslejlighed over gartneriet, der lå der, hvor Engdalskolen ligger i dag.

De lyseblå øjne er fulde af liv, og Lizzie er bestemt ikke nogen gammel dame endnu. Det er kun to måneder siden, at hun lagde badmintonketsjeren væk, så hun nu nøjes med at være et aktivt passivt medlem i Aarhus Badmintonklub på Dyrehavevej.
”Jeg kommer stadig forbi og benytter saunaen i klubben, og der er også et godt sammenhold med fester og sjov og gode traditioner,” fortæller Lizzie med et smil.

Slaraffenland med kølemaskine

Som vi går rundt i den grønne skov begynder minder at dukke frem hos Lizzie. Kun et stenkast fra, hvor bænken en gang stod, ligger den første boligblok i Brabrand Boligforening, som Lizzie og Oluf og deres nu tre børn flyttede ind i et par år senere. Det var i nummer 13 på 1. sal.
”Det var en to’er med kammer, og vi følte, at det var slaraffenland. Vi fik senere det fjerde barn, og så delte vi soveværelset op i to til de store, mens fatter og jeg delte det lille kammer,” husker Lizzie og fortæller, at den berømte sangerinde Lis Sørensen faktisk blev født i nummer 11 i den samme blok. Og arkitekt Friis boede i stueetagen i deres opgang.

Her stod bænken, hvor boligforeningen blev stiftet i 1948, husker Lizzie Sørensen

”Dengang kan jeg huske, at vi havde en fælles kølemaskine i kælderen, som gennem rør sendte kold luft op i lejlighederne til køleskabene, det fungerede ligesom centralvarmen gør til radiatorerne. Det var først nogle år senere, at vi alle fik vores egne køleskabe inde i lejlighederne.
”Jeg kan huske, at de to første blokke blev hurtigt bygget. Mens der tog længere tid med den tredje, fordi der var megen snak. Men der kom en vuggestue i enden af blokken, og det var godt,” fortæller Lizzie, der pludselig kommer i tanke om, at hun dengang ud af sit vindue kunne se de fine Brabrand-borgere komme forbi skovstien på vej til tennisbanerne, der lå i bakkerne.
”De tennisfolk kom spankulerende med deres ketsjere som nogle aristokrater, der altid så lidt skævt til os i boligforeningsblokken,” smågriner hun.

Forretningsfører i mange år

I dag husker Lizzie ikke alle navnene på dem, som sad med på bænken, da foreningen blev stiftet.

”Men der var Ernst Jørgensen, som var drivkraften bag det hele. Ham og hans bror Sigurd drev Jydsk Kedelfabrik, det er der, hvor Bazar Vest ligger i dag. Ernst eller E.V. Jørgensen var formand for boligforeningen i 25 år. Og så var der Lumbye, som blev formand i Skovgårdsparken, han var noget ved fjernsynet. Og så var der en, der hed Rieber,” husker Lizzie.

Oluf, der kom fra et job hos Brabrand Aarslev Kommunekontor blev forretningsfører i boligforeningen, og det var han i mange år op til midt i halvfjerdserne. Han var uddannet civiløkonom. I sin fritid var han eliteløber i Skovbakken, og han deltog ved OL i Finland i 1952. Dengang var Lizzie med som tilskuer.

”Men jeg endte faktisk med at overnatte en enkel nat i den olympiske landsby, fordi jeg ikke nåede en færge hjem til mit hotel – i stedet blev jeg under en roerkasket smuglet ind i OL-byen sammen med roerlandsholdet,” fortæller Lizzie med et herligt grin.

Via Udsigten til Morvadshuset

Efter nogle år blev lejligheden i nummer 13 i Hans Broges Parken for lille til familien.

Det var på 1. sal i nummer 13, at Lizzie og Oluf og deres fire børn boede i mange år i en to værelset med kammer.

”Vi havde købt en kolonihave med et lille havehus længere oppe ad vejen. Og vi byggede selv et lille hus på J.P. Larsens Vej, men det kunne vi ikke få lov at flytte ind i, fordi Oluf var ansat i boligforeningen. Så det solgte vi og købte sommerhus i Skæring, og så flyttede vi i stedet ind i et boligforeningshus på i Udsigten i 1962, hvor der var fire værelser. Her boede vi til børnene flyttede hjemmefra,” fortæller Lizzie.
I 1977 blev Morvadshuset, der tidligere var en skovarbejderbolig, sat til leje af Aarhus Kommune.

”Det var ude i skoven, hvor fatter han løb. Det søgte vi og fik lov at leje, så der flyttede vi ud,” fortæller Lizzie, som fortsat bor i det lille bindingsværkshus med stråtækt tag, hvor hun stadig klarer det hele selv. Oluf døde for tre år siden, han blev 91 år gammel.

Fingeraftryk i Brabrand

Sammen med Oluf har Lizzie været med til at sætte mange fingeraftryk i Brabrand. Ikke kun med boligforeningen. Hun og Oluf drev i mange år den populære spiserestaurant Mackenzie Pub i City Vest. Og de åbnede også Café Corner, som i dag stadig drives af sønnen Asbjørn. Den ældste søn er immigreret til Australien, ham har Lizzie besøgt et par gange. I dag har hun ni børnebørn, mens hun ikke helt har styr på antallet af oldebørn.
Da vi efter gensynet med Hans Broges Bakker kører tilbage til City Vest for at sætte Lizzie af på Café Corner, kommer vi forbi Gellerup Kirke.
”Den kirke har jeg for resten også været med til at bygge. Og døbefonden kan jeg huske, at vi købte som en sten i Horsens,” fortæller Lizzie, der stadig gemmer på et hav af spændende historier, som vi aftalte også fortjener at komme i Skræppebladet i et senere interview, som skal finde sted til sommer ude i skoven ved Morvadshuset.

Ved bænken
Én bænk har en ganske særlig betydning for Brabrand Boligforenings historie.

For det var på en bænk i Hans Broges Bakker, at 10 unge mennesker en forårsdag i 1948 sad og stiftede den forening, som vi i dag alle sammen bor i. På Skræppebladets redaktion vil vi i det næste stykke tid lave en artikelserie om foreningen, som hver gang skal tage udgangspunkt i en bænk, der er placeret rundt i en af foreningens mange afdelinger.

Måske har du en særlig historie om en bænk i din afdeling. Måske er det din yndlingsbænk, hvor du sidder og taler med din nabo eller noget helt andet. Hvis du har det, så er du meget velkommen til at kontakte redaktionen og fortælle din egen historie om bænken.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2012-05 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Hans Peter Madsen
Kære Hulle Hansen

Som direkte nabo til Lizzie Sørensen på Hans Broges Vej 13 fra 1957 og indtil familien flyttede til Udsigten, har jeg naturligvis læst denne artikel med interesse.

Jeg har indtryk af, at du har lyttet, og slipper rimelig godt fra at formidle Lizzies historie.

Men at du konsekvent kalder Lizzies mand for OLUF når han hedder OLAF, er skandaløst!
Det vidner om, at du alligevel kun har sat dig halvhjertet ind i stoffet.
Olaf Sørensen var medstifter af BB, og det burde næppe være vanskeligt, at støde på hans navn i BB's historiebøger.

Dårligt benarbejde, Hulle Hansen!

Venlig hilsen
Hans Peter Madsen
Rødlundvej 118
8462 Harlev

PS) Jeg ser nu, at du ikke hedder HULLE men derimod HELLE - det må du undskylde...

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2012-05 Juni side 6-7
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2012-05 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data