Planeternes lillebror
Merkur passerer også sommetider solskiven
Af Jens Skriver. Arkiv-illustration (kun online) af Regitze Dan Lambaa
Efter at de senest opdagede planeter ikke længere må kaldes planeter, er Merkur igen solsystemets mindste planet, som den har været siden oldtiden. Den er ikke mere end omkring 25 % større end Jordens måne. To af solsystemets måner, Jupiters største måne Ganymedes og Saturns største måne Titan, er større.
Merkur er den planet som er tættest på Solen. Den ses derfor kun i solopgangen eller solnedgangen, hvor den viser sig som en stor stjerne, hvis man er så heldig at få øje på den. Mange astronomer har faktisk ikke set den. Den har navn efter gudernes sendebud, som også var gud for handel og lommetyve. Den kommer og går meget hurtigt. Med få måneders mellemrum optræder den enten som morgen eller aftenstjerne.
Merkurs bane
Merkur er dannet af klipper ligesom Venus, Jorden og Mars, men det antages, den er meget mere kompakt. Merkur bruger 88 døgn til at kredse omkring Solen. Til gengæld drejer den om sin akse på 58½ døgn, så det er i vid udstrækning den samme side, som vender mod Solen. På den side er det brandvarmt; på den anden temmelig koldt.
Merkur ”formørker” og passerer solskiven ligesom Venus, og det gør den hyppigere. Som regel 13 gange på et århundrede. Næste gang en Merkurpassage kan ses i Danmark er i 2016. Men det forudsætter, at man har et skarpt syn og kan se den gennem beskyttelsesbriller eller har en astronomisk kikkert med solfilter.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2012-06 Juli