Galakser er noget for amatører

Stjernehimlen har bud til alle

For tiden er eller har der været gode muligheder for at se planeterne Jupiter, Venus og Mars, og nu kan også Saturn ses på aftenhimlen. Hvis man har fundet Løven med Mars, skal man se til venstre, hvor man møder Jomfruen, det næste stjernebillede på dyrekredsen. Her befinder Saturn sig tæt ved stjernebilledets klare stjerne Spica.

Der vides og er fortalt meget om Saturn. Lad os derfor se på noget, Jomfruen er meget kendt for. Det er galakser, hvoraf mange kan ses med mindre astronomiske kikkerter. Der angives at være mere end 13.000 galakser i stjernebilledet, men der er uden tvivl mange flere.

Galakser

Galakser er enorme samlinger af stjerner, der bliver holdt sammen af den indbyrdes tyngdekraft. Hver galakse indeholder billioner af stjerner.

Alle har hørt om Mælkevejen. Det er den galakse, som Solen befinder sig i udkanten af. Omkring 1800 definerede bl.a. filosoffen Kant Mælkevejen, men der skulle gå hundrede år, før astronomerne blev enige om, at mange af de ”pletter”, de havde observeret, befandt sig uden for Mælkevejen og var andre galakser.

En enkelt galakse i stjernebilledet, Andromeda, skulle kunne ses med det blotte øje ude på landet. Galakserne klassificeres i forskellige typer efter deres opbygning. De mest almindelige er spiralgalakser, elliptiske galakser og irregulære galakser.

Mælkevejen er en spiralgalakse. En elliptisk galakse har ingen struktur, men er en tåget samling stjerner. Langt de fleste kendte galakser er elliptiske og meget mindre end Mælkevejen.

Amatører er uundværlige

Nu, hvor der er blevet sendt rumteleskoper uden for jordens atmosfære, er mulighederne for observationer af fjerne stjerner og galakser blevet uendeligt større. Her beder astronomerne amatører om hjælp til at tælle de mange galakser op. Man får simpelthen udleveret et aftryk af et fotografi og bliver bedt om at tælle galakser.

De fleste amatørastronomer har vist en drøm om at blive udødeliggjort. Mange håber på at blive den første til at opdage en komet og få den opkaldt efter sig, men mindre kan altså også lade sig gøre.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2012-04 Maj

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2012-04 Maj side 5
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2012-04 Maj

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data