Fra maskinskrivningsdame til sekretariatsleder

Sekretariatsleder Jytte Andersen kan 1. marts fejre 40-års-jubilæum i Brabrand Boligforening

For Jytte Andersen begyndte arbejdslivet i Brabrand Boligforening tilbage i 1973, hvor hun i avisen læste i en annonce, at boligforeningen søgte en maskinskrivningsdame.

”Jeg var året forinden flyttet ud på Karensvej med min mand og vores et år gamle søn, så der var kortere vej til et arbejde på boligforeningens kontor, der dengang lå oven på posthuset i Gellerup Centret, end der var ind til Bruunsgade, hvor jeg efter min handelsuddannelse havde arbejdet fem år i symaskineforretningen Bernina,” fortæller Jytte Andersen, der nu er sekretær for direktør Torben Overgaard og leder af boligforeningens sekretariat.

Jytte Andersen har 1. marts været ansat 40 år i Brabrand Boligforening. Her begyndte hun i sin tid som maskinskrivningsdame.

Jytte Andersen har 1. marts været ansat 40 år i Brabrand Boligforening. Her begyndte hun i sin tid som maskinskrivningsdame.

Tid til sjov på kontorerne

Hendes første opgave som nyansat var at skrive årsregnskabet ind på stencil.
”Det var bestemt ikke sjovt, hvis man kom til at springe en linie over, for så var det bare om igen. Det var kun muligt at bruge rød rettelak ved småfejl,” husker Jytte, som også mindes, at det var hyggeligt, når alle de duplikerede regnskaber blev lagt i stabler rundt på bordet, og kollegerne var med til at samle dem ved at gå rundt om det store mødebord.

”Dengang var dagligdagen knap så hektisk, og hvis der var en lille anledning, så mødtes vi rundt omkring på kontorerne og hyggede, mens vi hjalp hinanden. I dag er alt meget større og travlere, så nu når vi ikke længere rundt i hele huset, men vi finder dog stadig på lidt hygge på hver vores kontorer,” siger Jytte.

Tredive år som sekretær

De seneste 30 år har Jytte været sekretær for boligforeningens direktør, Torben Overgaard. Før ham havde den tidligere forretningsfører Bent Haugaard gjort Jytte til sin sekretær, og hun havde været af sted på stenografikursus for at kunne skrive grundige referater. Hun magtede også at styre en skrivemaskine med en meter lang valse til trefløjet papir, som skulle bruges til at skrive 10 og 20 års budgetter på.

”Siden 1993 har jeg også som sekretær for foreningsbestyrelsen deltaget i bestyrelsesmøderne og haft ansvaret for alt det praktiske med dagsordner og referater. Senere overtog jeg sekretærfunktionen for repræsentantskabet og foreningsrådet, og i 1999 blev jeg leder af sekretariatet,” fortæller Jytte og tilføjer, at hun kun en sjælden gang har været til stede til afdelingsmøder, hvis der har været behov for en afløser.

”Kontorægteskab”

At styre Torbens kalender kan være en udfordring, for den er fyldt af møder. Men den nye teknologi har faktisk gjort det nemmere og hurtigere at få overblik, mener Jytte, der holder styr på aftalerne og tjekker med Torben, hvis der skal laves om i dem.

”Jeg forsøger altid at være et skridt foran og sørge for, at de rigtige papirer ligger klar, når han skal af sted, så han får dagsordner og så videre med,” fortæller Jytte.
Hun indrømmer, at de to nærmest er blevet lidt synkroniseret i deres tankegang efter de mange års tætte samarbejde, der nærmest er som et ”kontorægteskab.” Og det er da også hændt, at Torben er kommet til at kalde Jytte for Inger-Lise, ligesom Jytte også er kommet til at kalde Torben for Eigil.

Hårdt halvandet år

Det seneste halvandet år har ikke været nogen dans på roser for Jytte, som oplevede den store sorg at miste sin mand, Eigil, den 25. marts sidste år. Han døde af kræft efter kortere tids sygdom. Eigil arbejdede i otte år som ejendomsfunktionær i boligforeningen, senest på Holmstrup Mark.

Hun passede ham selv til det sidste i hjemmet i Harlev med stor hjælp af sønnerne Brian og Alan, som var ved deres forældres side hele vejen, ligesom svigerdøtrene Tinne og Rikke og den nære familie har været en rigtig stor støtte.

”Jeg havde plejeorlov i den sidste tid, Eigil levede, og jeg startede op på halv tid efter hans død og kom først tilbage på fuld tid efter sommeren. Det vil sige en fire-dages arbejdsuge, fordi jeg holder fri om mandagen med min seniorordning,” fortæller Jytte, der er fyldt 64 år. Hun afslører, at hun og Eigil egentligt havde aftalt, at hun skulle holde med at arbejde til sommer, så de sammen kunne komme ud og campere noget mere.

Glad for støtte

”Men jeg stopper altså ikke til sommer. Jeg er glad for, at jeg har mit arbejde at gå op i. Og der er mange store udfordringer at tage fat på, og det bliver spændende med to nye medarbejdere i sekretariatet, som begynder den dag, hvor jeg fejrer jubilæum,” siger Jytte, der ikke kan lade være med at fortælle, hvor glad hun var for den store omsorg, hun følte, kollegerne viste, da det var allermest svært med Eigils sygdom.

Især vil hun gerne fortælle, hvor berørt hun blev over, at Torben kom hjem til hende dagen efter Eigils død.
”Torben og Inger-Lise havde været forbi om fredagen, som Eigil døde om søndagen. Eigil lå herhjemme i sin seng til om mandagen, og Torben kom forbi om morgenen. Han gik ind på værelset, hvor Eigil lå, og tog afsked med ham. Det synes jeg var flot,” fortæller Jytte berørt.

Efter de mange års samarbejde med Torben er det næsten blevet mere et kammeratligt end et almindeligt kollegaforhold.
Jytte fremhæver samtidig, at det også arbejdsmæssigt har været en hård periode for medarbejderne i sekretariatet, som ud over deres egne opgaver også måtte påtage sig Jyttes opgaver.

Jytte Andersen

Jytte Andersen

Mange holder ved i mange år

”Brabrand Boligforening er en god og tryg arbejdsplads,” konstaterer Jytte Andersen.

”Her behøver man ikke at være nervøs for at miste sit arbejde, hvis man ellers passer det ordentligt. Det vidner de mange 25-års-jubilæer om, ligesom mit eget 40-års-jubilæum, der foreløbig er det sjette i rækken af den slags i boligforeningen. Samtidig er det også en spændende og aldrig kedelig arbejdsplads, hvor der hele tiden er nye udfordringer med de mange og store projekter, der er gang i.”

Fremtid som indretningsarkitekt

Gennem sine 40 år i boligforeningen har Jytte været med til at flytte fra Gellerup Centret op til Tousgaarden og nu senest til Rymarken, som hun synes er et dejligt sted.

”Det var en stor opgave at organisere flytningen, men jeg synes også, at det er spændende i samarbejde med dygtige kolleger at få tingene til at gå op,” afslører hun og slår fast, at hun ikke kommer til at opleve boligforeningens næste flytning tilbage til Gellerup, når et nyt domicil en dag står færdig om formentlig tre-fire år.

”Men hvis de hyrer mig ind som indretningsarkitekt, så kan det da godt være, at jeg slår til. For jeg kan godt lide at have med farver og indretning at gøre, og jeg får også at vide, at jeg er god til det,” siger hun med et stort smil.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2013-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2013-02 Marts side 4-5
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2013-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • 40 års-jubilæum
    Fra maskinskrivningsdame til sekretariatsleder
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data