Vi aber efter

Om ukritisk at følge flertallet

af Inger Bloch – illustration af Jesper Ankjær

”Kasse fire åbnes!” lyder det over supermarkedets højtaler, og pludselig er jeg nr. to i køen i stedet for nr. seks. Kunderne, der før stod foran mig, har lynhurtigt bevæget sig over til den nyåbnede kasse.

Du er til koncert, og én blandt publikum hoster. Hurtigt er der flere, der begynder at hoste, og måske mærker du nu selv en kildren i halsen og en næsten uimodståelig trang til at blande dig i hoste-koret.

Vi er sikkert alle sammen blevet smittet af en, der gaber – og er kommet til at gabe selv!
Rygere ved, at så snart en person stikker en cigaret i munden og klapper sig på lommen for at finde en lighter, må de omgående selv følge trop og ryge en smøg.
Når vagtparaden trækker op i København, eller vi hører pigegarden komme marcherende, begynder vi at gå i takt (det kan forresten se ret sjovt ud).

Og et par kedelige eksempler:
Hvis en person ikke renser sæbeskufferne i vaskekælderen efter sig – eller hvis én ikke bærer storskraldet over til genbrugspladsen, men bare maser alt muligt ned i beholderne til husholdningsaffald – eller lader tingene ligge og flyde ved siden af – ja, så er det meget sandsynligt, at andre tankeløst følger de dårlige eksempler og heller ikke rydder op efter sig. Jamen, altså!

Man ser også fænomenet i trafikken: Hvis en fodgænger træder ud på vejen ved gult eller rødt lys, kan andre blive ”trukket med”. Det samme sker ofte for bilister: altså én bilist kører over for gult eller rødt og trækker nogle bagvedkørende med sig.

Afstemninger og meningsmålinger
Faktisk bryder jeg mig ikke særlig meget om afstemninger, der foregår ved håndsoprækning, når der på et møde skal stemmes om et vigtigt emne. Man kan nemt blive offer for en trang til ukritisk at følge flokken – altså hånden ryger i vejret, og man stemmer med flertallet.

Jeg mener helt klart, at der opnås et ærligere resultat, når mødedeltagerne stemmer anonymt!

Forud for kommunevalg, valg til regioner og valg til folketinget bliver vi hele tiden oplyst om resultater af diverse meningsmålinger: ”Hvem fører nu – er det rød blok eller blå blok?” Og ja –
kan vi egentlig sige os helt fri for at være påvirket af meningsmålingerne, når vi står ved stemmeurnerne?

Hvad sker der?
Hvad sker der i vore hoveder, når vi aber efter eller blindt følger strømmen? Jeg tør ikke kaste mig ud i en videnskabelig afhandling, men vi har i vores hjerne nogle spejlneuroner, der stimulerer vores evne til at lære ved at imitere andres adfærd. Disse spejlneuroner kan få os til at abe efter andre og – måske ukritisk – at kopiere andres handlinger.

Det er nok værd at være opmærksom på dette forhold og tænke over, hvad man selv ønsker, i stedet for blot at flyde med på en bølge.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt