At skralde

Gratis mad fra supermarkedets affaldscontainer

klumme af Inger Bloch – illustration af Jesper Ankjær

For nylig kunne man i dagspressen læse, at en medarbejder i en Netto-butik på Sjælland havde opslået en kontroversiel meddelelse til kunderne. Her skrev medarbejderen bl.a.: ”Håber din mad smagte godt, selvom jeg har tisset i containerne hver dag i de sidste to uger”.

Opslaget vakte vrede og forargelse, og Netto tog da også afstand fra opslaget og meddelte, at sådan en handlemåde ikke var deres politik.

Mange har udtrykt deres mening om sagen på hjemmesider og facebook – den får ikke for lidt, når der skældes ud på de grådige og onde, kapitalistiske butiksfolk, som er ligeglade med fattige, der er nødt til at hente kasserede madvarer til dem selv og deres børn. Der bliver også gisnet om, at butikkerne måske er bange for at miste indtægter, når der er nogle, der henter deres mad gratis i stedet for at købe på normal vis.

Love og regler
Forretningerne SKAL kassere madvarer, hvor sidste holdbarhedsdato eller sidste salgsdato er overskredet; det er ulovligt at sælge gamle madvarer! Forbrugerne skal kunne stole på, at de madvarer, de køber, er i orden.

Det er ikke ulovligt at skralde, men indbrud og hærværk er forbudt, så i de tilfælde hvor containeren er anbragt på indhegnet grund eller er aflåst, vil det altså være strafbart at kravle over hegnet eller at bryde låsen op.

Hvem skralder?
Der kan være forskellige grunde til at prøve at finde spiselig mad i supermarkeders og butikkers containere. Nogle har så dårlig økonomi, at de næsten ikke har penge til at købe mad for; nogle skralder for ”sportens skyld” – altså de vil prøve, hvor langt de kan nedbringe udgifter til mad i budgettet. Og endelig er der nogle, som skralder af idealistiske grunde for at protestere mod madspild og overforbrug.

Et kedeligt syn
Naturligvis bliver butikschefen og personalet vrede og kede af det, hvis de hver morgen møder det triste syn af affald, der ligger spredt ud over jorden omkring containerne. Der skal så bruges ressourcer for at få ryddet op og gjort rent efter skralderne – og tanken om, at der bliver tiltrukket rotter, er jo heller ikke hyggelig.

Det er sørgeligt, at vi har grupper i vores samfund, der føler sig nødsaget til at skralde for at få mad på bordet, men det kan jo være en (midlertidig) nødløsning for nogle.
Min slutbemærkning vil derfor være: Hvis alle skraldere samlede op efter sig, ville der ikke opstå denne uvilje mod dem – og denne klumme ville aldrig have set dagens lys!
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt