Med udsigt til renoveringer og Brabrand Sø

Skovgårdsparken i Brabrand klods op ad Gellerupparken er snart færdig med en omfattende renovering. Det har medført bedre og varmere boliger, billigere varme og glade beboere

Udsigten fra Lise Klærkes altan.

Udsigten fra Lise Klærkes altan.


Med andre øjne
Det var en meget positiv oplevelse at besøge det snart helt færdigrenoverede byggeri. Vi blev budt velkommen af Lise Klærke fra afdelingsbestyrelsen. Da vi trådte ind i lejligheden og ud på altanen, kunne vi godt forstå,  hvorfor hun er så glad for at bo i området.

Udsigten er enestående! Man kan se ud over Brabrandsøen og Årslev Engsø, og denne smukke dag i maj, hvor træet udenfor vinduet ikke var sprunget ud endnu, var der ekstra smukt.  Mens vi sad og snakkede, glemte vi helt at drikke vores kaffe, fordi vi skulle nyde udsigten.  Lise har boet i lejligheden i 18 år.  Hun er rigtig glad for at bo i området, og især renoveringen af blokkene har givet en endnu større lyst til at bo i området.

Mange grønne områder
Der er masser af grønne områder og ”en lille sø med en å”, som vi kaldte den. Søen bruges til afledning af regnvand, men samtidig giver den et hyggeligt og flot sted at hygge sig omkring. Området er også flot indrettet med hyggekroge med borde og bænke, og mange samler sig der med grill og kaffe til en lille sludder og hygge.

Området er ikke færdigt endnu og kan derfor godt se lidt nøgent ud, men Lise forsikrer os om, at der vil blive plantet træer og buske, og i løbet af sommeren kommer der nye legepladser. De blev fjernet pga. renoveringerne af området. Til de store børn kommer der en multibane, og langs stierne vil der komme små ramper, hvor man kan bruge løbehjul og skateboards. Ved to af blokkene vil der komme småbørnslegepladser, og når budgettet tillader det, vil der blive udvidet med endnu flere legeområder.

Området har et dårligt ry
Skovgårdsparken er stadig lidt ramt af områdets dårlige ry, men helt ufortjent. Der er ikke mere uro og hærværk, end man ser i andre i boligforeninger, som ikke ligger i Vest-området, med andre ord ikke ret meget. Lise Klærke har da heller ikke oplevet, at folk, som skal besøge hende, er utrygge ved at komme, og hun tror heller ikke, at andre oplever det.  Hun oplever derimod, at folk godt kan lide at bo i området, da der er et godt nærmiljø, med blandt andet City Vest lige ved siden af og gode busforbindelser.

Det samme mener to gange Christensen, nemlig Alice og Charlotte, som vi mødte udenfor. De er også meget glade for at bo i området og har begge boet der i mange år. De kunne ikke tænke sig at bo andre steder. Man kender hinanden, og man tør færdes i området – også om aftenen.

Lise Klærke viser Elsebeth Frederiksen og Winnie Sehested rundt i Skovgårdsparken.

Lise Klærke viser Elsebeth Frederiksen og Winnie Sehested rundt i Skovgårdsparken.

Renovering og etablering af beboerråd
Renoveringen af Skovgårdsparken er meget langt fremme og nærmer sig sin afslutning. Der er lagt meget vægt på miljø, bæredygtighed og energibesparelser.

Beboerne har været inddraget hele vejen og er kommet med input og ideer til renoveringen. Der blev sendt brev ud til alle beboere med opfordring til at være en del af beboergruppen og dermed få indflydelse på beslutningerne. Otte meldte sig, og sammen med tre fra afdelingsbestyrelsen har de haft stor indflydelse på beslutningerne, som for eksempel hvor meget rørene til udluftningen skulle fylde samt alle øvrige indendørs ændringer. Udeområdet har beboergruppen også involveret sig i, og selvfølgelig også legepladserne.

Det var også dem, der fandt ud af, at man godt kan isolere i store byggerier med papiruld. Det mente entreprenøren ellers ikke,  men med beboernes ihærdighed fandt man en god løsning på isolering. Det er en meget miljørigtig løsning. Man har været meget opmærksom på miljø og genbrug hele processen igennem. Man har blandt andet genbrugt de gamle vinduer, som er blevet genbrugt til glasuld.

Hvad er med i renoveringsplanen?
• Der bliver etableret en genbrugsplads.
• Vandmålere til hver lejlighed.
• Jordvarme er installeret som forsøg i en blok.
• Solceller og solfangere på tage og ydermure.
• Altanerne er blevet gjort større, og samtidig har man fået et meget smart vinduessystem, der er nemt at åbne.
• Vinduer med trelagsglas, og da væggene samtidig er blevet meget tykke, fik man også dejlig brede vindueskarme.
• Murisolering.
• Udsugning, så lejligheder nu er blevet meget tættere.
• Affaldscontainere bliver gravet ned – som man ser det inde i byen.
• Mange beboere har benyttet muligheden for at skifte køkkener, samtidig med at de alligevel havde byggerod i lejlighederne. Disse afdrages over huslejen i en årrække.
Boudgiften er ikke ændret, da efterisoleringen har gjort varmeudgifterne betydeligt mindre.

Ikke så mange aktiviteter i området
Der afholdes årligt fastelavnsfest, pensionistfest og juletræsfest, og der findes et selskabslokale, som man kan leje til private fester. Det kan dog kun udlejes til beboere i afdelingen. Da der ikke er klubber i afdelingen, benytter flere af de ældre Lokalcentret og kirkens lokaler.


Afdeling 3, Skovgårdsparken

Der er i alt 376 boliger i 3- og 8-etagers blokke, som er opført 1960/67.
Udover dette består Skovgårdsparken af mindre lejligheder på Ingasvej.
Glashuset, med 54 ungdomsboliger, hører også til Skovgårdsparken.
Fælles vaskeri.

Skovgårdsparken kan tilbyde 1-4-værelses lejligheder og 1-2-væelses ungdomsboliger.
Der er to selskabslokaler med plads til 50 i hver, som kan lejes af beboere, og som bliver brugt meget.
Der er enkelte garager til udlejning, samt ekstra kælderrum.
Husdyr er ikke tilladt.

Boligforeningen AAB har også blokke i Skovgårdsparken.


Anden, der ligger på æg

Oppe i Lises vindue ligger der en kikkert. Med den kan hun se en and, der ligger på æg ved nabobygningen

Mustafa Yildiz ved siden af andereden, som han passer godt på.

Mustafa Yildiz ved siden af andereden, som han passer godt på.

Mustafa Yildiz har lagt en vandskål og nogle grene hen til anden, og han fodrer den med ris og bulgur. Han har lært alle børnene, at man ikke går hen og skræmmer den væk, da æggene/ællingerne så vil blive forladt. Så anden har foreløbig fået lov til at være i fred.  Han forklarer børnene, at de heller ikke vil have, hvis nogen tog deres forældre. Det kan de forstå.

Mustafas kone Billor kan godt lide at sidde udenfor og nyde solen, med udsigt til andereden. Billor er glad for at bo der, men hun kunne godt tænke sig en have, ligesom dem, der findes i Gellerupparken.

Billor Yildiz er glad for at bo i Skovgårdsparken.

Billor Yildiz er glad for at bo i Skovgårdsparken.

Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt