Systuen på Gellerup Lokalcenter
Et vindue til verden udenfor lejligheden for ældre kvinder i Gellerup
Tekst og foto: Kirsten Hermansen
Besøger man systuen på lokalcenter Gellerup, bliver man hjerteligt modtaget både af lederen Birte Vixø og alle de flittige sy-damer, der sidder godt pakket i lokalet. De fleste med deres eget sytøj, mange ved symaskinerne og nogle med strikketøj.

Det summer af aktivitet i systuen.
At nå hertil
Det har taget mange år at nå hertil, fortæller Birte, som har startet projektet systuen for Ældresagen.
For 10 år siden var der på lokalcentret to grupper ældre kvinder – en tyrkisk og en arabisk. Sprogligt forstår de ikke hinanden, og det har været et stort arbejde at få disse kvinder til at blive en homogen gruppe. Heldigvis opgiver Birte aldrig, selv om hun i begyndelsen en tid måtte lukke ned for forsøget på at stable aktivitet i gang.
Det stod klart, at hvis der skulle være en gruppe, der kunne mødes her på centret, så skulle der igangsættes noget aktivitet, som alle var interesseret i.
Fundet af nogle symaskiner på centret og en donation af stof og garn var guleroden, der satte projektet i gang.
Nemt at finde frivillige
Birte mente, at syning var den helt rigtige aktivitet, der kunne tiltrække disse ældre indvandrerkvinder, og hun søgte gennem Ældresagen frivillige til at hjælpe med det rent faglige, da Birte ikke selv er nogen ørn til at sy. Det er lykkedes over al forventning, og nu er der mange frivillige knyttet til systuen.
Driften af systuen
Symaskinerne er indkøbt år efter år, så man nu er velforsynet med gode maskiner. De er finansieret med midler, som Brugerrådet har skaffet fra puljer, der støtter socialt frivilligt arbejde.
Det kniber mere med den daglige drift, når maskiner skal repareres, og der skal købes syartikler og kaffe. Indtil nu er det lykkedes at skaffe penge til disse ting forskellige steder, men det er ikke bare en strøm, der kommer helt af sig selv.
Ikke kun systue
Når man går rundt i systuen og spørger deltagerne, er det helt indlysende, at de er glade for at komme her. De hygger sig, de snakker og syr. Der vises nyheder inden for det tekstile, og i dag har både tyrkere og arabere accepteret hinanden. For mange af disse kvinder er det den eneste aktivitet, de har udenfor deres egen lejlighed, og kontakten til Birte og et par andre danske hjælpere er den eneste, de har. Kvinderne har aldrig været på arbejdsmarkedet.
Foruden syningen er der mulighed for at hjælpe med alle mulige praktiske spørgsmål, som kan findes svært i det danske samfund. De har det fint med det talte sprog, men kommer til kort, når det er mere indviklede skriftlige ting fra kommune og sundhedssystem. Her hjælper Birte med mange praktiske ting, og der samarbejdes med personale på lokalcentret.
Større lokaler og lidt økonomisk støtte står højt på ønskeliste
Foruden systue arrangeres der tre fester årligt til påske, ramadan og til jul.
De tyrkiske kvinder samles også om torsdagen, hvor de laver finere håndarbejde.
Et stort ønske er at få råd til et par årlige udflugter med gruppen, der slet ikke kender ret mange steder i Danmark.
Systuen er virkelig en løftestang til en forbedret integration for disse ældre kvinder. Det er virkelig et af de projekter, hvor sætningen at gøre en forskel er på sin plads. Mere fast økonomisk støtte og nogle større lokaler på sigt står dog rigtig højt på ønskelisten.
Man mødes i systuen
hver tirsdag fra kl. 10-13.
Der er altid plads til en mere.
Hvis du er interesseret, kan du
kontakte:
Birte Vixø, tlf. 28 29 58 09
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2016-02 Marts