Affaldssortering – hvor svært kan det være?

Derfor skal vi sortere og genbruge

Tekst og foto Bo Sigismund

Regeringen har besluttet, at vi i 2022 skal genbruge mindst 50 procent af vores husholdningsaffald.

Danmark har været dårligere til at sortere affald end vore nabolande og har vænnet sig til, at det, der havner i skraldespanden, går op i røg.

Et bedre miljø er til gavn for dig, dine børn og børnebørn
Ved at få genbrugt så meget, vi kan, af vores husholdningsaffald skåner vi miljøet og dermed os selv. Forbrænding af plastik, jern og andre metaller er direkte skadelig for luft og jord.

Glas, plast og metal og småt pap er alt sammen mere ressourcekrævende at producere fra bunden, end hvis vi genanvender det. Mange råstoffer begynder at være begrænset i naturen, og vi skal passe på dem, vi har, ved at bruge dem flere gange.

I Skovhøj viser John Bisgaard Vohnsen afdelingens nye skraldespande frem.

I Skovhøj viser John Bisgaard Vohnsen afdelingens nye skraldespande frem.

En borgerpligt at sortere
Begrænsningen er ikke mere muligheden for at komme af med det genanvendelige affald, da AffaldVarme Aarhus nu har stillet sorteringsmuligheder i form af nye skraldespande frem til beboerne.
Et problem er, at nogle ikke har tid, lyst, plads eller overskud til at sortere.

Et andet problem er at stole på, at sorteringen fungerer og gør en forskel for miljøet. Troen på, at det gør en klar forskel, er også nødvendig for motiveringen. Jeg har valgt at tro på, at AffaldVarme er godt forberedt, og at deres nye systemer til sortering nu fungerer.

Nye vaner – bedre skikke
Når man går i gang, behøves der jo bare to ekstra affaldsbeholdere udover den ”gamle skraldespand”, du har i forvejen.. så er sorteringen i gang:
En beholder til glas, plast og metal.
En beholder til ren og tør papir og pap.

Det er da ikke spor svært. Pladsen finder du nok under din køkkenvask, og det bliver hurtigt en vane at putte de genanvendelige dele af affaldet i de alternative spande.

Så er der lige den med at vaske glas, beholdere og plastikbakker af. Det er ekstra arbejde, som bliver en ny vane i håbet om en mindre belastning af vores fælles miljø. Og så er det jo en ny sport, som Lene Olm allerede har omtalt i Skræppebladet nr. 6: At stå og hoppe på plastting og papkasser, så man kan reducere volumen af sit affald så meget som muligt.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt