Winnies julesmåkager
Få opskrifterne her
Tekst Helle Hansen, foto Bo Sigismund
Brabrand Boligforenings største julenørd, Winnie Sehested fra Rødlundsparken, har igen i år gang i det store julebageri og julepynteri af huset – og hun deler her et par dejlige småkageopskrifter med Skræppebladets læsere.
Glædelig jul.
Finskbrød
750 g mel
500 g god margarine
170 g sukker
2 æg
æg til pensling
tesukker/perlesukker
hakkede mandler
Margarinen smuldres i melet, resten æltes i. Stilles gerne i køleskab til næste dag.
Rulles ud til en firkant, der pensles med æg og drysses med sukker og mandler og derefter skæres ud i passende stykker.
Bages ved 200 grader i ca. 12 min – afhængig af tykkelsen.
Jødekager
1 kg mel
450 g god margarine
330 g sukker
2½ tsk. hjortetaksalt
3 æg
æg til pensling
blandet kanel og sukker
Margarinen smuldres i melet, resten æltes i. Stilles gerne i køleskab til næste dag.
Rulles tyndt ud, udstikkes til runde kager, der pensles med æg og drysses med kanelsukker.
Bages ved 225 grader til de er pænt brune – min. 7 minutter.
Sønderjysk fedtebrød
1 kg mel
1/2 kg sukker
1/2 kg god margarine
400 g kokos
1 tsk. hjortetaksalt
Ca. 2 dl vand
2 pk. flormelis og vand til glasur.
Margarine smuldres i melet, og æltes derefter sammen med resten af ingredienserne – dog ikke alt vandet i på en gang.
Sættes i køleskabet til næste dag. Dejen rulles ud i striber, der lægges på en plade.
Bages i ca. 6 minutter til de er lysebrune – ser lidt prikkede ud – ved 225 grader, tages ud, og mens de er på pladen, kommes glasur på med en skraber, og de skæres ud med en skarp kniv i trekanter.
Vigtigt: Flormelis og vand røres sammen i en gryde ved svag varme – og holdes varm ved at røre af og til. Hvis du bager alene, er det en god idé at rulle al dejen ud, inden du starter bagningen.
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2017-08 December