Journalist med ja-brillen på i Gellerup

Efter et år med bopæl i Gellerup er området kommet ind under huden hos journalist og kriminolog Linda Olsen, som forgæves har ledt efter forskning, der kan dokumentere, at nedrivninger virker

Den fireværelses lejlighed på tredje sal på Inger Christensens Gade er opsagt pr. 1. juli, men Linda Olsen er ikke helt sikker på, hun er færdig med Gellerup, selvom hun det næste halve år vender næsen hjem mod Valby.

Linda Olsen har kig til Århusbugten fra altanen på tredje sal.

Linda Olsen har kig til Århusbugten fra altanen på tredje sal.

For Gellerups liv og bydelens beboere er kommet ind under huden på journalisten og kriminologen, der det seneste års tid har været fellow på Constructive Institute på Aarhus Universitet.
”Da jeg var til samtale på instituttet, sagde jeg, at hvis de valgte mig, så ville jeg selvfølgelig bosætte mig i et udsat område. Jeg husker, en spurgte, om jeg godt turde det. Ja, svarede jeg,” fortæller Linda Olsen, som fik sin første overraskelse, da hun opdagede, at der faktisk var ventelister på at komme til at bo i et udsat boligområde.

”Jeg ringede til Aarhusbolig og fik det råd, at hvis jeg søgte en større lejlighed, så var det nemmere. Og så kunne jeg benytte mig af fortrinsretten, selv om jeg synes, at det var lidt snyd. To måneder senere fik jeg tilbudt denne lejlighed, som jeg sagde ja til uden at se den. I august fik jeg mine nøgler, og viceværten viste rundt. Jeg var helt benovet over, hvor pæn lejligheden var. 14 dage senere flyttede jeg ind og blev overrasket, da jeg opdagede, at jeg faktisk fra mit køkkenvindue har kig ud over Århusbugten. Lejligheden er skøn og lys, og jeg har aldrig før taget så mange billeder af solnedgange.”

Krimijournalist på TV2

Linda Olsen stammer oprindelig fra Hinnerup, men har i mange år boet i København. I en lang årrække var hun journalist og redaktør på TV2’s program Station 2 Efterlyst. Siden har hun læst kriminologi på København Universitet, og det var på den baggrund, hun sidste år søgte Realdanias fellowship ved Constructive Institute.

Et fellowship er en slags efteruddannelse, hvor de udvalgte journalister får tid til fordybelse og til at tilegne sig viden på et udvalgt område. Lindas udvalgte område er mediedækningen af de socialt udsatte boligområder.

”En tredjedel af min tid har jeg brugt på undervisning, hvor jeg blandt andet har fulgt et fag på statskundskab om ikoner og billedbrug i politik, og hvilken betydning det har. Selv efter 12 år som tv-journalist har jeg ikke været helt bevidst om det. Og så har jeg beskæftiget mig med spørgsmål omkring udfordringer i et multikulturelt samfund. Desuden har jeg fulgt et forløb i religion om, hvordan familiemønstre ændrer sig i migrationsfamilier, når de kommer til et nyt land. En anden tredjedel af min tid har jeg brugt tid på at følge med i medierne og lovgivningen på området omkring de socialt udsatte boligområder, dog afgrænset til de 15 såkaldte hårde ghettoer, hvoraf jeg selv har besøgt de syv,” fortæller Linda Olsen.

Jounaliststandens triste stade

Den sidste tredjedel af sin tid har Linda Olsen sammen med sine syv kollega-fellows brugt på at finde ud af, hvordan man kan lave journalistik i fremtiden.

”En af grunden til, at Constructive Institute er opstået, er, fordi tilliden til journaliststanden er dalet ned ad kurven på linje med politikere,” fortæller Linda Olsen og forklarer, at konstruktiv journalistik gerne vil stille spørgsmålene: Hvad så nu? Og hvad skal der ske fremadrettet?

”I journalistik skriver vi ofte om ekstremerne. Det er ikke så meget, du hører om normalen. Men hvor vi tidligere kun har set på problemet, så forsøger konstruktiv journalistik nu også at se løsningsmodeller og nuancerne.”

Før hun flyttede til Gellerup, var Linda Olsen lidt bekymret for at tage sine designermøbler med.

Før hun flyttede til Gellerup, var Linda Olsen lidt bekymret for at tage sine designermøbler med.

Designer møbler-fordom

Efter et år med fordybelse og refleksion har Linda Olsen tilegnet sig en masse viden, som hun fremadrettet håber at kunne komme ud med. Også året med bopæl i Gellerup har givet hende en indsigt langt over forventning.

”Jeg har løbende ført dagbog om, hvad jeg har oplevet, mens jeg har boet her. Og inden jeg flyttede ind, lavede jeg til eget brug en optagelse af mig selv, hvor jeg fortalte om mine egne forventninger og fordomme,” fortæller hun og afslører smilende, at hun selv havde flere fordomme. Der var blandt andet en bekymring om, hvorvidt hun kunne tage sine designermøbler med til lejligheden i Gellerup.

”Men jeg har aldrig følt mig utryg i min lejlighed. Jeg har boet ti år i min ejerlejlighed i Valby, men jeg har talt med flere naboer her end der. Jeg har boet her i Gellerup som en almindelig dansker, der bare er flyttet ind i området og har oplevet det, som det er. Jeg har ikke opsøgt naboerne for at fritte dem ud om noget. Og jeg har lært, at vi i Gellerup har en uformel hilsepligt, som man ikke oplever i København og heller ikke inde i Århus,” siger Linda Olsen og fortæller om en somalisk underbo, som var venlig at gå med hende ned i kælderen, da der på et tidspunkt havde været indbrud i tre kælderrum.

”Den omsorg oplever jeg slet ikke, når jeg bor i min ejerbolig i storbyen, men det kan man ikke læse sig til nogen steder,” konstaterer Linda Olsen, som mens hun har boet i Gellerup selvfølgelig også har fulgt hele forløbet omkring udviklingsplanen, der ser ud til at resultere i mange nedrivninger af blokke i Gellerup og Toveshøj.

Ingen forskning om nedrivninger

”Jeg deltog i den bootcamp, som Brabrand Boligforening arrangerede sidste år, i forbindelse med at halvdelen af den oprindelige Helhedsplan var gennemført. Desuden har jeg deltaget i en konference om boligmix hos BLOX. Jeg har i løbet af det seneste år brugt meget tid på at finde forskning, som kan dokumentere, at nedrivninger skulle virke. Men det er simpelthen ikke lykkedes mig,” siger Linda Olsen, der savner mere fokus på baggrunden, hvorfor nedrivninger lader til at være ”den rette medicin”.

Måske retur til Gellerup

Da Linda Olsen var barn, boede hendes onkel på Jeppe Aakjærs Vej i Åbyhøj. Dengang måtte de som børn aldrig gå over i City Vest alene. Og da hun som ung i Århus arbejdede på Holmstrupgårdvej, cyklede hun altid uden om Gellerup.

”Det var en afstand til Gellerup, som jeg selv havde skabt og fået hjælp til at skabe – blandt andet fra medierne. I virkeligheden har jeg aldrig oplevet noget grimt her. Og nu hvor jeg skal til at flytte herfra, kan jeg mærke, at jeg ikke rigtig er færdig med Gellerup, så måske jeg snart vender tilbage,” smiler Linda Olsen og ligner en, der mener det.


I 2017 åbnede Constructive Institute på Aarhus Universitet. Det er et uafhængigt journalistisk institut, som skal medvirke til at genskabe tilliden til nyhedsjournalistikken ved at udbrede kendskabet til konstruktiv journalistik både i Danmark og i udlandet.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2019-04 Juni

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2019-04 Juni side 14-15
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2019-04 Juni

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data