Afd. 4: Kritik af administrationen fra Gellerups afdelings­bestyrelse

Afdeling 4 – Gellerupparken

Debat om låsesystemer og helhedsplaner

Omkring 30 husstande var mødt op til Gellerupparkens ordinære afdelingsmøde den 26. april. Selvom der ikke var ret mange emner på dagsordenen, var der stadig livlig debat. Formand Youssef Abdul bød velkommen i det nye beboerhus og opfordrede alle til at fortælle andre beboere om, at der er mulighed for at leje lokaler til arrangementer. Huset er dog ikke helt klar til brug, køkkenet er ikke helt klar endnu, og der mangler at få styr på av-udstyr og nøglesystem. Men hvis du har en forening, der har brug for lokaler, er det muligt at leje sig ind allerede.
Helle Hansen tilføjede, at der om onsdagen mellem kl. 15 og 17 bliver mulighed for beboerne at komme med ideer til aktiviteter i huset.

Kritik af administrationen

Kader kritiserede i sin beretning samarbejdet med administrationen, hvor han ikke mener, at der bliver lyttet til afdelingsbestyrelsen, og at administrationen omgør nogle af de beslutninger, der er blevet taget af beboerne på afdelingsmøderne. Han giver et eksempel med nye retningslinjer for pc til bestyrelsesmedlemmer, udlejning af boliger til erhverv uden bestyrelsens vidende og en ny pavillon udenfor Samlingshuset.
Administrationschef Susanne Witting fortæller, at hun er ked af, at bestyrelsen opfatter samarbejdet som dårligt, men i forhold til erhvervslejemål så har administrationen lejet nogle boliger ud for at mindske huslejetabet. Hun fortæller, at det er i alles interesse, at der kommer lejeindtægter ind, også selvom de har korttidslejemål og nedsat husleje.

Bestyrelsen der var tilbage sidst på aftenen. (fra venstre) Omas Shirwa, Helle Hansen, Aurelia Mathiasen, Anne Hegelund, Ezzedine Azzam, Nezar Ajjawi, Youssef Abdul Kader, Ali Khalil og Khaled Khan.

Ukrainere i Gellerup?

”Vi er positive overfor forslaget om at huse ukrainere i de tomme lejligheder, men synes selvfølgelig, det er tudetosset at rive syv gode blokke ned, da de ikke fejler noget, blot men blot trænger til en kærlig renovering,” sagde Kader.
I Aarhus Byråd har Enhedslisten, Venstre og Nye Borgerlige foreslået at udsætte nedrivninger af blokke i Gellerup for at gøre plads til ukrainerne, det var der dog ikke flertal for. Folketinget behandler lige nu en sag, hvor ukrainske flygtninge får mulighed for at blive placeret i de såkaldte udsatte boligområder. Det blive dog først aktuelt, hvis Aarhus Kommune ikke kan finde andre passende boliger.
Det er, når der er tomme lejligheder, og Aarhus Kommune ikke kan finde andre steder til dem.

Låsesystemer

Der var et forslag på dagsordenen, stillet af Helle Hansen, som bor i blok B7, Gudrunsvej 68-76. Der har længe været problemer med låsesystemet, og derfor foreslog Helle, at låsesystemet i B4 og blok B7, Gudrunsvej 68-76, skal slås fra i dagtimerne. Hun oplever at det er det helt store irritationsmoment, fordi der ofte er problemer med brik og kode, og især fordi det er umuligt at se, hvad der står på displayet, når solen skinner. Men det værste er, at hun ikke kan åbne døren, når hun snakker i telefon, fordi døren skal åbnes via en app. Her istemmer Daniel Mantel, at det er den dårligste app, han nogensinde har downloadet på sin telefon. Ester Engrob tilføjede, at hun har været nødt til at stoppe med at få måltidskasser, fordi det er så besværligt med koden. Helle Hansen tilføjede, at det også er problematisk for beboere i kørestol at nå hen til døren, efter at have klikket sig ind, og at døren var for tung.

Administrationen havde et kontraforslag. De mener, at dørene skal være låst for at forhindre kriminalitet og hærværk i opgangene. Derfor foreslog de et kompromis om, at låsesystemet kunne flyttes til bagsiden af blokken, så man i det mindste kan læse displayet. Et af argumenterne mod dette forslag var, at man ikke kan administrere sig ud af sociale problemer, og et låsesystem løser det ikke.
Der var ikke stemning for det ændringsforslag, og Helle Hansens forslag blev vedtaget med stort flertal.

Debat om helhedsplanen

Formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen, opdaterede beboerne på helhedsplanen. Han understregede, at han er imod at rive blokke ned, men at han ikke tror, det nytter noget at kæmpe.

”Vi står med en lov, der forpligter os til at gennemføre denne helhedsplan. Loven siger, at helhedsplanen skal være gennemført i 2030. Hvis den ikke er gennemført til den tid, kan afdelingen nedlægges, det samme kunne ske, hvis der blev stemt nej. Vi følte, at alternativet med en afvikling af Gellerup var værre end planen.”
Han forklarede, at boligforeningen med helhedsplanen får dækket de enorme huslejetab, som afdelingen oplever for øjeblikket. Under normale omstændigheder skal boligforeningen dække tabet, men da det er en speciel situation, bliver det dækket af landsbyggefonden.

”Vi står i en regulær tvangssituation. Hvis vi stopper det her, er vi færdige økonomisk. I et demokrati som det danske har man lov til at udtrykke sin kritik af regering, folketing, byrådet og foreningsbestyrelsen, men man kan ikke med succes gå imod en folketingsbeslutning med sådan et massivt flertal. Det er sådan, det er. Jeg er ked af at sige det, men vi er nødt til at gennemføre det. Vi skal sikre en husleje, der er til at betale. Det er bundlinjen. Det er råt, socialrealisme, det er magten og pengene, der styrer dette samfund.”

Kritik af den opgivende tone

Flere beboere greb mikrofonen for at kommentere på Kelds oplæg. Anne Hegelund mente, at der blev tænkt for meget på økonomien og for lidt på beboerne. Michael, som bor i B4, var også bekymret:
”Jeg tager hatten af for, at nogle kæmper. Jeg er glad for at bo her og vil bo her resten af mit liv. Når Keld fortæller, hvad der sker i 2030, hvis vi ikke er færdige, så bliver jeg bekymret. Tror, mange vil være glade for at nedlægge Gellerupparken, så der kan bygges nyt, og private kan flytte ind i stedet.”

Undskyldning til beboerne

Keld Albrechtsen giver en undskyldning til beboerne for den måde, som den første helhedsplan blev gennemført på.
”Vi må anerkende, at der er en berettiget kritik på den måde, som denne helhedsplan er gennemført på, der var mange fejl i den proces, og det undskylder vi for og beklager. De ansatte er der for at sikre, at det ikke sker igen, og vil sørge for, at afdelingsbestyrelsen skal være klart inddraget i arbejdet.
Det er foreningsbestyrelsens klare holdning, at den måde, det foregik på, skal ikke ske, og der skal være et bedre samarbejde. Meget bedre.”
Deltagerne var glade for at høre den undskyldning, men der var stadig kommentarer til den.
Anne Hegelund gjorde opmærksom på, at det er vigtigt, at beboerdemokratiet fungerer, og at de bliver lyttet til.
”Nogle gange føles dette som et firma og ikke en forening.”

Sæt aconto-beløbet op

”Alt er efterhånden blevet dyrere, og det bliver varmen også,” fortæller Susanne Witting i sin redegørelse over regnskabet for 2021. Hun opfordrede beboerne til at sætte deres aconto-beløb op, så man slipper for en stor varmeregning. Hun vil gerne kigge på, om der er mulighed for en opgørelse over, hvor meget regningen stiger, og sende en vejledning til beboerne om, hvordan de kan spare på varmen.

Valg

Så var det tid til valg til bestyrelsen og Skræppebladet.
Der skulle vælges 6 nye medlemmer, som blev følgende:

  • Ezzedine Azzam 47
  • Anne Hegelund 45
  • Lina Abdallah 45
  • Aurelia Mathiesen 42
  • Astrid Hulgaard Jørgensen 39
  • Amer Jaaf 31
  • Salah Taufik (30) 1.-suppleant
  • Jamal Mohammed (25) 2.-suppleant

Der kom også to nye medlemmer af Skræppebladets redaktion, nemlig Aurelia Mathiasen og Ingrid Kristiansen.
Vi glæder os til samarbejdet.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2022-03 Maj

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2022-03 Maj side 22-23
i sektionen Afdelingerne

forsiden af magasinet 2022-03 Maj

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Datoer:

  • Afd. 4: Kritik af administrationen fra Gellerups afdelings­bestyrelse
Se kalender
Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data