Lidt af Gellerups ånd er forsvundet

Trine Blicher Folmer har sammen med sin campingvogn taget foreløbig afsked med gellerup. Med sig har hun taget lidt af ånden i Gellerupparken. En ånd hun vil bruge de næste tre måneder på at analysere

”Idéen med mit projekt er fange stemningen i Gellerupparken,” siger arkitektstuderende Trine Blicher Folmer. I forbindelse med sit afgangsprojekt har Trine boet i en måned midt i Gellerup i en campingvogn, som mange af beboerne efterhånden har vænnet sig til. Specielt børn og unge kigger jævnligt forbi for at få en snak.

trine2.jpg
Trine taler en sidste gang med et par af beboerne, før hun drager af sted.

I løbet af måneden har Trine talt med et bredt udsnit af Gellerupparkens beboere og har kun mødt venlighed og imødekommenhed. ”Jeg skal nu hjem og bearbejde alle mine indtryk og alle de interviews, jeg har fået taget. Det vil tage et stykke tid,” smiler Trine. ”Så må vi se, hvad det munder ud i.”

– Hvad er dine foreløbige konklusioner. Hvordan er stemningen i Gellerupparken?

Trine er ikke dog meget for at konkludere noget om stemningen på nuværende tidspunkt. Hun skal først have bearbejdet sine sanseindtryk og mange interviews, før hun kan sige noget mere konkret.

”Men jeg kan sige, at der er mange, der er urolige over, hvad der skal ske i Parken. Der går mange forskellige rygter bl.a. om, at huse skal rives ned,” fortæller Trine og tilføjer: ”Jeg måtte i starten bruge en del tid for at fortælle folk, at jeg ikke vidste noget; at jeg hverken kom fra Kommunen eller Boligforeningen.”

Trine var derfor nødt til at udskifte en række plakater, så det tydeligt fremgik, at hun var her i privat øjemed. Det viser dog, at beboerne har stort behov for information, mener Trine.

Glad for aktiviteter

Det er Trines indtryk, at beboerne er meget glade for de aktiviteter, der finder sted i Gellerupparken. Mange børn er ”helt vildt glade for sommerferierne”, for så bliver der arrangeret emnedage, afrikauge og andre aktiviteter. Et andet eksempel er eid-festen, som bliver holdt på fællesarealerne. Det er også et hit blandt beboerne, siger hun.

Trine ved endnu ikke, hvad hendes projekt skal munde ud i, men kunne godt forestille sig at åbne mere permanent informationsbod i Gelleupparken, hvor beboerne kan komme og få en snak og få information om, hvad der sker, og hvad der vil ske i Parken. ”Efter Berlinmurens fald blev der oprettet et informationshus i Berlin, hvor folk kunne få kendskab til de mange nye projekter, der var planlagt. Det blev et kæmpe tilløbsstykke. Måske kunne man gøre det samme i Gellerupparken,” foreslår Trine smilende.

”Eller måske vil jeg udvælge tre af de idéer, der er udsprunget af mine mange samtaler med beboerne og lade folk stemme om dem,” siger Trine og fortsætter:

”Det kunne være et rap- eller hip-hop-hus til de unge, en informationskiosk, en skateboardbane eller forslag til, hvad den måske snart nedlagte skole kan bruges til. Beboerne er kommet med mange idéer.” Efter en kort tænkepause tilføjer Trine: ”Men det er meget tænkeligt, at projektet ikke tager så fysisk en form; men en mere teoretisk eller kunstnerisk.”

trine-og-dana.jpg
Dana på 12 år venter utålmodigt på, at interviewet et slut, så hun kan få en snak med Trine

Ingen grund til at bevæge sig rundt

Trine vil helst ikke udtale sig om Gellerupplanen som sådant eller om den nye såkaldte helhedsplan for området.

”Jeg har naturligvis sat mig ind i det, men jeg er mere interesseret i at tage udgangspunkt i de mennesker, der bor her; deres idéer og behov – og den stemning der hviler over området. Stedets ånd for at bruge et lidt flyvsk udtryk,” pointerer Trine.

Gået lidt på klingen om hun dog ikke har nogen idéer til arkitektoniske forbedringer i Gellerupparken, siger Trine, at en af de ting der kendetegner stedet er, at beboerne ingen grund har til at bevæge sig rundt i området; for eksempel har hun talt med en kvinde, der har boet 33 år i Gellerupparken, men kun har været i Bazaren en gang.

”Folk har en tendens til at blive i det område, de kender og er vant til. Det kan der måske gøre noget ved, men det er vigtigt at initiativerne og forandringerne også kommer indefra, fra beboerne selv, fastslår Trine.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2007-09 November

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2007-09 November
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2007-09 November

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data