Kusken

… og hans dyr på himlen


af Jens Skriver / Astronomiklub Capella

Når det ikke er overskyet, vil man om aftenen kunne se stjernebilledet Tyren på østhimlen. Det er for tiden usædvanlig nemt at finde, fordi planeten Mars står meget klar i det. Lige oven over Tyren identificeres ret ubesværet en polygon (mangekant) bestående af syv stjerner. De udgør stjernebilledet Kusken.

  kusken.jpg
 

En anden måde at finde det på er at finde Nordstjernen, der er halespids i Lille Bjørn, og forestille sig, at der blev trukket en linje i modsat retning af Lille Bjørns krop, så ville man komme til Kusken. Det siges, at Kusken og Tyren er fælles om Beta i Kusken, for denne stjerne udgør Kusken højre fod og Tyrens nordlige horn. Kusken er således et af vinterhimlens mest karakteristiske stjernebilleder.

Capella
Capella er den øverste og klareste stjerne i Kusken. Faktisk er det den sjetteklareste stjerne på himlen, men den befinder sig 46 lysår borte, så det må i virkeligheden være en usædvanlig lysstærk stjerne. Astronomisk set er Kusken i øvrigt især interessant, fordi der heri befinder sig flere stjernhobe, der kan iagttages med små kikkerter. Allerede i det gamle Mesopotamien blev stjernebilledet afbildet som en kusk med en ged eller gedekid i favnen. Capella identificeres som geden. Senere har grækerne forbundet billedet af kusken med flere fantasifulde myter.

Capella Astronomiklub

Kontaktperson:
John Mikkelsen,
Jernaldervej 259 B,
tlf. 86 24 06 14
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt