Der sker mere i rummet, end der kan ses

Kan liv opstå andre steder?

af Jens Skriver, Astronomiklub Capella. Illustration af Jesper Ankjær

Denne november har været så grå og trist, at man have sine tvivl, om amatørastronomer stadig har chancer, eller det i hele taget forsat bliver muligt at se noget af interesse på himlen. Men tingene står ikke stille. Time for time afdækker teleskoper og rumteleskoper nye fænomener i rummet.

Capella
Capella Astronomiklub

Kontaktperson:
Niels Jørgensen,
Jernaldervfej 257B, 1.,
tlf. 86241620.

Målsætningen er at finde liv andre steder end på Jorden og bestemme forudsætningerne for, at liv kan opstå. Interesse har især sikre forekomster af vand i flydende form og planeter i andre solsystemer, der måske kan ligne vor jord. Det går i hvert fald stærkt med at opdage nye såkaldte exoplaneter. De identificeres bl.a. ved, at observere ændringer i stjernes lys, når planeten bevæger sig forbi den.

En anden måde er at iagttage, om planeters tyngdekraft får stjernen til at rokke. I skrivende stund er der lokaliseret over 400. Alle virker de særdeles ugæstfrie, men de har deres særheder ligesom meget andet.

Rivaliserende planeter
Exoplaneten med navnet Wasp-17 er den største planet, som kendes. Den har en diameter, der er 1,5 til 2 gange så stor som vort solsystems største planet Jupiters. Til gengæld er den meget luftig og har den laveste massefylde, der kendes for planeter. Og ikke nok med det. Den kredser om sin stjerne den forkerte vej. Hermed menes, at den kredser i modsat retning af sin stjernes rotation.
Planetsammenstød
Astronomerne kalder denne banebevægelse for retrograd. Faktisk har et par måner i vort solsystem også en retrograd banebevægelse. Astronomerne mener, at Wasp-17’s banebevægelse skyldes, at der befinder sig en anden tungere planet tættere på stjernen, som har kastet den ud i en aflang bane.

Planeter rivaliserer ligesom alle andre. I et planetsystem, som ligger omkring 100 lysår borte, i stjernebilledet Påfuglen på den sydlige himmelkugle findes to klippeplaneter, som forskerne mener er stødt sammen for få tusinde år siden.

Hvis det holder stik, underbygger det en gisning om, at månen er opstået ved, at Jorden er stødt sammen med en anden klippeplanet på størrelse med Mars.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt