Olaf Sørensen – 1918-2008

Umiddelbart efter Brabrand Boligforenings 60-årsjubilæum døde en af dens pionerer, Olaf Sørensen, 90 år gammel

af Jens Skriver

Olaf Sørensen var født i Vestergade inde i Århus, men opvokset i Århus og Åbyhøj. Faderen drev hotel. Olaf blev handelsuddannet i en kolonial engrosforretning i Århus. Han var inde som soldat 9. april 1940, men blev kort tid efter hjemsendt. Et arbejde med at dele rationeringsmærker ud i Åby kommune førte til, at han fik en anbefaling fra Kæmneren i Åbyhøj, da han i 1941 søgte og fik en stilling som kontorist ved Brabrand-Årslev kommune. I 1946 sprang han fra kommunen og rejste over hele landet som repræsentant.

Olaf kom til at bo med kone og snart to børn i en lille 1½-værelses lejlighed på 1. sal i Hovedgaden i Brabrand. Der var kakkelovn. I køkkenet brugte de gas. Der var fælles toilet i kælderen. Vand skulle pumpes op fra gartneriet. I 1946, da de havde en nyfødt, frøs både vand og afløb til. Da gik det op for dem, lejligheden var for lille og uacceptabel.
Derfor var Olaf med, da de mødtes ti mand i 1948 og stiftede Brabrand Boligforening. Myndighederne havde åbnet op for lån til alment byggeri, og det skulle udnyttes.

Familien flyttede ind i en fuldt moderne lejlighed i Hans Brogesparken i 1950. Hidtil havde de givet 35 kr. om måneden i husleje. Nu skulle de give 125 kr., men de følte, pengene var givet godt ud.

I 1957 havde Brabrand Boligforening brug for en fuldtids forretningsfører, og det blev Olaf. Som sådan kom han til at stå for boligforeningens mest markante projekter: Opførelsen af Gellerupparken og Toveshøj. Det hørte med til Århus Kommunes byplanlægning, at der skulle bygges indkøbscentre, hvor de nye bebyggelser gav basis for det. Det førtes til opførelsen af Gellerupcentret, som det egentlig hed, i 1972. Det var et selvstændigt aktieselskab, men ejet af Brabrand Boligforening, og fik Olaf som direktør. Oliekrisen i 1973 medførte alvorlige problemer for centret. Det kunne godt have været videreført af boligforening­en, men den valgte at sælge centret, og Olaf fik det gyldne håndtryk fra boligforeningen.

Den nye ejer, Baltica, ansatte ham som direktør for CityVest, indtil han fyldte 60. Derefter stod han ved siden af andre restauranter for driften af MackenziePub i CityVest. Det er ikke mange år siden, han lagde op.
Olaf var meget effektiv på en stilfærdig måde og kendt for et meget behageligt væsen.

Lit.: Skræppebladet april 1998.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt