Varme hjerter i Ladens Folkekøkken

Hvad får man for tredive kroner?

tekst og foto af Troels Lærke

Som ny beboer i området har jeg ofte studeret Ladens månedlige menu i Skræppebladet og undrende spurgt mig selv, hvordan man kan lave god mad til tredive kroner, og hvad det mon er for nogle folk der holder til i et folkekøkken? Derfor besluttede jeg mig for at invitere min kæreste og vores søn på Juliennesuppe i Laden på Edwin Rahrs Vej.

Hyggeligt, men tomt lokale
Udefra virker Laden mørk og forladt denne onsdag aften i november, og vi skal lede lidt, før vi finder indgangen. Men indenfor bliver vi mødt af varme, duften af mad og en rolig atmosfære i den lille spisesal. Her er langborde dækket indbydende op med duge, lys og blomster, og vi kan ikke lade være med at føle os velkomne. Bortset fra vores lille familie er her dog kun to andre gæster i lokalet, og det virker umiddelbart misvisende at kalde det et folkekøkken, for hvor er alle folkene? Men vi når kun lige at sætte os og konstatere, at suppen er alle pengene værd, før lokalet liver op. I festlokalet ved siden af afholdes der nemlig banko hver onsdag og pludselig kommer fire-fem spillere ind for at få fyldt maverne. Snakken går og det er tydeligt at høre på humøret, at folk kender hinanden, og er meget tilfredse med maden.

Huskvinde med ildsjæl
I køkkenet står Lonnie Hedegaard. Hun er Ladens huskvinde, og som uddannet socialrådgiver er hun den eneste ansatte i huset og dermed ansvarlig for driften og alt fra madlavning, rengøring og udlejning af festlokaler. Det er et stor arbejde, men Lonnie virker til at være drevet af et stort socialt engagement og en lyst til at gøre en forskel i området. Hun fortæller, at der da også er meget hjælp at hente hos Ladens frivillige i det daglige arbejde og vedligeholdelse. Således blev hele huset malet, da hun startede som huskvinde for næsten tre år siden.

Personlige værdier og traditioner
Det er tydeligt at mærke, at Lonnie brænder for arbejdet i Laden. Hun fortæller, at det er vigtigt for hende at sætte sit personlige præg på stedet. Derfor bliver der lagt vægt på hygge og en god atmosfære. Årets mange højtider og traditioner bliver der også gjort en dyd ud af at markere med for eksempel påske- og julearrangement­er. Det er hjemlig hygge og Lonnies egen familie kommer da også jævnligt forbi og spiser med.

Det faste klientel
Der er cirka halvtreds faste brugere af Laden fra hele området. Når man først har været her en gang kommer man igen, som en af brugerne siger. Størstedelen af gæsterne er enlige, der kommer for at nyde den gode mad og ikke mindst selskabet. Nogle kommer fire dage om ugen og har derfor klippekort til køkkenet ñ og det er da også svært at gøre det billigere og bedre selv, erfarer en af stamkunderne. Alle er dog enige om, at det kunne være dejligt, hvis, der kom nogle flere forskellige mennesker og henviser til, at der desværre ikke er særligt mange, der har taget imod tilbudet om at lave mad frivilligt. Alle er mere end velkomne. 

Varm oplevelse
Vi bliver til en kop kaffe og en lille snak om værdier, helhedsplanen, og hvordan Gellerup kan udvikle sig konstruktiv. Det har været en dejlig aften og en meget positiv oplevelse. Vi tager hjem med fyldte maver og varme hjerter. Det er et sted som Laden, der gør området til et bedre at bo i. Vi kan kun anbefale alle at tage op og prøve menuen. Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg tager til fælles spisning i folkekøkkenet. Det kan være vi ses.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt