Kvindehus med kost og spand

Det er gratis at bruge; og man kan komme vidt omkring

HavearbejdeDer er arbejdsdag i Kvindehuset! Nu skal der gøres forårsrent i huset og luges i haven. Lederen af Kvindehuset, Ann Katrin Dybdahl byder den fremmødte skare af kvinder velkommen – her er somaliere, vietnamesere, kurdere, afrikanere, egyptere og danskere. Ann Katrin forklarer kvinderne, at når man hver dag bruger huset og dets mange aktiviteter gratis, skal man også være med til at vedligeholde det. Men samtidig understreger hun med et smil, at det også skal være en hyggelig dag, hvor der er tid til at drikke en kop kaffe sammen.

Vi bliver alle fordelt på opgaver inde og ude. Sammen med to andre kvinder går jeg i køkkenet, som bliver brugt i flere af Kvindehusets aktiviteter, fx fællesspisninger. Jeg går i gang med køleskabet, en anden med et køkkenskab, og en tredje går i gang ved køkkenvasken og vasker køleskabshylder og -skuffer. I køkkenet myldrer det samtidig med kvinder, som er i gang med at lave huskeseddel, de skal nemlig ud at handle og bagefter lave frokost til alle de flittige kvinder.

Med moppe og spand

Host…host… i kælderen

Jeg er færdig med køleskabet og tager en rengøringspause for at se, hvad der ellers sker rundt om i huset. Jeg går først i kælderen, som huser gymnastikrummet. Her er en flok i gang med at støve rør af. Det støver, og luften er tæt og grå, selvom der er gennemtræk i kælderrummene. Kvinderne hoster og prøver at verfe støvet væk med hænderne.

Ude i den friske luft dirigerer Hanne, som er formand i Kvindehuset. Hun har lige slået græsset, og nu skal bedene luges. Hanne viser, hvordan man planter krydderurter. Kvinderne, som hovedsagligt er fra Vietnam, ser opmærksomt efter, inden de går i gang med at plante mynte, persille, timian, blomster osv.
I et stort fællesrum tager flere af kvinderne sig en velfortjent pause over en kop kaffe og noget frisk frugt.

Klokken er blevet lidt i 12, og nu er køkkenet på kogepunktet: kvinder laver mad, snakker, griner, skyller, skræller, snitter… Duften breder sig fra kyllingerne i ovnen, kartofler er vendt i krydderier, salat er flot og farverigt arrangeret på fade, sulten melder sig. For mig melder opgaverne sig i Det Boligsociale Fællessekretariat, og jeg må lade kylling være kylling i Kvindehuset.

KhalidaKhalida ChauChau

Khalida, kurder fra Irak

Hvorfor kommer du i Kvindehuset?
Fordi jeg møder så mange forskellige kvinder af forskellig nationalitet. Vi hygger os og spiser sammen. Vi tager på mange udflugter til steder, som jeg ikke kender i forvejen, fx Kvindemuseet, svømmehallen eller Retten i Århus. Det er steder, som vi ikke kan gå selv pga. vores kultur. To veninder kan ikke bare tage på Kvindemuseet, men vi kan godt, når vi er i en gruppe sammen med Maria Arianfar fra projekt Marjan. Desværre stopper projektet til august, og det er vi alle sammen meget kede af.

Abir

Chau, fra Vietnam

Hvorfor kommer du i Kvindehuset?
Jeg kommer her, fordi der er så mange ting at lave. Man kan danse, lave gymnastik, og så er der mange kvinder at hygge sig sammen med. Jeg kommer her ca. to gange om ugen, og sammen med Projekt Marjan tager jeg også med på udflugter rundt om i byen.

Abir, fra Egypten

Hvorfor kommer du i Kvindehuset?
Fordi jeg rigtig godt kan lide de kvinder, der arbejder her, og jeg kan lave så mange ting her. Derfor kommer jeg faktisk også næsten hver dag. Det er også vigtigt for mig, at der kun kommer kvinder i huset. Sammen med kvinderne i Projekt Marjan har jeg været på besøg mange forskellige steder i Århus. Steder som jeg ikke kendte. Før kendte jeg kun mit hjem og supermarkedet, men nu har jeg været i biografen og på Kvindemuseet og flere andre steder. Jeg har boet i Danmark i fire år, og jeg har aldrig før set sådan et hus som det her. Det er et fantastisk sted.

Kvindehuset i Århus
Kvindehuset i Århus er et mødested for kvinder – uanset kulturel baggrund, religion og alder kan alle udfolde sig her.
Et af de væsentligste formål med foreningen Kvindehuset i Århus er at fremme kvinders mulighed for at føle sig hjemme i det danske samfund.

Kvindehuset – Myrholmsvej 2, 8260 Viby J
Åbent tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10.00 – 15.00.
Mandag og fredag: Projekt Marjan.
Projektet er finansieret af Bikubenfonden.
Søndag 13.00 – 15.00: Lektiehjælp for kvinder under uddannelse.
Herudover er der et hav af arrangementer som fællesspisning, dans,
foredrag og udflugter.

Se mere på www.khaa.dk
eller kontakt Kvindehusets leder Ann Katrin Dybdahl: Tlf. 8614 7233 eller annkatrin[AT]khaa[DOT]dk

Finansieringen af Kvindehuset kommer fra
Det Boligsociale Fællessekretariat og Integrationsministeriet.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2009-06 Juli

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2009-06 Juli
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2009-06 Juli

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data