Farverige billeder af varmefråds i Århus

Gellerupparken holder på varmen

af Ulrik Ricco Hansen. Fotos venligst udlånt af Cowi (Peter Knudsen, Kort & Geodata)

Alle taler om klimaet og energibesparelser. Men hvor gode er vi til at spare på f.eks. varmen? Det kan bl.a. ingeniørfirmaet Cowi være med til at give et svar på. De ejer en lille Sessna-flyver, og de har på undersiden af flyet monteret et varmefølsomt kamera. Efterfølgende har de fløjet over bl.a. Århus for at tage billeder af varmen, som slipper ud af husene. Med andre ord et billede af varmefrås og god isolering.

Thermofoto kan let kombineres med kort og luftfoto – her fra Århus C.

Thermofoto kan let kombineres med kort og luftfoto – her fra Århus C.

”Testoverflyvninger udgør et godt potentiale for at identificere store varmetab i hele bygningsmassen. F.eks. viste testflyvningen, at der fra midtbyen er store varmetab, og at tagene i Gellerupparken er godt isolerede,” siger projektleder i Cowi Rasmus Lindeneg Johansen.

Termofotografering
Medarbejderne hos Cowi fortæller gerne om projektet. Termografi kan beskrives som en infrarød fotografering fra luften. Der, hvor overfladen er koldest, bliver farven blå eller grøn, mens den bliver rød eller gul, hvor den er varmest. En varm overflade er tegn på, at der er en utæthed, en kuldebro, hvor kulden trænger ind gennem husets konstruktioner, eller et sted, der er dårligt isoleret.

Billedet viser havnen fra Århus. Temperaturforskellen mellem blå og røde farver er ca. 4-6 grader.

Billedet viser havnen fra Århus. Temperaturforskellen mellem blå og røde farver er ca. 4-6 grader.

”Teknikken er ikke ny, men det er nyt at bruge den i et fly. I løbet af tre-fire timer kan vi overflyve en hel by som Århus. Det giver et hurtigt overblik over energiudslip, som kommunerne kan bruge i deres klimastrategi,” siger Rasmus Lindeneg Johansen.

Boliger i Århus set fra luften.

Boliger i Århus set fra luften.

Termofotografering er også blevet anvendt i forbindelse med energimærkning af boligafdelingerne i Brabrand Boligforening – her er det dog typisk land-baserede metoder, der er anvendt.

Læs mere
Om termofotografering fra luften: www.cowi.dk/varmekort.
Se også: Termografisk kortlægningDel eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt