Klumme

Om at lære børnene nogle regler

”Jeg smed det bare”

af Inger Bloch – illustration af Jesper Ankjær

Papir på fortovet
Jeg kommer cyklende på Sigridsvej og ser en ca. 10-årig dreng stå med sin cykel; han er i færd med at pakke slik ud, og papiret havner på fortovet.

Idet jeg passerer ham, siger jeg: ”Du tabte noget!”. Drengen er hurtigt på cyklen og kører efter mig; han indhenter mig og råber: ”Jeg tabte det ikke – jeg smed det!”

Over for rødt lys
En anden dag cykler jeg på Edwin Rahrs Vej ved Bazaren. Jeg skal til at køre over krydset for grønt lys i min retning, da tre store drenge kommer slentrende – provokerende langsomt – tværs over vejen for rødt.

Jeg bruger min cykelklokke for at advare dem. Dette får én af drengene til at se gnavent på mig, mens han råber: ”Hold din kæft!”. Herefter fortsætter de med at krydse vejen i sløvt tempo.

Alvorligere forseelser
Foruden tyverier, overfald og røverier er brud på færdselsreglerne nogle af de alvorligste forseelser. At køre over for rødt lys – eller at køre alt for hurtigt efter forholdene – kan jo i mange tilfælde få en tragisk udgang, hvor én eller flere omkommer.

Eftertanker
Man bliver ked af det, når man hører eller læser, at mange unge bliver kriminelle og havner i vore fængsler – eller, at de måske i værste fald er skyld i dødsulykker eller selv bliver dræbt i trafikken efter at have kørt vildt.
Man kan spørge sig selv, om de tror, at de er udødelige – og at regler ikke gælder for dem, når de sætter foden på speederen og fræser derudaf.

Jeg mener, at forældre vil gøre deres børn en stor tjeneste ved at indprente dem de forskellige regler om god opførsel og respekt for trafikreglerne, og det er vigtigt at forklare dem om konsekvenser af ikke at følge reglerne. – Desuden skal forældre lære børnene at føle en grundlæggende respekt for andres ejendom – og det skal gøres fra de er små!

Sidst men ikke mindst bør man som forældre støtte sine børn i at træffe fornuftige valg, så de får gode fritidsinteresser, f.eks. ved at de deltager i sport; der findes heldigvis baner i Brabrand til flere forskellige former for sport – basketball, fodbold, skateboard m.m.

Resultatet af sådan en vejledning vil blive, at børnene får et meget bedre liv i samfundet – både mens de endnu er børn og senere hen i tilværelsen.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt