Afd. 3: Renoveringen sinkes af den lange vej for beboerdemokratiet

Afdeling 3: Skovgårdsparken

Men beboerindragelsen er vigtig i afdelingens renoveringsprojekt

tekst og foto: Poul Erik Kjøge

Visionære og idérige beboere i Skovgårdsparken har skabt grundlaget for en kommende renovering af afdeling­en, men det boligpolitiske demokrati og samarbejde tager tid. Alt for lang tid syntes beboerne i afdeling 3, som venter på at se de første gravemaskiner.

Beboeridéer skal igennem mange hænder, inden de kan godkendes
Renoveringen koster mindst 210 millioner kroner, og så skal et sådan projekt gennem en række udvalg, administrationen ved Brabrand Boligforening, de kommunale myndigheder og politikere, og så skal Landsbyggefonden endelig overbevises om det visionære i planerne.

”Men det er beboerdemokratiets vilkår,” fortæller formanden for afdelingsbestyrelsen, Jesper Fræer Nielsen, lige præcist på den dag, hvor konkrete kontraktforhandlinger med entreprenøren finder sted:
”Projektet har fra dag 1 været et beboerprojekt, men det er hele vejen bakket op af et ekspertpanel. Beboerne har lavet udbudsmaterialet, som er det mest miljøbevidste projekt, jeg nogen sinde har set.” fortsætter Jesper.

Et af de punkter, hvor man kan se beboernes fingeraftryk på udbudsmaterialet, er for eksempel, at intet arbejde må starte før kl. 8.

Administrationen skulle også lige forstå renoveringsplanerne
”At det så har taget så lang tid med at få projektet gjort til virkelighed skyldes nok også, at administrationen i første omgang ikke helt havde forstået projektet,” siger Jesper Fræer Nielsen, som dog også i samme åndedrag fremhæver, at administrationen så nu er helt med på det fremtidssikre og grønne udspil, samtidig med at det geotermiske energiprojekt, der nu er blevet en del af renoveringsprojektet, helt har fanget Brabrand Boligforening.

Jordvarmen hentes 250 meter nede
Jordvarmen skal nemlig ikke hentes lige under græsplænerne i afdelingen, men faktisk 250 meter nede – og derfor er den rette betegnelse, geotermisk energi.

”Formodentlig tages jordbundsprøverne i denne måned (red.: oktober),” siger Jesper Fræer Nielsen, for erfaringerne fra én boligblok kan betyde, at hele afdelingen skal forsynes med samme geotermiske energi.
I det hele taget er der tænkt på energiforholdene og miljøet ved boligprojektet, da det forventes, at beboerne fremover kun skal have et forbrug på 10 procent af det nuværende.

Renoveringsprojektet skal på skinner inden årsskiftet
Men nu er vigtigste opgave faktisk at få projektet helt på skinner. Der skal nemlig laves bindende aftaler, og det skal ske inden årsskiftet, for ellers falder aftalerne med for eksempel Landsbyggefonden væk, og så skal hele processen starte forfra.

Der skal være underskrevet en kontrakt med hovedentreprenøren, og der skal være udarbejdet en arbejdstidsplan, så tidshorisonten for arbejdet klart kan ses.
”Men jeg tør ikke love, hvornår beboerne kan se de første gravemaskiner,” siger Jesper Fræer Nielsen, ”for jeg har brændt fingrene flere gange.”

Projektet kan altså stadigvæk blive bremset, men formanden for afdelingens bestyrelse, Jesper Fræer Nielsen, vurderer risikoen som meget lille, på omkring 15 procent.

Beboerne skal igen inddrages i renoveringsprojektet
Og nu skal beboerne igen inddrages, og de nye og unge beboere, vil afdelingsbestyrelsen gerne have, kommer frem, for at de skal involvere sig i det videre arbejde med renoveringsprojektet og dermed tage ejerskab.

”For selvom vi har en meget aktiv afdelingsbestyrelse, hvor alle giver besyv med og bruger mange timer, blandt andet i de udviklingsmodeller og grupper, som bestyrelsen arbejder med, og som er beslutningsdygtige i dem selv,” siger Jesper Fræer Nielsen, ”så er beboerdemokratiet kun virkelig, hvis beboerne engagerer sig.”

”Der hænger faktisk postkasser til bestyrelsen rundt omkring, for eksempel ved nedgangen til bestyrelseslokalet og i vaskeriet, som meget gerne må benyttes. Og der er ingen dårlige idéer,” fortæller Jesper Fræer Nielsen, der også lige minder om, at første punkt ved afdelingsbestyrelsesmøderne faktisk er et åbent punkt, hvor beboerne kan møde op og sige, lige hvad de vil.

Beboerne skal snart møde op igen
Helt konkret kommer der en indkald­else til et møde i Skovgårdsparkens Festlokaler, hvor beboerne vil blive bedt om at møde frem, så der kan blive dannet nye beboergrupper, og de seneste fremskridt kan blive præsenteret.

Det vil ske inden årsskiftet, så nu er muligheden for at sætte sig ned for den enkelte beboer enten alene eller i et samarbejde med naboerne og gøre deres helt konkrete forventninger klar til mødet. Så kan beboerdemokratiet nemlig fortsætte i samme ånd, som det oprindelige projekt blev tænkt i.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt