Gellerup­blok ryger på museum

Bentesvejs-blok genopføres i Den Gamle By i 2016

Det er ikke kun beboerne i udvalgte blokke i Gellerupparken, som bliver genhuset. Nu bliver den ene af de tre blokke, der rives ned, genopført i Den Gamle By i Aarhus.

Her vil den 40 år gamle betonblok i løbet af 2015 blive placeret på bakken bag det nye 1970’er-afsnit i museet, som kan ses fra Silkeborgvej ved Ceres-krydset.

En ægte ramme om boligforholdene

”Helhedsplanen i Gellerup har været en enestående chance for Den Gamle By for at få fat i et helt originalt betonbyggeri fra den periode i slutningen af 60’erne, hvor man begyndte med det industrielle byggeri,” fortæller en begejstret museumsinspektør Lars Prina.

Fotocollage

”Vores nye etape med 1974-bydelen i Sønderbrogade åbnede sidste år, og her ligger allerede butikker med Pouls Radio, Fotoborgen og Bæk­gaards Rejser. Med blokken fra Gellerup får vi nu også mulighed for at skabe en ægte ramme om et bofællesskab, en pensionistbolig og en tyrkisk lejlighed.

Alt sammen genskabes med udgangspunkt i året 1974 og et Velfærdsdanmark, der efter mange års uafbrudt vækst netop var trådt ind i EF, og som nu også var begyndt at kunne mærke oliekrisen,” siger museumsinspektøren, som fik idéen til blokflytteriet under er besøg på Gellerup Museum den 1. april sidste år.

Projekt til ni millioner kroner

Det er den lille Bentesvejs-blok (nummer 13-19), som kommer til at ligge på tværs af den kommende bygade, der om et par år skal pilles fra hinand­en etage for etage. Enhver, der har været på besøg på Gellerup Museum og set den gamle film om dengang, da blokkene blev bygget, vil vide, at det nærmest er som at skille legoklodser ad for så at samle dem igen, når de når ind til Den Gamle By.

Hele projektet er beregnet til at koste omkring ni millioner kroner. Det er finansieret af Realdania Fondet, som for nylig også har været med til at bekoste en stor undersøgelse at Dansk Bygningsarv, hvor netop Gellerupparken blev rost, som et flot foregangsbyggeri.

Blok giver mulighed for overnatning på museet

Selve genrejsningen af Bentesvejsblokken på bakken vil finde sted i løbet af 2015 – og blokken skal stå klar som udstilling den 1. april 2016. Ud over at huse bofællesskabet og tyrkerlejligheden vil museet også bruge de mange gode lejligheder til kontorer, men også lave overnatningsmuligheder for museets gæster, som kommer langvejs fra. Her tænktes i høj grad på skoleklasser, som nu får mulighed for at lave skoleudflugter med overnatning, men også gæstestuderende og andre specielle besøgende på museet får mulighed for at overnatte i blokkens lejligheder.

Frikort og kustoder følger med

Museumsinspektør Lars Prina fortæller, at Den Gamle By har tanker om, at forære alle de nuværende beboere i Gellerup-blokken et gratis årskort til museet i 2016, så de tidligere beboere til den tid får mulighed for at komme og gense deres gamle lejligheder i nye omgivelser.

Derudover har museet også fået to andre appelsiner i turbanen, fordi både boligforeningens direktør, Torben Overgaard, og foreningens formand, Jesper Pedersen, har lovet at melde sig som frivillige kustoder i den gamle Gellerup-blok, når de begge i 2016 har trukket sig tilbage og er i gang med at nyde deres otium.

”Det vil være en stor fornøjelse at kunne være med til at give de besøg­ende i Den Gamle By en detaljeret førstehåndsoplysning om den gamle Gellerup-bloks historie,” fastslår de to kommende kustoder samstemmende og ser ud til, at de næsten ikke kan vente, til det bliver 2016.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2011-03 april

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

webmaster
Lige til de håbefulde beboere som gerne vil se deres hjem genopført på museum med gratis adgang:
Historien i Skræppebladets april-udgave er en aprilsnar :-)
webmaster
Aprilsnaren har fundet vej til Den Gamle By, der omtaler den under sine nyheder:
Brabrand Boligforening laver aprilsnar med Den Gamle By

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2011-03 april side 13
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2011-03 april

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data