Av godav

Om det gode gamle håndtryk

Klumme

af Inger Bloch – illustration af Jesper Ankjær

At trykke en andens hånd som hilsen
Da jeg var barn, var det ikke nok at sige ”hej”, når man mødtes og skiltes. Det var almindelig høflighed at give hånd, og det hørte med, at man så personen i øjnene, mens håndtrykket gennemførtes.

Håndtrykket er en gammel skik
Jeg har læst, at håndtrykket har eksisteret i over 2000 år. Oprindelig var det et udtryk for tillid og åbenhed mellem mænd; man bar sit sværd ved venstre side, og når højre hånd blev rakt frem, kunne den anden person straks se, at man ikke havde trukket sværdet!

I dag
Nu om dage benytter man ikke håndtrykket helt så meget som tidligere, men det bruges dog stadig flittigt ved præsentationer, højtidelige og festlige lejligheder, ved besegling af aftaler osv.
Endelig må man nok sige, at yngre mennesker ikke giver hånd så ofte som ældre.

Håndtrykket afslører personligheden
Det påstås, at et FAST håndtryk vidner om en FAST karakter, og et SVAGT håndtryk afslører en SVAG karakter – sandt er det i hvert fald, at et håndtryk, der føles som en slatten karklud, er en trist oplevelse – og hvis personen samtidig kigger den anden vej, bliver det da rigtig kedeligt!

Ringe på venstre hånds fingre
Hvis man ønsker at bære fingerringe, er det en god idé at anbringe dem på venstre hånd; et fast og langvarigt håndtryk kan nemlig gøre rigtig ondt, hvis man bærer ringe på højre hånds fingre.
Skulle man være så uheldig at have gigt i fingrene, er det heller ingen spøg at udveksle håndtryk med en person, der ivrigt viser sin faste karakter ved at levere et ordentligt masehåndtryk!

Pinligt
Jeg kom engang til at aflevere et ret pinligt håndtryk ved en fødselsdagsreception. Vi havde fået serveret chips med dip, og da jeg havde lykønsket den kvindelige fødselar med et tilpas fast håndtryk, opdagede jeg, at hun fik vældig travlt med energisk at gnide sin højre hånd med en serviet. Et hurtigt blik på min egen højre afslørede, at jeg havde fået dyppet lillefingeren i dipskålen og frejdigt havde videregivet noget af snasket!
Denne oplevelse har lært mig altid at benytte venstre hånd til (fedtede) chips og dip, så den højre kan være klar til håndtryk.

Med omtanke
Misforstå mig ikke: Jeg går ikke ind for, at vi skal udrydde håndtrykket – det er bestemt en god skik – men en skik, der skal gennemføres med omtanke!
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt