Gellerup Højskole overlever

Det så sort ud en overgang. Men ikke mere. Danmarks første og eneste naturvidenskabelige højskole slår dørene op til oktober. Forstanderen har en mission

Der ses lyst på fremtiden i teamet på Gellerup Højskole. Forstander Allan Agerbo, der siden 1. maj har stået i spidsen for projektet, er ikke længere bare optimistisk, men så sikker på, at de sidste formelle brikker falder i hak, at han godt tør invitere første hold elever fra AARHUS TECH indenfor til oktober.

Skolens første elevhold kommer til at bestå af elever fra AARHUS TECH, der trænger til et afbræk i deres uddannelse og inspiration til at komme videre. Det er meningen, at samarbejdet med AARHUS TECH skal udvikle sig og blive en fast del af skolens virke som en del af området ungdoms-campus.

I januar 2012 starter to af skolens øvrige linjer op for unge fra hele landet, der vil udfordres og udvikle sig: Arkitektur og konstruktion samt Gastronomi, sundhed og ernæring. I august 2012 starter skolens to andre linjer Spilteknologi og gadgets samt Klima- og miljøteknologi.

Fordybelse og frirum

Allan Agerbo glæder sig meget til for alvor at komme i gang med skolen:
”Det, jeg vil, er at skabe et dynamisk miljø, hvor eleverne kan mødes om deres fælles interesser – også om dem, de ikke vidste, de havde.

Højskolen skal være et frirum, hvor meninger kan brydes, og hvor det er helt i orden at være i tvivl og måske frustreret – for det bliver man, når den faglige og personlige identitet skal prøves.”

På højskolens sekretariat løber projektleder Rasmus Elbæk Rysgaard og projektmedarbejder Janne Grøntved Larsen stærkt for at realisere planerne til tiden. Der skal arrangeres kurser hen over sommeren, højskolen skal markedsføres til interesserede unge over hele landet, og så skal bygningerne sættes i stand.

Gellerup Højskole har fået tilsagn om at købe tre bygninger af Hejredalskollegiet, og arkitekt, bygherrerådgiver og anden faglig ekspertise er i sving, så det hele kan gå op i en højere enhed. Det er en kamp mod uret – men alt ser ud til at lykkes.

Nyt liv – også til videnskaben

Højskolens nyrenoverede bygninger bliver ikke ”bare” for elever, men for hele Gellerup:
”Det er en smuk tanke at revitalisere tre af de gamle værelsesblokke på Hejredalskollegiet – og genoplive området med en ny energi. Vi vil skabe puls og aktivitet inde i bygningerne og samtidig åbne højskolen mod samfundet og lokalområdet, men også mod det globale,” siger Allan Agerbo.

Højskolen bliver den første og eneste i Danmark, der bygger på et naturvidenskabeligt livssyn. Men den vil også give videnskaben nyt liv – nemlig det, der opstår, når vi tænker over den.

”Jeg kan sprøjte Round Up i min have; det er nemt, og videnskaben har lavet den. Men er det en god idé?” spørger forstanderen.

”Jeg kan også bygge en motorvej med 8 spor, men er den rar at se og høre på?”
Det spændende for eleverne bliver netop at være i det spændingsfelt, hvor teknologi og videnskab møder sanseligheden.

Vigtig mission

Gellerup Højskole bliver en vigtig del af områdets kommende ungdomscampus. Den skal nemlig få de unge til at tænke sig om.

”Når vi snakker om, hvor vigtigt det er, at de naturvidenskabelige uddannelser styrkes, er det også vigtigt, at vi bliver gode til at forholde os til videnskaben og alt det, den gør ved vores hverdag. Det er det, vi kalder naturvidenskabelig dannelse, og det er der brug for. Hvordan skal vi ellers vide, hvad vi skal mene om drivhuseffekt, vindmøllestøj eller sprøjtegift?” siger Allan Agerbo med stor entusiasme.

Samtidig med den banebrydende faglighed er højskolen også en ”almindelig” dansk folkehøjskole. Det er dansk kernekultur, som efter forstanderens mening har rigtig godt af at blive placeret i Gellerup. – Danmark er et multikulturelt samfund nu, og højskolen må være der, hvor folk er.

”Det er nærmest smukt, at man det ene øjeblik kan synge fra højskolesangbogen og i det næste shoppe i Bazar Vest.”


Gellerup højskoles profiler

Janne Grøntved Larsen, projektmedarbejder

Er for mange et kendt ansigt i Gellerup som frivillig i forskellige sammenhænge som Kvindehuset og Yggdrasil. Janne er uddannet i idéhistorie fra Aarhus Universitet og har bl.a. arbejdet på Kulturhus Aarhus.

Rasmus Elbæk Rysgaard

Rasmus Elbæk Rysgaard, projektleder

Har inden jobbet på Gellerup Højskole arbejdet med projektledelse inden for kulturlivet og har senest været administrativ leder på Teatret Møllen i Haderslev. Rasmus har læst musikvidenskab og samfundsfag ved Aarhus Universitet og har i en årrække boet i Herredsvang.

Allan Agerbo

Allan Agerbo

Allan Agerbo, forstander

Allans CV fører for vidt at gå i detaljer med her. Vigtigst er hans naturvidenskabelige baggrund som cand.scient. fra Aarhus Universitet, hans tidligere bopæl i Gellerup samt det, at Gellerup Højskole ikke er den første skole, Allan er med til at lave: Allan står også bag højskolen Performers House i Silkeborg, som han både har været med til at starte og har været viceforstander for siden 2006.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2011-06 juli

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2011-06 juli side 8
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2011-06 juli

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data