Hejredalskollegiet er reddet

Formanden for Hejredalskollegiet René Skau Björnsson forsikrer, at kollegiet lever videre og med bedre økonomi.

tekst og foto af Elsebeth Frederiksen

Hejredalskollegiet som ligger på Lottesvej i Gellerupparken, men som mange ikke betragter som en del af Gellerupparken, har de seneste par år været plaget af uro, hærværk og anden kriminalitet. En investering på 600.000 kr. til et nyt hegn fået kriminaliteten til at falde med op til 80%. Beboerne er mere glade for at bo der, og der bliver brugt meget færre penge til at rydde op efter f.eks. smadrede vinduer.

”Kollegiet har en dejlig 70’er-feel om sig,” mener René Skau Björnsson og tænker tilbage på sin tid som studerende på kollegium. Han boede dengang på Skjoldhøjkollegiet og var allerede dengang politisk aktiv i bestyrelsen.

Kollegiet har i mange år kørt med underskud. Det skyldtes blandt andet kriminaliteten i området, men René Skau Björnsson har også andre idéer om, hvad det skyldes. ”Nogle af problemerne med kollegiet er usikkerhed, afstand til uddannelsesinstitutioner, utryghed og faciliteterne på kollegiet,” mener han.

Der er meget stor fraflytning, især af udenlandske studerende, som ofte kun bliver der et par måneder, men også danske studerende, som flytter lige så snart, de finder noget andet tættere på byen. Derfor mister kollegiet mange penge hver måned, når folk flytter, og deres værelser ikke bliver udlejet igen. Derfor er der heller ikke penge til renovering, som kunne gøre at området er meget attraktivt.

René skau Björnsson foran kollegiet, der er godt låst af

René skau Björnsson foran kollegiet, der er godt låst af

En del af helhedsplanen
Bestyrelsen for kollegiet har, efter lang tids forhandlinger, fået en aftale om, at det skal indgå som en del af helhedsplanen. René Skau Björnsson siger: ”Så nu kan man tænke kollegiet ind i denne her ungdomscamp, der skal være i denne del af Gellerupparken. Bestyrelsen er blevet lovet, at der vil blive udskrevet en arkitektkonkurrence, hvor kollegiet indgår i ungdomscampområdet.”

Nogle af bygningerne skal være kollegium, og 3 blokke skal bruges til højskole. Derved afslører han også, at Gellerup Højskole skal bo på Hejredalskollegiet. Bestyrelsen har været med til at bestemme, hvilke blokke der skulle bruges.

”Vores tanke var at sælge nogle af blokkene for at undgå lejetab, men så kom højskolen i bekneb og skulle finde et sted at være, og så tænkte vi, at vi ligeså godt kunne kombinere det, fordi det også er unge mennesker, og på den måde kan man få lidt mere dynamik i området.”

Det er kommunen,, der hænger på gælden og dem der giver garantier, og derfor er de, selvfølgelig, meget interesserede i, at kollegiet har en god økonomi.

Så selvom det er Brabrand Boligforening, der står for udlejning og administration, har de ikke noget at gøre med økonomien. René Skau Björnsson oplyser dog, at det snart bliver ændret, da kollegiet bliver nedlagt som selvejende institution, og bliver lavet som til en boligforeningsafdeling.

Hvorfor skal kollegiet bevares?
Han mener, at det er nødvendigt at bevare Hejredalskollegiet, fordi det er en vigtigt del af området og en slags kulturarv, som man skal beholde.

Selvom andre kollegier har større rum og større køkkener, har det en vis 70’er-feel over sig. Det her er bygget efter 70’er standard med små rum og er dårligt isoleret og med meget beton. Det er meget tidstypisk for kollegierne ligesom Skjoldhøjkollegiet.

Situationen er den samme for Skjoldhøj, at der er stor fraflytning og mange ledige værelser. ”Vi mener, det er vigtigt for en by og et byområde at have et kollegium, og derfor skal det reddes,” understreger René Skau Björnsson.

Boligmangel i Aarhus smitter ikke af på Hejredalskollegiet
”Der har været store problemer med hærværk og udenlandske studerende, der skriver sig op på universitetet og i virkeligheden ikke er studerende og så bruger kollegiet som en hashbule, og det har hegnet været med til at afhjælpe”

”Det er de unge selv, der ønskede hegnet for at se, om det kunne være med til at forhindre daglig hærværk, indbrud og den usikkerhed, der har været,” fortæller René Skau Björnsson og fortsætter ”Det er til at rive sig i håret over, at folk ikke vil bo herude, når der er mangel på ungdomsboliger i Århus, men tiden i dag er jo, at man vil bo så tæt på som overhovedet muligt, og lige så snart de kan komme til det, flytter de. Vi har stort rykind her til september, hvor det hele er lejet ud, og man kan håbe, at der er så mange studerende i Århus, at nogle bliver boende.”

Hejredal aflåst: Kollegiets porte ligner mere et fængsel end et kollegium.

Hejredal aflåst: Kollegiets porte ligner mere et fængsel end et kollegium.

Højskolen flytter ind den 1. januar
Højskolen flytter ind den 1. januar. De overtager 3 bygninger med i alt 72 værelser fra den 1. september, men kan ikke nå at få alting i orden til den tid. Der er nogle få ting der skal bygges om, og en kollegiegang skal bygges om til forstanderbolig. Aarhus Kommunes byråd har på deres møde den 10. august besluttet at yde et rentefrit lån til kollegiet på 3,3 millioner kroner.

René Skau Björnsson oplyser, at de tager imod lånet, så de kan indfri gammel gæld, som derved baner vejen for salget af de 3 blokke.
Så fremtiden ser en hel del lysere ud for Hejredalskollegiet nu.
Del eller print denne side:  


2 kommentarer til
“Hejredalskollegiet er reddet”


 • 1

  Ove Nielsen skriver:

  Mit barnebarn fik anvist studiebolig på Hejredal og vi kiggede på det. Det var en skræmmende oplevelse. Der var ufatteligt snavset og en tyk sødlig rådden stank, som vi dog fandt ud af måtte være hash. Truet med at han blev slettet af listerne, hvis han ikke accepterede det og dermed ikke mere var under studiebolig garantien, følte han sig tvunget til at betale. Kan Århus virkelig være noget sådant bekendt? Det lignede noget man forventer at finde i de værste bydele i Chicago. Forsikringsselskabet vil iøvrigt ikke forsikre noget på den adresse.
  Skam jer Århus!! Det er da ikke for civiliserede mennesker.


 • 2

  Henning Oberbossel skriver:

  Jeg kan kun nikke genkendende til Ove Nielsen’s kommentar. Min datter er også blevet tilbudt plads på dette kollegie på trods af, at Aarhus Kommune har overtaget kollegiet med henblik på nedrivning.

  Garantien fra Kommunens side er derfor ikke en krone værd og kan kun opfattes som en rigtig dårlig joke, men man kan jo så læne sig tilbage og sige: Vi har tilbudt plads og har gjort hvad vi kunne!!!!

  Meget dårlig stil Aarhus Kommune.

  Min datter vil forøvrigt takke nej til tilbuddet. Vi må vel købe et godt telt til hende så hun kan starte på sin drømme uddannelse.

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt