Jul i oktober

Og noget om et juletræ og det svære demokrati

Tekst og foto: Inger Bloch

Tidlig jul
Det var en dag i slutningen i oktober. Jeg skulle foretage nogle ærinder inde i byen og benyttede lejligheden til at ose lidt i Salling.
Det viste sig, at der var masser af mennesker derinde, for Salling solgte varer til halv pris. Jeg hørte folk tale om julegaver, og på en af etagerne var nogle ansatte travlt optaget af at dække et julebord med juledug og julepynt.

Jeg nåede lige at komme til at svede og føle, at det var helt mærkeligt og alt for tidligt at tænke på jul – vi havde stadig sommertid på det tidspunkt!
Men så besindede jeg mig – trak vejret dybt – og gik ud i det danske efterår og nød synet af det brogede efterårsløv på træer og buske.

Mørke
Nu er urene for længst stillet en time tilbage til vintertid, og dagene er blevet korte. Det er helt naturligt at tænke på julepynt og julegaver – og at glæde sig til julens lys og de positive samvær med familien.

Jeg holder meget af at kigge på de forskellige udendørs lyskæder, der pynter på træer og buske. Her i boligafdelingen, hvor jeg bor, bliver der på vaskehusets tag opstillet et juletræ med lyskæder, og når mørket falder på, lyser træet op i mørket til glæde for alle, der ser det.

Balladen om et juletræ
Når man tænker på, hvor herligt et juletræ kan live op i de mørke dage, er det vanskeligt at forstå, at et flertal i en afdelingsbestyrelse i Kokkedal stemte juletræet ned!
Sagen har da også skabt opsigt landet over, hvor ord som ”diskrimination”, ”afskaffelse af julen” og ”de og os” har beskrevet situationen. Fronterne er trukket hårdt op, og medier, præster, politikere og andre gode folk har meldt sig i debatten.

Hvad er demokrati?
I virkeligheden kan man ikke blande sig i en bestyrelses beslutninger, og i tilfældet i Kokkedal har der været en afstemning, hvor et lille flertal har stemt imod opsætning af juletræet. Det er deres sag!

Boligforeningerne her i landet har demokratisk styrelse, og man forventer, at de, som er valgt ind i de pågældende bestyrelser, kan finde ud af det.
MEN demokrati er ikke altid så nemt! Det drejer sig ikke udelukkende om at skaffe et flertal og så ukritisk at tromle beslutningerne igennem – dette kan kaldes for FLERTALSDIKTATUR!
I et ordentligt demokrati skal der også være plads til lydhørhed, tolerance og hensyntagen over for mindretal, og det skal være muligt at debattere, kritisere og argumentere, således at en bestyrelse eller en forsamling kan få et fornuftigt grundlag at træffe beslutninger på.

Et almindeligt foreningsretligt princip siger, at et emne, der skal behandles på et møde og muligvis kommer til afstemning, skal figurere som et selvstændigt punkt på dagsordenen – og altså ikke bare under ”Eventuelt”. Der bør være mulighed for at forberede sig på sin stillingtagen – og måske finde en løsning på problemet inden det pågældende møde.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt