Beboerrådgivningen – hvem, hvad og hvor?

Hvorfor har nogle afdelinger i Brabrand Boligforening ansat beboerrådgivere, der kan hjælpe beboere, som har brug for støtte? Det har Pilevangens Skræppe-skribent undersøgt

Under et redaktionsmøde på Skræppebladet undrede jeg mig over, hvorfor der findes en beboerrådgivning i Gellerup, og ikke i Solbjerg? Jeg blev nysgerrig: Hvad er det for en rådgivning, og kan alle bruge den, eller gælder det kun for nogle beboere? Jeg blev nødt til at finde ud af, hvad Beboerrådgivningen laver!

Beboerrådgivningen er for alle beboere

Det første, jeg fandt ud af, er, at Beboerrådgivningen er for alle beboere i hele boligforeningen. Men nogle afdelinger mener, at de har et særligt behov, og derfor har de valgt at være med til at finansiere rådgivningen. Hvis beboere i andre afdelinger vil gøre brug af rådgivningen, skal det først aftales med socialudvalget, hvorefter afdelingen får en regning fra Beboerrådgivningen på deres ydelse.

Socialrådgiverne Abelone Asingh og Jens Høgh holder til Gudrunsvej 16, 1. th.

Socialrådgiverne Abelone Asingh og Jens Høgh holder til Gudrunsvej 16, 1. th.

To venlige beboerrådgivere

For at få noget at vide bestilte jeg en tid i Beboerrådgivningen i Gellerup, hvor jeg fik en varm velkomst hos de to glade beboerrådgivere Jens Høgh og Abelone Asingh. Jeg kunne mærke den arbejdsglæde og interesse, de to rådgivere har for deres beboere i de fem afdelinger, som er med i ordningen: Skovgårdsparken, Gellerupparken, Holmstrup, Odingård og Thorsbjerg.

Afdelinger afregner efter størrelse

Det er sådan, at beboerne i de fem afdelinger betaler forskelligt, alt efter hvor meget de vil have af tid hos Beboerrådgivningen, som regnes for at være Danmarks største, da den med de fem afdelinger udgør en brugerflade på ca. 3.000 beboere.
Beboerne på Toveshøj har også deres egen beboerrådgivning, hvor de har ansat beboerrådgiver Maryam Fereidanian i 20 timer om ugen.

Danmarks første beboerrådgivning

Historisk set har Beboerrådgivningen eksisteret siden efteråret 1977, hvor den var den første af sin slags i Danmark. Den opstod på baggrund i indførelsen af Bistandsloven i 1976. Den åbnede som en prøveordning, hvor man ansatte Karen Gammelgård som socialrådgiver på et lille sted under samme tag som Retshjælpen og Skræppebladet på adressen Dortesvej 1.

Siden er Beboerrådgivningen vokset med flere afdelinger, og den er i dag flyttet ind i en fem-værelses lejlighed på Gudrunsvej 16, første sal til højre.

Anonym rådgivning

Hos Abelone og Jens kan folk komme på kontoret i åbningstiden tirsdag formiddag og torsdag eftermiddag, og så er der også åbent tirsdag eftermiddag i Holmstrup.

De fortæller, at det er vigtigt, at beboerne kan have tillid til rådgivningen, hvor der er tavshedspligt. Rådgivningen kan virke som brobygger til kommunen og andre instanser.

Ting kan tit tage meget lang tid i systemet, og Jens og Abelone prioriterer, hvilke opgaver der er vigtige nu og her, og så guider de beboere til den rette rådgivning og fortæller, hvilke rettigheder beboerne har.

Og de vil også gerne give beboerne viden til at kunne løse problemerne i deres liv. De har desuden en ordning, hvor folk kan komme og spørge om råd, også hvis der trænges til en snak om de svære ting i beboernes liv.

Der er mange sager hos Beboerrådgivningen, hvor det mest er økonomien, som rammer beboerne. Jens og Abelone fortæller, at mange beboere senere i deres liv kommer og takker dem for den hjælp, som de i sin tid fik.

Sommerhuse til familier

Abelone og Jens fortæller også om deres sommerprojekt, der har eksisteret siden 1980’erne. Her kan beboerne søge om tilskud efter deres trangsvurderinger, altså deres rådighedsbeløb. Og hver sommer kommer mange familier af sted på ferieophold i sommerhuse med støtte fra private fonde.

Jens og Abelone kan godt lide at hjælpe folk både på det brede plan, hvor de laver nogle projekter, men også ved at kunne give rådgivning til det enkelte individ.

Sådan gør de i Beboerrådgivningen

Efter besøget hos Beboerrådgivningen i Gellerup besøger jeg Skovgårdsparken, hvor jeg mødes med afdelingsformand Vagn Eriksen, der har siddet med i socialudvalget gennem mere end 20 år.

Han er meget skarp på, at Beboerrådgivningen er inspireret af Søren Kierkegaard. Det betyder, at beboerrådgivningen ikke bare vil komme og yde hjælpen. Det skal være sådan, at folk selv henvender sig, hvis de vil hjælpes, og de ikke tvinges til at få hjælpen.

Sagt på en anden måde: Beboer-rådgivningen kommer ikke og missionerer for beboerne, for som Kierkegaard sagde: for at man kan hjælpe, så skal mennesket selv ønske at få hjælpen.

Mulighed for nye beboerrådgivninger

Jeg har fundet ud af, hvad Beboerrådgivningen laver, og hvad der er historien bag tilbuddet.

Og jeg har også fundet ud af, hvordan beboerrådgivning kan startes op i nogle af de øvrige afdelinger. For eksempel hvis afdelinger i Aarhus Syd som Solbjerg, Hasselager og Tranbjerg vil gå sammen om et beboerrådgivningstilbud. Så kan afdelingerne deles om regningen og finde ud af, hvor ofte der skal være åbent, hvor mange ansatte der skal være, og hvilke ting beboerrådgiveren skal beskæftige sig med.


Ifølge Beboerrådgivningens hjemmeside gives hjælpen ikke kun på det økonomiske område, men også på områder, som den enkelte beboer måske ikke havde forudset, han eller hun ville få problemer med. Se eksemplerne på: www.beboerraadgivningen.dk


Skal der være flere beboerrådgivninger i Brabrand Boligforening?

Efter min mening kan en beboerrådgivning være mange ting, hvis man tænker lokalt. Og et lokalområde kan få stor glæde af en rådgiver, hvis flere afdelinger slår sig sammen – for eksempel Solbjerg sammen med nogle af afdelingerne i Hasselager og Tranbjerg.

Måske kan området få ansat en beboerrådgiver, hvor afdelingerne kan bestemme, hvor meget rådgivning de vil have.

Er der blandt Skræppebladets læsere interesse for indretning af en mere projekt-orienteret rådgivning i andre beboerområder? Lad mig høre fra læserne, hvis I mener det.
Dorit Barbara Strandgaard – skriv til db[DOT]strandgaard[AT]yahoo[DOT]dk

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2013-07 September

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2013-07 September side 14-15
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2013-07 September

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data