Brug energien rigtigt

Spild ikke din energi på unødige bekymringer for fremtiden

Af Inger Bloch – illustration af Jesper Ankjær

Min søster, som er udviklingshæmmet, kunne ikke længere klare at bo i sin egen lejlighed; hun skulle derfor flytte til institutionen Sølund ved Skanderborg, hvor der ville være personale døgnet rundt.

Jeg spekulerede en del over, om hun kunne trives der, og var faktisk meget bekymret! Jeg betroede mig nu til min datter, og hun sagde disse kloge ord, som jeg hermed giver videre:

”Lad være med at spekulere så meget over, hvad der kan ske i fremtiden. Spar på kræfterne, til du ved, hvor slemt det bliver, så kan du meget bedre håndtere problemerne, hvis der overhovedet bliver nogle problemer. Måske går det slet ikke så galt.”

Jeg tænkte over, hvad hun havde sagt, og slappede lidt af. Min datter fik ret – der blev ikke grund til bekymring med hensyn til min søsters flytning. Hun har nu boet i Sølund i to år og føler sig både hjemme og tryg der.

Egentlig tror jeg, at mange af os tager sorgerne på forskud og fokuserer alt for meget på, hvad der eventuelt kan ske – i stedet for at leve her og nu!

At leve med eller at løse problemer
Når alt dette er sagt, betyder det selvfølgelig ikke, at vi skal tage skyklapper på og være ligeglade med, hvad der foregår omkring os – og jeg mener da også, at vi skal rette op på fejl og uretfærdigheder, når vi overhovedet kan.

Jeg citerer lige nogle gode ord – (hvem der oprindelig er fremkommet med dem, er lidt uklart – der er forskellige bud på forfatteren; det ældste, jeg har fundet, er, at det er et citat af kejser og filosof Marcus Aurelius, som levede i årene 121 – 180):

”Giv mig styrke til at udholde og leve med de ting i livet, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting, jeg kan ændre, og visdom til at se forskellen.”
Altså – noget kan vi gøre noget ved – og noget må vi leve med!

Til sidst får I lige et citat af den mere muntre slags:
”Hvis man har fat i en elefants bagben, og den forsøger at løbe væk, er det klogest at lade den løbe.”- Abraham Lincoln
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt