Toveshøjforfatter beskriver sit livs egen helhedsplan

Anmeldelse af forfatter Hanne Højgaard Viemoses bog Helhedsplanen – umiddelbart har bogen ikke noget med Helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj at gøre

Af Sean Ryan Bjerremand

Noget af det første, der springer i øjnene ved skimming, er bogens fuldstændig anarkistiske opsætning. Ikke et eneste ”officielt” afsnit, og en bog med sætninger, der slutter uden punktummer eller begynder med små typer, skærer i øjnene. Sider, der kun er halvt fyldt op. Tankebobler og god humor blandes i en medrivende fortælling, og der er nok ingen tvivl om, at det er et bevidst træk med opsætningen, som min velskolede mor (al respekt) ville have beskrevet som ”ikke særligt sirlig.”

Et gennemgående tema i bogen er forfatterens ønske om at kunne leve et liv som almindeligt menneske. På side 10 fortæller hun, at hun indimellem tænker på at efterlade sine bryster på køkkenbordet med en seddel: ”Tag selv mælk, jeg kommer måske tilbage. Mor.”

Hanne laver grafitti
Efter en bytur tager hun natbussen hjem og føler, at hun clasher lidt med sin civile status. 36 år og mor – så kan man ikke lave graffiti. Men chaufføren må have været en engel, for han havde kaldt hende ”en ung pige”. Så Hanne laver graffiti.

Hanne søger om dagpenge, da kunstnerlegatet er sluppet op. Satiren skinner tydeligt igennem i sætningerne ”jeg skal skrive under på tro og love, at jeg ikke har i sinde at påtage mig arbejde beslægtet med virksomhedens virke. At jeg er hørt op med at skrive, at jeg ikke har i sinde at gøre det igen.” Herefter kommer en af sætningerne uden punktum – en onelinerfinte: ”Jeg spørger om jeg godt må skrive under.”

Mange singlers evige problem – det ikke-eksisterende sexliv – kommer flere steder under behandling:
”og så et ha! Jeg har brug for et sexliv, har jeg ret til et sexliv, kan jeg få bevilget et sexliv”
”andre mennesker drikker vin og knalder, skriger mit tolvarmede hjerte.”

Det kyniske samfund
Og busningen af skolebørn får kærligheden at føle. Busning – kunne man screene børn for selvretfærdighed, ignorance og hysteri?
”Fåkin´ kynisk samfund at transportere børn til et sted hvor de kan lære at skamme sig over deres herkomst”

En bog fuld af bevidste sjuskefejl og struktureret rod får min bedste anbefaling. Jeg slugte den i ét hug og med masser af grin undervejs.

Er bogen en ”Helhedsplan”? Overhovedet ikke. Men den viser, hvordan vi mennesker kan udtrykke os, hvis vi dropper selvhøjtideligheden og tør karikere os selv som de sammensatte mennesker, vi er. Mennesket i systemet. Mennesket på trods af Helhedsplanen – at illustrere denne sammensathed er en Helhedsplan i sig selv.


Små bjerge af beton

Denne bog er en del af en bogsamling på fem med navnet SMÅ BJERGE AF BETON, som er skrevet med udgangspunkt i Gellerup, og man kan få et gratis eksemplar på Gellerup Bibliotek.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt