Stedet, hvor folk er glade for at bo, men ikke bor så længe

Skræppebladets udsendte har besøgt ungdomsboliger i afdeling 19, Bronzealdervænget

Bronzealdervænget er dækket af sne den dag, vi kommer forbi. Afdelingsformand Linda Johannesen er færing, men har boet i Danmark i fire et halvt år.

Med andre øjneHun tager imod os og viser os rundt i afdelingen, som udelukkende består af ungdomsboliger til studerende. Umiddelbart er der ikke så meget at se, men Bronzealdervænget ligger rigtigt smukt på Holmstrup Mark med skov, stier og søer tæt ved.

Naturen er grunden til, at Linda og hendes kæreste Ingi er blevet boende i området.

Hun er lige blevet færdig som finansøkonom på Erhvervsakademiet i Viby, og der er syv minutters gåtur til bus 3A, som kører ned til byen, men Linda cykler som regel de syv kilometer til skolen.

Hun og kæresten bor i kælderetagen i en fin lille 2-værelses lejlighed med en lille terrasse, hvor de kan sidde ude om sommeren. Men da lejligheden ligger ved jorden, er der ret koldt i de tre vintermåneder.

Udenfor hver af de fem blokke er der en grillplads, som bliver brugt til afdelingens årlige sommerfest, og selvfølgelig, når beboerne om sommeren har lyst til at grille.

Linda i lejligheden, hvor hun og kæresten har boet i fire et halvt år.

Linda i lejligheden, hvor hun og kæresten har boet i fire et halvt år.

Pizza lokkede til beboermøde

Afdelingen har ikke noget fælleshus, men hver etage har et lille fælleslokale, som de unge beboere kan bruge til fester og møder.

”Hvis der ikke er plads i lokalet, så kan man bruge gangen, men det kan de øvrige beboere selvfølgelig godt blive lidt utilfredse med, hvis de ikke er inviteret,” forklarer Linda.

Fordi det kun er studerende, der bor i afdelingen, sker der også stor udskiftning af beboerne. Mange af de unge vil gerne ind til byen og bo, mens andre bliver færdige med studiet og derfor er tvunget til at flytte. Af samme grund er det også svært at få folk til at stille op til afdelingsbestyrelsen og til at komme til beboermøderne.

”Ved efterårets beboermøde kom der slet ingen, så vi måtte indkalde til et nyt møde i december. Til det møde bød vi på pizza, og så kom der en del, og vi fik valgt en afdelingsbestyrelse,” fortæller Linda.

Vagter i julen

Afdelingen havde indbrud i julen for to år siden. Fordi det er studieboliger, er beboerne ofte ikke hjemme i julen, og derfor var der nærmest frit lejde til indbrudstyvene.

Det har resulteret i, at de i dag har vagter i julen, og det har bevirket, at der ikke har været nogen juleindbrud siden. Afdelingsbestyrelsen har også haft fokus på tryghed. Derfor har de fået sat sensorer op ude i området, som tænder ved bevægelser, og så ser det ikke så mørkt ud i området om aftenen.

Kommunikation via Facebook

Bronzealdervænget har deres egen Facebookgruppe, som bliver flittigt brugt. Her kan beboerne efterlyse en kop mel, eller de kan skabe liv i afdelingen, invitere til fester osv.

I gruppen forgår det meste af kommunikationen på dansk, selvom der bor en del udenlandske studerende på kollegiet. Linda siger, at hun prøver at holde det på engelsk, så alle kan forstå, men nogle gange glipper det, og så får Linda lidt dårlig samvittighed over det.

Gode faciliteter

Udover grill og fællesrum er der selvfølgelig vaskeri, cykelparkering og et kælderrum, der følger med hver lejlighed.

Før i tiden skulle hver beboer gøre rent på gangene på skift, men det blev aldrig gjort, så der blev ansat en rengøringshjælp. Det medførte en meget lille huslejestigning, som ingen havde noget imod, hvis de slap for at gøre rent i fællesarealerne.


Dejligt med skoven

Inga Vicinska kommer fra Letland, hun har boet i Danmark i halvandet år. Hun læser til finansøkonom på Erhvervsakademiet i Viby.

Inga holder af afdelingen, fordi den ligger tæt på naturen.

Inga holder af afdelingen,
fordi den ligger tæt på naturen.

Hun fandt Bronzealdervænget på en hjemmeside med ungdomsboliger. Og hun er rigtig glad for at bo der sammen med sin kæreste, der også kommer fra Letland.

”Her er dejligt stille. Om sommeren er det smukt med skoven, og her er mange dyr. Det var sjovt nytårsaften, vi gik op på toppen af bakken og så alt fyrværkeriet,” siger Inga, der er ved at lære dansk.

Selv om busforbindelserne til hendes skole i Viby ikke er alt for gode, så regner hun med, at hun og kæresten bliver boede på Bronzealdervænget, mens hun læser.


Navneskilte afslører mange nationaliteter

Et kik på postkasserne foran de fem blokke på Bronzealdervænget afslører, at det er et yderst internationalt kollegium, vi besøger.

De fleste navne er pæredanske, men der er også klang af mange navne, der lyder til at komme fra Østeuropa, Asien og Mellemøsten. Kollegiekontoret i Aarhus har fortrinsret til fem lejligheder til udvekslingsstuderende, resten af de unge studerende har selv søgt ind på “kolligiet”.

Udenfor kan man se, at Bronzealdervænget er en mangfoldig afdeling med mange forskellige nationaliteter.

Udenfor kan man se, at Bronzealdervænget er en mangfoldig afdeling med mange forskellige nationaliteter.


Skal læse videre i København

På anden sal åbner Marie Lauritzen, da vi ringer på. Hun har familien på besøg, fordi hun lige er blevet bachelor i medicin.

Hun søgte selv til Bronzealdervænget, fordi hun havde hørt godt om stedet.

Hun holder meget af, at det ligger tæt på skoven med bakker og søer, for hun bruger naturen til sine løbeture. Selvom hun er glad for at bo i afdelingen, flytter hun snart, fordi hun skal læse videre i København, ellers ville hun være blevet boende.

Hun har også siddet i afdelingsbestyrelsen i en periode.

Marie ville gerne blive boende, men skal læse videre i København.

Marie ville gerne blive boende,
men skal læse videre i København.


Forsiden: På besøg i Bronzealdervænget Foto af Bo Sigismund.

Afdeling 19, Bronzealdervænget

Opført i 1998
Brabrand Boligforenings eneste afdeling udelukkende med ungdomsboliger
Byggeriet består af fem tre-etagers blokke med 128 boliger
1- og 2-rums boliger på 33 m2 og 48 m2 med kælderrum
Der er fællesrum på hver etage
Fælles vaskeri og cykelskur
Husdyrhold ikke tilladt
Afstand til byen ca. 20 min. med linje 3A


Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2016-01 Februar

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2016-01 Februar
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2016-01 Februar

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data