22 unikke lejligheder i hjertet af Aarhus

At få et knap 140 år gammelt kasernehospital omdannet til moderne boliger har været en stor opgave. Men nu kan boligforeningen til gengæld tilbyde lækre boliger midt i byen

Tekst og fotos Oleg Thomas Mose

Projektleder Morten Meldgaard foran det gamle kasernehospital.

Efter fire års arbejde står endnu en ny og hyggelig afdeling i Brabrand Boligforening klar til indflytning. Men vejen dertil har været brolagt med spændende udfordringer for projektleder Morten Meldgaard.

“Bortset fra økonomien, som naturligvis er altafgørende, har det at arbejde med så gammel en bygning været udfordrende for både arkitekter og håndværkere. Alle har skullet være klar til at ændre på planerne mange gange,” fortæller han.

Fordi bygningen senest har været brugt som kommunalt kontor, skulle dens status i kommunalplanen ændres til beboelse. Men derved ændredes de regler, bygherren skulle arbejde under, også. Det betød, at byggeriet pludselig skulle leve op til de krav, der stilles til nybyggeri, når det gælder energiforbrug, adgang, sikkerhed og en lang række andre forhold.

Unikke lejligheder midt i byen
Det har været en spændende udfordring for alle involverede, og resultatet er 22 fuldstændig unikke lejligheder i forskellige størrelser.

“Der er ikke to af de 22 lejligheder, der er ens. Alle steder har vi måttet finde på forskellige løsninger, fordi huset med sin alder og alt, hvad der er sket med det gennem årene, har krævet, at vi løbende har måttet gå på kompromis. Alene vinduerne har været et helt kapitel for sig,” fortæller Morten Meldgaard.

Under de indledende øvelser til hele projektet kunne han nemlig konstatere, at vinduerne ud mod Valdemarsgade slet ikke flugtede med hinanden.

Vinduerne på facaden sidder nu, som de skal, og går man en tur rundt om bygningen, ser man de mange forskellige vinduer. Der er dannebrogsvinduer, runde vinduer og vinduer, der flugter med gulvet i lejlighederne på øverste etage. Alle flotte vinduer med hver deres unikke særpræg, der skaber hyggelige, lyse rum og flot udsigt til byen.

Historien har sat sine spor
Morten Meldgaard viser rundt i hele bygningen og fortæller om mange af de løsninger, man har måttet finde på undervejs. Oprindeligt var det for eksempel meningen, at der skulle være synlige spær i lejlighederne på øverste etage, men mange af dem var simpelthen for slidte til, at det ville fungere, og derfor er flere af dem nu pakket væk bag gipsplader, der også er brugt til at skabe flere rum.

“Fordi det senest har været en kontorbygning, passede rummene ikke til beboelse. Så for at lave den bedste rumdeling har vi sat gipsvægge op. Men vi har ikke brugt almindelige gipsplader. Vi har brugt fibergipsplader. De er meget mere solide og har også den fordel, at man ikke skal bruge rawlplugs, når man skal hænge noget op,” fortæller han.

I dag er det ikke til at se, at der har været kommunale kontorer i bygningen. Kun få spor fra kontortiden, som et gammelt dørparti med armerede ruder, står tilbage. Men uden på bygningen fornemmer man tydeligt, at der har været vedhæng og tilbygninger på murene. Her gik tidligere en meget firseragtig mellemgang over til en lige så firseragtig kontorbygning. Ligeledes var der klasket en uskøn kantinebygning op mellem de to indgangspartier.

“På grund af den gamle tilbygning var der fjernet et af de meget unikke udhæng over det ene indgangsparti. Så vi måtte have en smed i gang med at lave nye støbejernsstøtter, der var magen til dem ved den anden indgang. Men det fik han klaret fint, og det samme gjorde tømrerne med resten af udhænget,” forklarer Morten Meldgaard.

De uskønne tilbygninger er nu væk til fordel for lys og luft mellem bygningen og det nye nabobyggeri, Valdemarshave, hvor en fin, lille park indbyder til hygge og afslapning.

Pengeskab gemte på mursten
Renoveringen har altså budt på både små og store udfordringer, og overraskelser har der også været en del af, efterhånden som vægge, gulve og lofter blev åbnet op.

Midt i bygningen ventede fra start en af de største udfordringer: Et to ton tungt pengeskab i ren Olsenbanden-stil. Og ikke nok med at skabet var stort og tungt, der var også støbt en tyk betonkappe rundt om hele boksen, som først skulle brydes ned. Da det var gjort og boksen blev fjernet, viste det sig, at gulvet under pengeskabet gemte på en masse mursten. Hvorfor de lå der, var der ingen, der kunne svare på.

Men ligesom alt andet er også gulvene nu sat i stand – endda med et særligt gummilag under det nye parketgulv.

“Det var for at leve op til kravene om lyd, der forplanter sig gennem lofter og gulve mellem etagerne. Det er lavet af linoleumsrester og har yderligere den fordel, at gulvene er behageligt bløde at gå rundt på,” forklarer Morten Meldgaard.

I det hele taget er resultatet flot, og kvaliteten i top. Alle lejligheder har Svanekøkkener, der lever op til deres navn med den hvide farve og smukke, rene linjer. I flere af køkkenerne har man placeret en række skabe over dørene til de andre rum for at udnytte pladsen maksimalt. Der er også indbyggede skabe i større mængder, end man normalt ser i nybyggeri. Og alle lejligheder har store badeværelser med gulvvarme. Derudover er der en tv-pakke og trådløst internet i alle lejligheder, sprinkleranlæg i opgangene, hightech vaskerum, cykelkælder og pulterrum.

Ventelisten til de 22 velbeliggende boliger er åben, læs mere på Brabrand Boligforenings hjemmeside.

Der er hvide Svanekøkkener i alle lejligheder, og i flere af dem har man bygget skabe henover dørene for at udnytte pladsen.

Der er mange forskellige og charmerende vinduer rundt om i huset. Flere steder er de såkaldte trempelspær synlige, men ikke alle var dog pæne nok til at være fritlagte.

En kommentar til
“22 unikke lejligheder i hjertet af Aarhus”