Nyt projekt stopper huslejetabet – i samarbejde med lokale kunstnere
Nedrivingspuljen
”Invisible Homes” kan revolutionere afdelingens omdømme. Flere afdelinger kan få glæde af ny teknologi til at undgå huslejetab
af Lin Raspar, kommunikatonsmedarbejder i Brabrand Boligforening
Efter lange tovtrækkerier om både økonomi og derefter projektmodel kan Brabrand Boligforening som en af landets første boligforeninger allerede i næste måned tage en helt ny teknik i brug, når det handler om at undgå huslejetab.
De bedste hjerner (inklusiv kunstig intelligens) har været med i det banebrydende forsøg på at tackle problemet med tomme lejligheder og det deraf følgende lejetab. Brabrand Boligforening kan allerede den 1. april invitere til præsentation af det nye projekt kaldet “Invisible Homes” i administrationsbygningen på Edwin Rahrs vej.
Det innovative koncept lover at gøre tomme lejligheder ”usynlige” for det blotte øje, og dermed reducerende lejetab ved at sikre, at ingen lejligheder nogensinde synes at stå tomme.

Arkitekt-illustration fra de første faser i projektet
Fondsmidler
I lighed med de klimafonde, som skal oprettes, når der opføres fx vindmøller, har folketinget også pålagt, at der etableres ”boliginnovationsfonde” hvor boligblokke nedrives – heraf det mere borgernærenavn ”nedrivningsfonde” eller “nedrivningspuljen”.
Fondene/puljen etableres med midler fra Landsbyggefonden, det vil sige penge som allerede har indbetalt som husleje, og som lejerne nok forventede kunne bruges til fx renovering. Den største indbetaling til nedrivningsfondene sker fra de investeringsselskaber og entreprenører, som køber jorden, hvor der tidligere var glade beboere i flere etager, men som nu uden særlig plan er forvist til andre steder.
Måske er nedrivningspuljen alligevel en god ide, som i sidste ende ser ud til at gavne lokalområdet
Brabrand Boligforenings innovative tiltag har allerede udløst millioner, som bruges i Aarhusområdet.
Skærme og it skal snyde de andre
Projektet, der allerede har vakt stor opmærksomhed i bolig- og teknologisektorerne, benytter sig af avanceret holografisk teknologi kombineret med realtids 3D-projektioner for at skabe illusionen af møblerede, beboede rum, selv når lejlighederne faktisk står tomme.
“Ved at gøre de tomme lejligheder usynlige for potentielle lejere og forbipasserende, eliminerer vi det negative indtryk, tomme lejligheder kan have på et boligområde,” forklarer Nils Parra, der er it- og boligudviklingschef i boligforeningen.
Han fremhæver også den kriminalpræventive effekt.

AI-illustration fra et af de amerikanske konsulenthuse som også er tilknyttet projektet.
Lokale kunstrenere
For at gøre konceptet endnu mere tiltalende, har boligforeningen indgået et samarbejde med lokale kunstnere, bl.a. Sigrids Stue, der vil skabe unikke, skiftende holografiske ‘interiører’, som kan tilpasses efter sæson eller endda lokale begivenheder.
“Forestil dig at gå forbi og se en lejlighed transformere fra en hyggelig vinterhybel til en lys og luftig sommerbolig,” tilføjer den kendte laserlyskunstner Sarir Plan entusiastisk.
Kom og oplev
Alle er inviteret til at kigge ud ad vinduet den 1. april og se, hvordan naboer og familier enten forsvinder eller genopstår for en dag.
Arbejdsgruppen vil efterfølgende meddele, hvornår installationen gøres permanent.
Læs også
▮ Skræppebladets blog,
Selvom meget i artiklen er fup, er det sandt at der er problemer med tomme lejligheder. Det er også sandt at Aarhus kommune er involveret i flere projekter der skal nedbringe huslejetab. Det er faktisk også korrekt at der anvendes kunstig intelligens.
God april til alle!