Et sikkert tegn på efterår

Syvstjernen ses på efterårshimmelen


af Jens Skriver, Astronomiklub Capella

Har man en gang lært Syvstjernen at kende, vil man altid kunne finde den igen, bortset fra at der mange steder er så meget lysforuring, at den bliver ret uklar. Nu befinder den sig om aftenen på himmelen i nordøst. Syvstjernen er i virkeligheden en åben stjernehob, der i det hele indeholder omkring 500 stjerner. Med det blotte øje ses seks til ni stjerner. I en håndkikkert danner de figur af et pibehoved. I en stjernehob er stjernerne knyttet sammen ved hjælp af deres tyngdekraft. Måske kunne det siges, at de udgør en kæmpestor dobbeltstjerne. Syvstjernen ligger 410 lysår borte og dækker et areal, der er fire gange så stort som fuldmånens skive.

tyren.jpg

Tyren
Syvstjernen, der også kaldes Pleiaderne, indgår i stjernebilledet Tyren på Dyrekredsen sammen med en anden åben stjernehob, der hedder Hyaderne. Stjerne heri ses meget spredt, fordi de kun er 150 lysår borte. Hyaderne siges at udgøre Tyrens hoved. Til venstre tæt ved findes den klareste stjerne i Tyren, der hedder Aldebaran, som betyder ”Følgesvenden”, fordi den følger Hyaderne og Syvstjernen. Den opfattes som Tyrens røde øje.

Det er en rød-orange kæmpe, som kun er 68 lysår væk. Det er en såkaldt ”irregulær variabel stjerne”, da dens lysstyrke varierer, men ikke efter et bestemt mønster. Variable stjerner er typisk røde kæmper, der slipper stof ud. Aldebaran befinder sig tæt på Dyrekredsen, derfor blev den i det gamle Mesopotamien opfattet som en af de fire kongestjerner.

Stjernebilledet Tyren opfattes som regel som en halv tyr, der stiger op ad havet. Tyren siges at have front mod øst og vende hornene nedad mod Orion, der mere end noget er et stjernebillede, som er karakteristisk for vinterhimmelen.

Ifølge mange myter opfattes Syvstjernen som syv søstre eller syv jomfruer, der som beskyttelse er havnet på himmelen. I Oldtiden var en tyr især knyttet til frugtbarhedsdyrkelse.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt