Borumtoften har det lille hus på landet

Brabrand boligforening giver dig muligheden

af Hans Esmann Eriksen. Foto af Christian Andersen

Afdelingerne i Lyngby og Borum er de mindste afdelinger i Brabrand Boligforening med 4 og 6 lejligheder. De er samtidig de mest søgte afdelinger i foreningen. Vi vil her fortælle om én af de to små afdelinger og om de særlige muligheder og udfordringer den har.

Hvor kragerne vender – med muligheder for det enkle liv på landet
Afdelingen ligger ved kirken i landsbyen Borum ca. 14 km uden for Århus. Borum har i alt 225 beboere, der er ingen dagligvarebutik, og bussen kører kun 4 gange om dagen til staden.

Det betyder, at dem, der får tilbudt en lejlighed, ofte tænker sig om en ekstra gang, inden de flytter ind.
Når man ser afdelingen bliver man overbevist om de muligheder, den tilbyder. De 6 små huse ligger rundt om en fælles gårdsplads med en blodbøg i midten. Husene er en enkle og solidt byggede, og der er store udenomsarealer. Det virker som en god ramme om det enkle liv på landet i en fællesbebyggelse – et minisamfund i landsbyen.

Et lille miljø – kan fastholde små uenigheder
En afdeling med kun 6 lejligheder har en anden type beboerdemokrati end de større afdelinger i Brabrand Boligforening. Når bestyrelsen på 3 medlemmer udgør ½-delen af stemmerne på afdelingsmødet, siger det sig selv, at man ikke kan løse en eventuel uenighed ved at udskifte bestyrelsen. Man skal derfor øve sig meget i at blive enige i hele afdelingen.

Hvis hele afdelingen skal være enige, kan det være nyttigt, at der er en stor ydre ”fjende”. Den rolle har administrationen i Brabrand Boligforening haft lov til at spille mange gange.

De uenigheder, der har været mellem afdelingen og administrationen, har haft en tendens til at vokse sig større, end de burde være. Jeg vil ikke komme ind på her, hvem der har ”skylden” for, at det sker, men pege på to mulige årsager:
En stor administration har let ved at prioritere andre store problemer, så afdelingen kan føle sig overset
En lille bestyrelse med få udskiftninger husker lettere tidligere tiders uenigheder.

Fremtiden – Afdelingen for dem med grønne fingre
Borumtoften har en række muligheder som de kan udnytte i fremtiden. Afdelingen ligger på en meget stor grund, hvor der i princippet kan ligge 6 lejligheder mere. Herudover er der en stor mark, der ikke kan bebygges.

Her kunne afdelingen indrette en stor nyttehave, måske med frugttræer, således at afdelings beboere kan være selvforsynende. Måske vil de sælge til beboere i byen og derigennem finansiere udviklingen.

Derigennem kunne Brabrand Boligforening få en afdeling, der henvendte sig til de fremtidige beboere med grønne fingre, der vil være med til at vise en ny side af forenings boliger
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt