Lederen

Renoveringer med fremtidssikring

af Kirsten Hermansen

Renoveringerne står i kø i de kommende år i boligforeningen, og koster mange millioner.

Fælles for de afdelinger, der skal renoveres, er et nedslidt byggeri, med byggeskader, dårligt indeklima og fugt. Bygninger, der slet ikke lever op til nutidens krav til isolering og energieffektivitet.

De to ældste afdelinger 1 og 2 har holdt workshops/møder for bestyrelser og beboerne, hvor man er blevet orienteret om ”forfaldet”, og hvad der var helt nødvendigt at gøre. På møderne blev der også fortalt om en arkitekts vurdering af afdelingerne set med briller år 2020. Vil de gamle afdelinger i fremtiden være eftertragtede boligområder. Skal der indlægges nybyggeri sammen med renoveringerne, det blev foreslået og illustreret med animationer.

Med skånsomhed og ved at tænke sig godt om, kunne der måske godt lægges noget nyt byggeri ind i disse gamle afdelinger. Noget der ville kunne bibringe afdelingerne mere liv, og det kan måske gøres uden at ødelægge helheden.
Det skal ikke udelukkes, at det kan gøres, og med en økonomisk gevinst for afdelingerne. Økonomi, der kan udvide renoveringsmulighederne.

På den anden side skal man tænke sig rigtig godt om. Afd. 2 Søvangen hører til blandt Århus’ betydeligste byggerier rent arkitektonisk og er den almene sektors værdifulde arvesølv fra 1950’erne. Afdelingen har fornem arkitektur og fine detaljer og et bebyggelsesmønster, der giver et fint samspil mellem de grønne friarealer og boligerne. En helstøbt landskabs- og havearkitektur. Sådan en bebyggelse kalder på en respektfuld hensyntagen ved renovering og andre ændringer af bebyggelsen.

Hans Brogesparken ligger i et så smukt miljø, at det også her skal være meget velovervejet, hvilke ændringer en renovering medfører for helheden.

Hvis der skal tilføjes eller ændres i bebyggelserne i Søvangen og Hans Brogesparken, er det noget, der skal gennemtænkes. Der skal være tale om velovervejede processer, hvor man ikke skal gå ret meget på kompromis.

Man må håbe, at de udvalg og bestyrelser og beboermøder, der skal beslutte renoveringernes omfang, er opmærksomme på, at de æstetiske værdier i de gamle afdelinger også skal bevares for kommende generationer.
Man har indtryk af, at den største prioritet for beboerne lige nu er, at renoveringerne skal munde ud i sunde og energivenlige boliger, der fremstår velholdte og er velfungerende. Da vil kommende generationer blive lige så glade for at bo i de gamle afdelinger, som de, der bor der nu har været.

Det ligger der alene en fremtidssikring i.
Del eller print denne side:   
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt