Spis dig syg

Om modstridende sundhedsoplysninger

af Inger Bloch – tegning af Dorit Strandgård

”Ny undersøgelser”
Næsten dagligt bliver vi gennem medierne oplyst om, at nu har en ny undersøgelse påvist, at et eller andet fødemiddel er usundt at indtage og kan medføre risiko for at udvikle en alvorlig sygdom.

Nogle modstridende påstande
En af opfordringerne har længe været, at man skal undgå mejeriprodukter med højt indhold af mættet fedt – altså mælk, ost og smør – men pludselig lød det så, at nye undersøgelser viste, at man roligt kunne indtage produkter med højt fedtindhold, og at naturligt forekommende transfedtsyrer ikke er farlige og ikke fremkalder hjertekarsygdomme.

Et andet råd er, at man hellere skal spise en marmelademad end en ostemad for at spare på fedtet – ja, men hvis man har diabetes eller er på grænsen til at få det, dur rådet ikke!
Hvad der er godt for én, er måske dårligt for en anden!

For nylig var der en stor opsat artikel i B.T. om de ”farlige” light-produkter, især kunstigt sødet sodavand. En undersøgelse havde vist, at der var øget risiko for at pådrage sig sygdomme som kredsløbsproblemer, hjerteanfald, blodprop i hjernen eller hjerneblødning, men hvis man drikker en helt almindelig sukkersødet sodavand, indtager man noget, der svarer til 17 stykker sukker, og det kan jo heller ikke være sundt.

Et meget benyttet kunstigt sødestof Aspartam er blevet mistænkt for at være kræftfremkaldende, men andre undersøgelser har helt frikendt stoffet.

Hvad skal man tro på?
Jeg tror, at man skal slå koldt vand i blodet og følge de almindelige gammelkendte gode råd om at spise varieret, at undgå for meget fedt og sukker, at spise frugt og grønt hver dag – og så sørge for at få noget motion. Hvis man følger disse leveregler, er man i hvert fald nået et langt stykke.

Et digt til eftertanke
Jeg kiggede lige i min gamle kogebog fra skoletiden ”Lærebog i huslig økonomi” udgivet i 1953. I (det lidt tørre) afsnit om næringsmiddellære var der pludselig et digt af Johannes V. Kirk:

MÆLKENS SAGA
Koen gumler dorsk og bred,
mælken stråler flødefed.
Videnskab og renlig skik
lutrer koens sunde drik.

Lyntogsfart i årle gry,
gylden last fra land til by.
Og før dag endnu har magt,
får din morgenmælk du bragt.

Dette digt fik mig til at gå ud at kigge på mælkekartonen i køleskabet, og jeg kunne konstatere, at holdbarheden er 11 dage.

Det synes jeg godt, at man kan tænke lidt over!
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt