Gellerup Uddannelsescampus in spe
Nye uddannelsestilbud til unge er åbnet på Tovshøjskolen i det hus, der tidligere var skolens sfo
Af Helle Hansen, foto Hans Esmann Eriksen
Midt i december rykkede der nye beboere ind på Tovshøjskolen i det Orange Hus, der tidligere var skolens sfo.

Forstander for Gellerup Højskole Allan Agerbo er sammen med projektkoordinator for Get2Play Rasmus Brandt Lauridsen fra ungdomsskolens Rap-akademi flyttet ind på Tovshøjskolen i den nye Gellerup UddannelsesCampus
Foreløbig er Gellerup Højskole sammen med Ungdomsskolens Rap-akademi og Skole-Hjem-Vejledningen som de første flyttet ind i det, som nu kaldes Gellerup UddannelsesCampus.
”Målet med det nye uddannelsessted er at gøre en indsats i forhold til 95-procent-målsætningen, der handler om, at alle unge skal have uddannelse,” siger Allan Agerbo, der er forstander på Gellerup Højskole.
Han oplyser, at nogle af de andre aktører på campussen bliver erhvervsskolernes tekniske uddannelser, Region Midt og VUC, Social- og Sundhedsskolerne og erhvervs- og ungdomsuddannelserne.
”Målet er at få placeret en lang række kurser herude. Og der pågår fortløbende en snak om, hvilke kurser og uddannelser som kan være her,” fortæller Allan Agerbo.
Personligt klædt på
”Her skal vi prøve at gøre noget andet end på den almindelige skole eller uddannelsesinstitution. Vi tager personligt fat og klæder de unge på med mange udfordringer,” fortæller Allan Agerbo.
Umiddelbart efter nytår har højskolen taget hul på et kursus for 15 unge fra tre forskellige afdelinger på teknisk skole. De unge, der er mellem 18 og 26 år, har alle gennemført grundforløbet på skolen, men de har endnu ikke fundet en læreplads.
”Nu er de så her på campus på et 12-ugers kursus, der handler om fastholdelse, og som har som mål at få de unge videre til et praktikforløb. Det gør vi blandt andet i samarbejde med Brabrand Erhvervsforening, der forsøger at hjælpe med at skabe lærepladserne,” forklarer Allan Agerbo og tilføjer, at projektet også handler om at lave en koordineret henvendelse til erhvervslivet i samarbejde med de andre aktører på uddannelsesområdet, således at erhvervslivet ikke bliver overrendt og forstyrret af alle mulige.
Formelt uddannelsesforløb
På sigt, hvis kursusforløbene går godt, og det lykkes at få de unge videre i deres uddannelser, kan det ende med, at uddannelsen på Gellerup UddannelsesCampus kan blev et formelt forløb, som kan opnå taxametertilskud.
”Et andet plus, ved at der er placeret en uddannelsescampus på Tovshøjskolen, er, at de unge elever i folkeskolen kan se, at der kommer nogle voksne, som også går i skole for at blive klogere,” siger Allan Agerbo.
Palæstina og Afrika
I foråret 2013 er Gellerup Højskole desuden involveret i to andre forløb. Det ene hedder Palæstina Explorer og er et 24-ugers højskoleforløb, som laves i samarbejde med Silkeborg Højskole. Her skal kursisterne blandt andet af sted på et to ugers ophold i Palæstina til juli. Unge fra Gellerup-området har mulighed for at opnå støtte til udgifterne ved kurset.
Derudover laves der også et kursus, som er rettet mod unge med afrikanske rødder. Det foregår i samarbejde med Kalø Højskole. Her skal der arbejdes med sprog og kultur og med humanistisk teknologi og solceller og varmepumper i samarbejde med Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi.
Læs mere på Gelleruphoejskole.dk
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2013-02 Marts
- på vej til at blive til noget
- med håb om at blive
- fremtidig.
En "campus" er:
- område med bygninger der hører til et universitet el. et college, fx auditorier, kontorer og boliger
- universitets- el. collegeområde.