En ulykke

Byggeri med farlige altaner i Grønlands hovedstad

Klumme af Inger Bloch

Min lille ny sønnesøn i Nuuk skulle døbes, og jeg tog til Grønland for at holde sommerferie med familien og deltage i barnedåben.

Inger med sin ældste sønnesøn og nybyggeri i baggrunden

Inger med sin ældste sønnesøn og nybyggeri i baggrunden

På rejsen var der 1½ times ophold i Kangerlussuaq, inden turen gik videre med et mindre fly til Nuuk.

En ung mor skulle med samme maskine som jeg. Hun stod ved siden af mig i køen med sit sovende barn i armene. Hans lille ansigt var forslået, han havde sår og skrammer i ansigtet og poser under øjnene.
Jeg kunne ikke lade være med deltagende at bemærke: ”Han har da slået sig slemt, den lille fyr”.

Ulykken

Nu fortalte den unge kvinde mig, at de var på vej hjem til Nuuk fra Rigshospitalet i København. Tre uger tidligere havde hun været i gang med at hænge vasketøj op på deres altan på 6. sal i et af de ny boligtårne i Nuuk. Hendes lille søn på 14 måneder var også på altanen. Han kan ikke gå endnu, men han kravlede og prøvede at rejse sig op ved at holde i rækværkets lodrette jernstænger.

Pludselig var han væk!

Han var kommet hen til hjørnet, og her var mellemrummet mellem den sidste stang i rækværket og husmuren så stort, at han smuttede igennem åbningen.

Den ulykkelige mor fortalte videre, at da hun kiggede ned og så sit barn ligge på jorden, gik hun helt i chok – hun bare skreg og skreg! Hendes mand hørte hende inde fra stuen, og da han fattede, hvad der var sket, fløj han ned ad trappen til den lille dreng. Han var i live og blev kørt til Dr. Ingrids Hospital og lagt i kunstig koma. Senere blev mor og barn fløjet til Rigshospitalet.

Lægerne i København har fortalt moderen, at hendes søn er en stærk lille dreng. Til trods for at han har pådraget sig flere kraniebrud og har brækket det ene ben og seks ribben, ser det ud til, at han hurtigt vil komme sig. Nu må man bare håbe, at han ikke får varigt men.

Byggesjusk eller?

Efterfølgende rejser sig en mængde spørgsmål om, hvor ansvaret for den store åbning i altanen skal placeres. Det er Selvstyrets boligselskab, der ejer boligerne – så er det Selvstyrets ansvar? Er bygningsreglementet overholdt? Er det pågældende bygningsreglement præcist nok i sin udformning? osv. osv.

For at udelukke lignende ulykker er der nu hurtigt opsat brædder på det farlige sted på altanerne på alle tilsvarende typer altaner i de forskellige boligtårne – både inde i byen og ude i omegnen, hvor der er nybyggeri i gang.

Manglende vedligehold

Når man færdes i Nuuk by, kan man se, at de gamle boligblokke ikke er vedligeholdt. Politikken har været, at gamle boligblokke skal rives ned og give plads for nyt byggeri. Desværre er de nyopførte lejligheder så dyre, at mange beboere fra de nedrevne blokke ikke kan betale huslejen. De må så klumpe sig sammen i de gamle slumboliger.

Cirkussøen ved Nuuk.

Cirkussøen ved Nuuk.

Mange udfordringer for Selvstyret

Grønland er et stort land (50 gange Danmarks størrelse) med en meget lille befolkning, der kun tæller 56.370. Og der er store afstande mellem byerne. Det er ikke kun inden for boligområdet, at der skal løses problemer. Som alle ved, står Det grønlandske Selvstyre i dag over for mange store udfordringer på mange forskellige områder.

Når det er sagt, kan man alligevel glæde sig over, at så stor en del af befolkningen har en dejlig tilværelse deroppe, og at der er meget smukt – måske er Grønland det smukkeste land i verden.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2013-07 September

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2013-07 September side 18
i sektionen Klummerne

forsiden af magasinet 2013-07 September

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data