En ulykke

Byggeri med farlige altaner i Grønlands hovedstad

Klumme af Inger Bloch

Min lille ny sønnesøn i Nuuk skulle døbes, og jeg tog til Grønland for at holde sommerferie med familien og deltage i barnedåben.

Inger med sin ældste sønnesøn og nybyggeri i baggrunden

Inger med sin ældste sønnesøn og nybyggeri i baggrunden

På rejsen var der 1½ times ophold i Kangerlussuaq, inden turen gik videre med et mindre fly til Nuuk.

En ung mor skulle med samme maskine som jeg. Hun stod ved siden af mig i køen med sit sovende barn i armene. Hans lille ansigt var forslået, han havde sår og skrammer i ansigtet og poser under øjnene.
Jeg kunne ikke lade være med deltagende at bemærke: ”Han har da slået sig slemt, den lille fyr”.

Ulykken
Nu fortalte den unge kvinde mig, at de var på vej hjem til Nuuk fra Rigshospitalet i København. Tre uger tidligere havde hun været i gang med at hænge vasketøj op på deres altan på 6. sal i et af de ny boligtårne i Nuuk. Hendes lille søn på 14 måneder var også på altanen. Han kan ikke gå endnu, men han kravlede og prøvede at rejse sig op ved at holde i rækværkets lodrette jernstænger.

Pludselig var han væk!

Han var kommet hen til hjørnet, og her var mellemrummet mellem den sidste stang i rækværket og husmuren så stort, at han smuttede igennem åbningen.

Den ulykkelige mor fortalte videre, at da hun kiggede ned og så sit barn ligge på jorden, gik hun helt i chok – hun bare skreg og skreg! Hendes mand hørte hende inde fra stuen, og da han fattede, hvad der var sket, fløj han ned ad trappen til den lille dreng. Han var i live og blev kørt til Dr. Ingrids Hospital og lagt i kunstig koma. Senere blev mor og barn fløjet til Rigshospitalet.

Lægerne i København har fortalt moderen, at hendes søn er en stærk lille dreng. Til trods for at han har pådraget sig flere kraniebrud og har brækket det ene ben og seks ribben, ser det ud til, at han hurtigt vil komme sig. Nu må man bare håbe, at han ikke får varigt men.

Byggesjusk eller?
Efterfølgende rejser sig en mængde spørgsmål om, hvor ansvaret for den store åbning i altanen skal placeres. Det er Selvstyrets boligselskab, der ejer boligerne – så er det Selvstyrets ansvar? Er bygningsreglementet overholdt? Er det pågældende bygningsreglement præcist nok i sin udformning? osv. osv.

For at udelukke lignende ulykker er der nu hurtigt opsat brædder på det farlige sted på altanerne på alle tilsvarende typer altaner i de forskellige boligtårne – både inde i byen og ude i omegnen, hvor der er nybyggeri i gang.

Manglende vedligehold
Når man færdes i Nuuk by, kan man se, at de gamle boligblokke ikke er vedligeholdt. Politikken har været, at gamle boligblokke skal rives ned og give plads for nyt byggeri. Desværre er de nyopførte lejligheder så dyre, at mange beboere fra de nedrevne blokke ikke kan betale huslejen. De må så klumpe sig sammen i de gamle slumboliger.

Cirkussøen ved Nuuk.

Cirkussøen ved Nuuk.

Mange udfordringer for Selvstyret
Grønland er et stort land (50 gange Danmarks størrelse) med en meget lille befolkning, der kun tæller 56.370. Og der er store afstande mellem byerne. Det er ikke kun inden for boligområdet, at der skal løses problemer. Som alle ved, står Det grønlandske Selvstyre i dag over for mange store udfordringer på mange forskellige områder.

Når det er sagt, kan man alligevel glæde sig over, at så stor en del af befolkningen har en dejlig tilværelse deroppe, og at der er meget smukt – måske er Grønland det smukkeste land i verden.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt