Krav ved fraflytning ved B-ordning

Der en del at holde rede på i vedligeholdelsesreglementet, når man skal flytte. Skræppen har spurgt om råd i Holmstrup

Af Jens B. Skriver. Foto: Martin Krabbe

Mange beboere fortæller, at de er usikre på, hvordan lejlighedens tilstand skal være, når de flytter.
”Risikerer jeg at få en stor regning, når jeg siger op, og frasiger jeg mig B-ordningen?” spørges der.

Som følge af at Holmstrup har fået et nyt vedligeholdelsesreglement efter B-ordningen, forsøger vi at kaste lys over noget af det, der bliver taget hensyn til, når tilstanden af en lejlighed skal vurderes.

Ordene om vedligehold
Som det fremgår af § 4.1 i vedligeholdelsesreglementet, overtager den nye lejer en lejlighed, der bærer præg af slid og ælde ved almindeligt brug,
og som ikke kan forventes at være nyistandsat, men den skal være i god og forsvarlig stand.

Det står tilmed i gamle vejledninger fra Boligselskabernes Landsforening: ”At beboeren ikke har vedligeholdt boligen, er i sig selv heller ikke misligholdelse. Først når der som følge af den manglende vedligeholdelse er opstået skader, kan beboeren pålægges istandsættelsesudgiften fuldt ud”.

Ligeledes står der i lejeloven, at fraflytteren aldrig nogensinde kan blive afkrævet en lejlighed, der er i bedre tilstand, end da han overtog den.

Inspektør Robert Sørensen forklarer vedligeholdelsesreglementet. Det kan få betydning for dig, hvis du har planer om at flytte.

Inspektør Robert Sørensen forklarer vedligeholdelsesreglementet. Det kan få betydning for dig, hvis du har planer om at flytte.

Kurser og manualer om syn
Inspektør Robert Sørensen fortæller om noget af det, som beboeren, der flytter, hæfter for. Hvert tredje år afholder inspektøren kurser for varmemestre om, hvordan lejligheder skal synes, og han har lavet manualer.
”Lejlighederne skal være holdt så godt ved lige som muligt. Vedligeholdelseskontoen er til løbende vedligeholdelse i boperioden,” siger Robert Sørensen og tilføjer, at man med opsigelsen frasiger sig retten til at bruge af B-ordningen.
Men så snart boligen siges op, kan man få et førsyn, og det bliver snart kutyme. Og man kan også få et vejledende syn op til to måneder før opsigelsen.

Lejlighedens tilstand
Der må gerne være mangler ved lakeringen af gulvene, men er mørkt træ kommet frem, skal fraflytteren betale for afhøvling af gulvet. Hvis der kun mangler lak, betaler afdelingen.

Væggene skal være i orden. De skal være malet håndværksmæssigt forsvarligt og efter forskrifterne i vedligeholdelsesreglementet. I så fald må den nye lejer leve med den farve, der er valgt. Trænger de til maling, er de ikke af den grund misligholdt.

Er der ikke penge nok på vedligeholdelseskontoen til maling af hele boligen, må den nye lejer lægge ud, men man må gemme kvitteringerne for arbejdet op til et år. Selv om det ikke dækker det hele, kan det altid hjælpe lidt.

Mislighold og rengøring
Der er tale om mislighold, hvis der for eksempoel er anvendt andet tapet eller bemaling, end der er beskrevet i vedligeholdelsesreglementet. Søm og skruer skal fjernes fra væggene, og hullerne skal repareres med Polyfilla.

Noget af det samme gælder lofter. Man må gerne ryge i lejligheden, og der er ikke tale om ødelæggelse, hvis der sidder rester af tjære og nikotin, men der er tale om mislighold, hvis loftet ikke er renset.

”Manglende rengøring er i virkeligheden ofte den største post,” oplyser Robert Sørensen.

Brugbare hvidevarer
Komfur og hårde hvidevarer skal naturligvis også være brugbare og rengjorte, men er de så gamle, at de alligevel skulle have været skiftet ud, får fraflytteren ikke en regning, selv om de ikke er holdt ved lige. Så er det på afdelingens regning.

”Det er vigtigt, at der opretholdes en ordentlig standard,” slutter Robert Sørensen.

”Og så skal man huske på, at man altid kan få varmemesteren til at foretage et vejledende syn, så man ved, hvad man har at rette sig efter.”
Del eller print denne side:  


En kommentar til
“Krav ved fraflytning ved B-ordning”


  • 1

    Susanne bjerregård skriver:

    Hejsa
    Jeg har pr. 12.01.18 overtaget en bolig m b-ordning.. da jeg flytter ind ligger jeg straks mærke til at hele lejemålet er nymalet og boligens veligeholdningskonto er brug hertil af boligforening.. hvordan kan dette lade sig gøre? Meget mærkeligt.. dette drejer sig om afd24 i hasselager ..

Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2020
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt