Krav ved fraflytning ved B-ordning

Der en del at holde rede på i vedligeholdelsesreglementet, når man skal flytte. Skræppen har spurgt om råd i Holmstrup

Mange beboere fortæller, at de er usikre på, hvordan lejlighedens tilstand skal være, når de flytter.
”Risikerer jeg at få en stor regning, når jeg siger op, og frasiger jeg mig B-ordningen?” spørges der.

Som følge af at Holmstrup har fået et nyt vedligeholdelsesreglement efter B-ordningen, forsøger vi at kaste lys over noget af det, der bliver taget hensyn til, når tilstanden af en lejlighed skal vurderes.

Ordene om vedligehold

Som det fremgår af § 4.1 i vedligeholdelsesreglementet, overtager den nye lejer en lejlighed, der bærer præg af slid og ælde ved almindeligt brug,
og som ikke kan forventes at være nyistandsat, men den skal være i god og forsvarlig stand.

Det står tilmed i gamle vejledninger fra Boligselskabernes Landsforening: ”At beboeren ikke har vedligeholdt boligen, er i sig selv heller ikke misligholdelse. Først når der som følge af den manglende vedligeholdelse er opstået skader, kan beboeren pålægges istandsættelsesudgiften fuldt ud”.

Ligeledes står der i lejeloven, at fraflytteren aldrig nogensinde kan blive afkrævet en lejlighed, der er i bedre tilstand, end da han overtog den.

Inspektør Robert Sørensen forklarer vedligeholdelsesreglementet. Det kan få betydning for dig, hvis du har planer om at flytte.

Inspektør Robert Sørensen forklarer vedligeholdelsesreglementet. Det kan få betydning for dig, hvis du har planer om at flytte.

Kurser og manualer om syn

Inspektør Robert Sørensen fortæller om noget af det, som beboeren, der flytter, hæfter for. Hvert tredje år afholder inspektøren kurser for varmemestre om, hvordan lejligheder skal synes, og han har lavet manualer.
”Lejlighederne skal være holdt så godt ved lige som muligt. Vedligeholdelseskontoen er til løbende vedligeholdelse i boperioden,” siger Robert Sørensen og tilføjer, at man med opsigelsen frasiger sig retten til at bruge af B-ordningen.
Men så snart boligen siges op, kan man få et førsyn, og det bliver snart kutyme. Og man kan også få et vejledende syn op til to måneder før opsigelsen.

Lejlighedens tilstand

Der må gerne være mangler ved lakeringen af gulvene, men er mørkt træ kommet frem, skal fraflytteren betale for afhøvling af gulvet. Hvis der kun mangler lak, betaler afdelingen.

Væggene skal være i orden. De skal være malet håndværksmæssigt forsvarligt og efter forskrifterne i vedligeholdelsesreglementet. I så fald må den nye lejer leve med den farve, der er valgt. Trænger de til maling, er de ikke af den grund misligholdt.

Er der ikke penge nok på vedligeholdelseskontoen til maling af hele boligen, må den nye lejer lægge ud, men man må gemme kvitteringerne for arbejdet op til et år. Selv om det ikke dækker det hele, kan det altid hjælpe lidt.

Mislighold og rengøring

Der er tale om mislighold, hvis der for eksempoel er anvendt andet tapet eller bemaling, end der er beskrevet i vedligeholdelsesreglementet. Søm og skruer skal fjernes fra væggene, og hullerne skal repareres med Polyfilla.

Noget af det samme gælder lofter. Man må gerne ryge i lejligheden, og der er ikke tale om ødelæggelse, hvis der sidder rester af tjære og nikotin, men der er tale om mislighold, hvis loftet ikke er renset.

”Manglende rengøring er i virkeligheden ofte den største post,” oplyser Robert Sørensen.

Brugbare hvidevarer

Komfur og hårde hvidevarer skal naturligvis også være brugbare og rengjorte, men er de så gamle, at de alligevel skulle have været skiftet ud, får fraflytteren ikke en regning, selv om de ikke er holdt ved lige. Så er det på afdelingens regning.

”Det er vigtigt, at der opretholdes en ordentlig standard,” slutter Robert Sørensen.

”Og så skal man huske på, at man altid kan få varmemesteren til at foretage et vejledende syn, så man ved, hvad man har at rette sig efter.”

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2015-01 Februar

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Susanne bjerregård
http://20788980 (linket virker muligvis ikke længere)
Hejsa
Jeg har pr. 12.01.18 overtaget en bolig m b-ordning.. da jeg flytter ind ligger jeg straks mærke til at hele lejemålet er nymalet og boligens veligeholdningskonto er brug hertil af boligforening.. hvordan kan dette lade sig gøre? Meget mærkeligt.. dette drejer sig om afd24 i hasselager ..

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2015-01 Februar side 10
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2015-01 Februar

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Gellerup Museum
Gudrunsvej 16, 6
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data