Der er grønt og lyst i Rødlundparken
Skræppens udsendte er denne gang taget til afdeling 10, Rødlundparken for at se den “Med Andre Øjne.”
Rødlundparken ligger langt væk fra byen. Sådan føltes det i hvert fald, da jeg fulgte Silkeborgvej 15 km fra Aarhus C ud til Harlev. Motorvejen blev krydset, og så kørte jeg endnu længere ud. Endelig var jeg der, i Harlev, hvor Rødlundparken ligger.
Afdelingen er ret stor og meget grøn. Den er omgivet af byparken, hvor der er stier og fitnessudstyr og det ligger nærmest lige i afdelingens baghave.
Afdelingsformand Aase Christensen tager imod Skræppens udsendte. Fem minutter efter, vi er kommet, kigger afdelingens serviceleder, Torben Lomborg, forbi. Han er også glad for afdelingen og fortæller, at han faktisk selv har benyttet sig af nogle af dens faciliteter, blandt andet har han holdt konfirmationer og fester i selskabslokalet.
Afdelingen blev bygget i 1989, og senere kom der seniorboliger til. De er fra 2000. Da seniorboligerne blev bygget, ønskede boligforeningen, at de blev en selvstændig afdeling, men det kæmpede afdelingen imod.
”Det giver mere mening, at det er samme afdeling, både administrativt og driftsmæssigt,” forklarer Aase.
De fik deres vilje, og afdelingen blev en del den allerede eksisterende.
Seniorboligerne er meget attraktive, så der er lang ventetid på dem.
Seniorboligerne har højt til loftet. Det er faktisk det første, vi lægger mærke til, da vi træder ind i stuen. Der ville faktisk være plads til en hems både i stuen og i soveværelset, og så kunne der lige være plads til flere overnattende gæster. Aase oplyser, at der faktisk er 4,20 m til kip.

Aase viser os fælleshuset, hvor der er to værelser med bad
Lokale flytter ind
Det er mest folk fra Harlev, som flytter til Rødlundparken. Det kan være folk, som bliver skilt og vil have noget mindre, eller landmænd, som har solgt deres gård. Der er selvfølgelig ikke så meget have tilknyttet lejlighederne, men dem, der har, får det bedste ud af det. Haven står beboeren selv for, mens driften klipper hækkene. Da vi går rundt i afdelingen, lægger vi også mærke til de flotte haver. Selvom de måske ikke er så store, kan beboerne sagtens gøre dem pæne.
Engang var der marker
Da afdelingen blev bygget, var der marker i området. ”Der gik også røde køer. Det var helt Morten Korch-agtigt,” siger Aase.
I 1960’erne begyndte folk at bygge parcelhuse, men det var ikke før 1977-78, der begyndte at køre busser helt til Harlev. Nu kører nummer 11 direkte til Aarhus C, og den har holdeplads lige udenfor ungdomsboligerne. Den kører hvert kvarter, men da afdelingen ligger i zone fire, er det ret dyrt at komme ind til byen.
”Men når man tænker over, hvor meget det koster at parkere i byen, så er det alligevel billigere at tage bus,” siger Aase.

Bjarne og Henrik hjælper med at holde afdelingen ved lige
Er en del af lokalsamfundet
I Rødlundparken har de den filosofi, at de skal være åbne for alle de muligheder, som området giver. Der er også nok at lave Harlev. Lige ved siden af afdelingen ligger Næshøjhallen, der er fodboldklub og såmænd også en krolfbane. Skolen ligger heller ikke langt væk.
Rødlundparken har en seniorklub med 51 medlemmer, som tager på ture, griller og holder julefrokoster sammen. En del af dem deltager også i arrangementer i lokalcenteret, som ligger lige ved siden af. Der er gode indkøbsmuligheder, og Skræppens udsendte så både en Meny og en Netto tæt på. Der er dog ikke en kirke i byen. Måske fordi byen alligevel ikke er så gammel. Kirkerne ligger i hhv. Gl. Harlev og Framlev (lige nord for Silkeborgvej).
Afdelingsbestyrelsen står ikke for at arrangere fester, men støtter gerne økonomisk. Derfor er det beboerne, der selv står for dem. Det har dog ikke altid fungeret med fester, måske fordi der findes andre muligheder i byen, og beboerne kan koble sig på de arrangementer. Dog er der de seneste to år blevet arrangeret fastelavnsfest, som faktisk blev en rimelig succes.
Huslejen er lidt dyr
Huslejen er høj, men Aase er ikke utilfreds med den. Hun synes, hun får rigtig meget kvalitet for pengene. Der spares op til udskiftninger og reparationer – økonomien i afdelingen er meget fin, og hun er rigtig glad for at bo i sin bolig. Der er lyst og luftigt. De nyeste huse er lavet af træ, og det er en stor kontrast til mange af boligforeningens andre lejligheder. Det gør også, at boligerne er lyse og kølige. Det er, ifølge Aase Christensen, en meget velfungerede afdeling.
Indtil 2014 fandtes der en specialordning, der gjorde, at hver anden bolig gav fortrinsret til folk der havde tilknytning til Harlev f.eks. via forældre. Det har kommunen dog desværre sagt stop for nu.
Gretha har gjort meget ud af haven

Gretha Munk nyder at have en have, som hun kan pusle lidt rundt i.
Vi går en tur og møder på vejen næstformand Gretha Munk, som sidder udenfor sit hus. Hun skal lige have andre sko på, og derefter går hun med os rundt i området, hvor hun og Aase snakker om, hvor hyggelig afdelingen er.
Gretha har siddet i bestyrelsen i fem år og har boet i afdelingen siden 2003. Hun har virkelig gjort noget ud af sin have, som snor sig rundt om den ene side af huset.
Tårne, der holder øje med beboerne
Ved udkanten af afdelingen står to blå tårne. De ligner lidt vagttårne, og det får beboerne til at føle, at der bliver passet på dem. Aase fortæller, at tårnene i 1995 blev brugt til at markere 60-året for befrielsen den 4. maj. Her havde de sat lys i vinduerne, sang nogle sange og grillede udenfor på plænen.

Det ene af de blå tårne, som beskytter beboerne
Afdelingen har ingen facebookside, men du kan læse om afdelingen på Brabrandbolig.dk. Der findes også en beboerhåndbog, som også kan findes på boligforeningens hjemmeside.
Kunst i afdelingen
Elskovskunsten er skabt af kunstmaleren Ole Østrup, som engang i 1990’erne var i aktivering hos Brabrand Boligforening. I den periode arbejdede han med maleri, litografi og skulptur.
Den daværende afdelingsbestyrelse fik forevist en tegning, som han havde fået inspiration til ved at gå rundt og lære afdelingen at kende. Bestyrelsen sagde straks ja til at få kunstværket, og det blev sat op på græsplænen ud for Rødlundvej 146.
Afdeling 10, Rødlundparken
Rødlundparken består af 233 lejemål:
24 ungdomsboliger
10 2-rumsboliger ”øremærket” til ældre og/eller handicappede
25 2- og 3-rumsboliger ”øremærket” til +55 år
174 familieboliger fordelt på 1-,2-,3- og 4-rumsboliger
Der er 2 fællesvaskerier
Fælleshus med selskabslokale samt kontor og mødelokale for afdelingsbestyrelsen
To gæsteværelser med bad og køkken
Det er tilladt at have en ”taskehund” eller op til to indekatte.
Skræppebladets udsendte: | ||
---|---|---|
Læs også
▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2016-05 Juni/Juli