Fakta og løgne om Gellerup

Urolighederne i forbindelse med anholdelsen af to tunesiske mænd og genoptrykningen af Mohammed-tegningerne fik atter Gellerup i mediernes søgelys

Medieomtalen af Gellerup­park­en i forbindelse med u­ro­lig­hederne i vinterferien mind­er meget om eventyret om fjeren, der blev til fem høns. Historierne om afbrændinger, stenkasteri og masseuroligheder i Gellerupparken løb i over en uge konstant over skærmen på både TV2News, TV2 og DR.

Men da afdelingsbestyrelsen i ugen efter urolighederne fik op­gjort, hvad der var sket af øde­læggelse, lød opgørelsen på: To brændte aviscontainerne og to brændte papirkurve. Et faktum, der betyder, at urolighederne, der primært fandt sted omkring Bazar Vest, heldigvis ikke kommer til at belaste huslejerne i Gellerup.

gellerupparken.jpg

Beboerbrev 1

En fælles indsats på tværs af lokalpoliti, kommune og frivillige foreninger fra området var hurtig med til at få ro på Gellerup næsten fra den første dag, hvor anholdelsen af de to formodede mordplanlæggere fandt sted. På vegne af alle samarbejdspartnere skrev afdelingsbestyrelser­ne for Toveshøj og Gellerup op til week­enden et brev, som blev delt ud til alle beboere i de to afdelinger.

I brevet lød en opfordring til alle forældre om at holde deres børn hjemme om aftenen, og til at hjælpe med at fortælle politiet, hvis man havde set noget. Og i de lokale moskeer bakkede i­mam­erne op om budskabet i deres fredagsbøn.

Borgmester på gaden

Efter et par aftener med kun politi på gaderne, trak de opsøgende med­arbejdere og frivillige ud for at gå opsyn om aftenen og blandt andet sende små børn hjem i seng. Og her fik de en aften følgeskab af borgmester Nicolai Wammen, som kom ud for at støtte deres indsats.

Hen over weekenden var der kun ganske få forsøg på ildsansættelser, som hurtigt blev slukket, og ugen efter holdt urolighederne helt op, og der var igen stille i Gel­lerup om aftenerne. Alligevel fortsatte Gellerup med at blive nævnt i medierne – og på TV2 Østjyllands hjemmeside stod i flere dage, ”at Gellerupparken har været hjemsted for nogle af de værste uroligheder i Østjylland nogensinde”.

Ros til lokalområdet

I ugen efter urolighederne be­gyndte, lød der fra alle sider står ros til de frivillige i Gellerup, som havde stillet op og været med til at gå opsyn, ikke mindst de frivillige fra fodboldklubben ACFC, bokseklubben BBK og Unge4Unge.

Pressen fortsatte dog med at binde Gellerup sammen med de mange ildebrande, som efterhånden havde spredt sig over hele landet. Og på TV2 Østjylland blev det fortalt, ”at urolighederne i Gellerup ville komme til at koste millioner af kroner”. Blandt andet blev en brændt vuggestuen i Tilst kædet sammen med Gellerup.

Beboerbrev 2

Afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken besluttede, at den ville udsende et nyt beboerbrev, hvori beboerne blev orienteret om, at det ikke var sandt, at der var store regninger på vej til huslejen. Og beboerne fik samtidig en stor tak for deres indsats for at holde børn indendøre.

Afdelingsbestyrelsen har desuden bedt TV2 Østjylland om et genmæle for at rette op den misinformation, som alle de østjyske seere havde fået om Gellerup gennem tv-stationens nyhedsudsendelser.

Læs også

▮ Skræppebladet, det trykte magasin 2008-02 Marts

Rating

Synes du om artiklen?

Hjælp Skræppebladet med at blive bedre - giv en hurtig feedback.

  • Øv - ikke god
  • Nogenlunde
  • OK
  • Cool - god artikel
  • Kan anbefales
Klik på en smiley - du kan skifte mening bagefter.
Kommentar

Deltag i debatten og skriv kommentar som vises til alle

Skriv en kommentar

Denne side:

Kilde

Denne artikel er bragt i
Skræppebladet
2008-02 Marts
i sektionen Artikler

forsiden af magasinet 2008-02 Marts

©Copyright

Skræppebladet har copyright til denne artikel.

Det er ikke tilladt at kopiere eller viderebringe elementer uden skriftlig aftale.

Den eksklusive copyright tilhører de originale bidragsydere fx skribent og fotograf.

Læs mere om copyright på Skræppebladet

Kontakt

Skræppebladet er forenings- og beboerblad i Brabrand Boligforening

Skræppebladet
Kollektivbyen
Gudrunsvej 78, 2.-3.sal
8220 Brabrand

Se seneste kolofon og kontakt redaktionen for nærmere information om denne artikel.

Web-sektioner

Nyheder

Magasin

Aktiviteter

Afdelingerne

Foreningen

Debat

Mine bogmærker

henter data

Mine seneste artikler

henter data