Fakta og løgne om Gellerup

Urolighederne i forbindelse med anholdelsen af to tunesiske mænd og genoptrykningen af Mohammed-tegningerne fik atter Gellerup i mediernes søgelys

af Helle Hansen

Medieomtalen af Gellerup­park­en i forbindelse med u­ro­lig­hederne i vinterferien mind­er meget om eventyret om fjeren, der blev til fem høns. Historierne om afbrændinger, stenkasteri og masseuroligheder i Gellerupparken løb i over en uge konstant over skærmen på både TV2News, TV2 og DR.

Men da afdelingsbestyrelsen i ugen efter urolighederne fik op­gjort, hvad der var sket af øde­læggelse, lød opgørelsen på: To brændte aviscontainerne og to brændte papirkurve. Et faktum, der betyder, at urolighederne, der primært fandt sted omkring Bazar Vest, heldigvis ikke kommer til at belaste huslejerne i Gellerup.

gellerupparken.jpg

Beboerbrev 1
En fælles indsats på tværs af lokalpoliti, kommune og frivillige foreninger fra området var hurtig med til at få ro på Gellerup næsten fra den første dag, hvor anholdelsen af de to formodede mordplanlæggere fandt sted. På vegne af alle samarbejdspartnere skrev afdelingsbestyrelser­ne for Toveshøj og Gellerup op til week­enden et brev, som blev delt ud til alle beboere i de to afdelinger.

I brevet lød en opfordring til alle forældre om at holde deres børn hjemme om aftenen, og til at hjælpe med at fortælle politiet, hvis man havde set noget. Og i de lokale moskeer bakkede i­mam­erne op om budskabet i deres fredagsbøn.

Borgmester på gaden
Efter et par aftener med kun politi på gaderne, trak de opsøgende med­arbejdere og frivillige ud for at gå opsyn om aftenen og blandt andet sende små børn hjem i seng. Og her fik de en aften følgeskab af borgmester Nicolai Wammen, som kom ud for at støtte deres indsats.

Hen over weekenden var der kun ganske få forsøg på ildsansættelser, som hurtigt blev slukket, og ugen efter holdt urolighederne helt op, og der var igen stille i Gel­lerup om aftenerne. Alligevel fortsatte Gellerup med at blive nævnt i medierne – og på TV2 Østjyllands hjemmeside stod i flere dage, ”at Gellerupparken har været hjemsted for nogle af de værste uroligheder i Østjylland nogensinde”.

Ros til lokalområdet
I ugen efter urolighederne be­gyndte, lød der fra alle sider står ros til de frivillige i Gellerup, som havde stillet op og været med til at gå opsyn, ikke mindst de frivillige fra fodboldklubben ACFC, bokseklubben BBK og Unge4Unge.

Pressen fortsatte dog med at binde Gellerup sammen med de mange ildebrande, som efterhånden havde spredt sig over hele landet. Og på TV2 Østjylland blev det fortalt, ”at urolighederne i Gellerup ville komme til at koste millioner af kroner”. Blandt andet blev en brændt vuggestuen i Tilst kædet sammen med Gellerup.

Beboerbrev 2
Afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken besluttede, at den ville udsende et nyt beboerbrev, hvori beboerne blev orienteret om, at det ikke var sandt, at der var store regninger på vej til huslejen. Og beboerne fik samtidig en stor tak for deres indsats for at holde børn indendøre.

Afdelingsbestyrelsen har desuden bedt TV2 Østjylland om et genmæle for at rette op den misinformation, som alle de østjyske seere havde fået om Gellerup gennem tv-stationens nyhedsudsendelser.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt