Klummen

Stræk dig

Ha’ det bedre, som Helle Gotved fortalte

af Inger Bloch

I løbet af august og september kom der brochurer med oplysninger om diverse aftenskolekurser, foredrag og sportsgrene ind ad brevsprækken. Der var tilbud på alt mellem himmel og jord, og man fik umiddelbart lyst til at melde sig til en masse. F.eks. blev der tilbudt kurser i mange forskellige bevægelsesformer, og det er jo vældig fint – Kroppen skal holdes i gang – ing­en tvivl om det!

I forbindelse med en oprydning stødte jeg på et gammelt avisudklip, der handlede om Helle Gotved i anledning af hendes 90-årsfødselsdag. Efter et langt liv med gymnastik døde Helle Gotved som 93-årig i 2006. Hun underviste i gymnastik, til hun var 82 år, og hun var aldrig syg. Desværre blev hun i 1998 pludselig ramt af en blodprop i hjernen, og det gik ud over følesansen og taleevnen. Gymnastikken kom herefter til at foregå i privatboligen, og der kom til at gå lang tid med genoptræning og taleøvelser.
Helle Gotveds gode regler og principper kom til at præge rigtig mange mennesker, bl.a. gennem hendes udsendelsesrække: ”Ha’ det bedre”, som blev sendt i Danmarks Radio hver lørdag i 26 år.

Nogle af de vigtigste teorier har for mig været:

– ”Krop og sjæl hører sammen”, altså: Hvis man er i god fysisk form, smitter det af på humøret og omvendt.
– ”Hvert led i kroppen skal bevæges til ydergrænsen hver dag”.
– ”Når man bruger kræfter, får man flere kræfter”.
– ”Øvelserne skal ikke gøre ondt for at gøre godt”.

Og så tilbage til begyndelsen: Ikke alle kan deltage i de forskellige undervisningstilbud, vi bliver fristet med, men vi kan alle sammen gøre noget derhjemme for at få det bedre:

Brug nogle få minutter hver morgen og få startet dagen på en god måde:

– Træk vejret dybt og stræk kroppen godt igennem.
– Sving armene med bløde bevægelser.
– Vrik med hofterne.
– Løft benene et ad gangen (som når du går i sand).
– Gå op på tæer og ned igen nogle gange.

Du vil herefter føle dig bedre tilpas og mere parat til den nye dag; skulle en i familien komme til at grine ad dig, mens du udfører dine morgenøvelser, er det ingen ulykke: At grine er fin motion for ansigtsmusklerne!
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt