Jagten på liv uden for Jorden intensiveres nok engang

Kepler skal søge efter Jord-tvilling

Jens Skrive, Astronomiklub Capella. Illustration af Jesper Ankjær

Den 7. marts opsendtes satellitten Kepler, der har til opgave at jagte exoplaneter. Exoplaneter er planeter i andre solsystemer. Det er ikke mere end godt ti år siden, astronomerne blev i stand til at identificere planeter i andre solsystemer. Nu kendes 338 exoplaneter i 288 planetsystemer.

De første blev opdaget ved, at deres stjerne rokkede en lille smule. Det var gasplaneter ligesom Jupiter, blot meget større, som befinder sig tæt på deres stjerner og der påvirker den stærkt med sin tyngdekraft. Disse exoplaneter er lettest at finde, men ikke nødvendigvis typiske.

Satellitten Kepler
Astronomerne håber på at finde en planet, som kan kaldes en tvilling til Jorden. Nu afsløres exoplaneter især ved, at stjernens lys i en periode bliver svagere, fordi en planet passerer forbi.

Det er satellitten Keplers opgave i løbet af de næste 3½ år at gennemsøge et afsnit af himlen for stjerner med svagt varierende lysstyrke.

Capella Astronomiklub
Kontaktperson:
Niels Jørgensen,
Jernaldervfej 257B, 1.
tlf. 86241620.

I slægt med Neptun
I januar blev opdaget en exoplanet, som minder temmelig meget om Neptun. Neptun er 3,9 gange større end Jorden og 17,2 gange tungere. Denne planet er 4,7 gange større end Jorden og 25 gange tungere. Den befinder sig i nærheden af stjernebilledet Svanen, men er 120 lysår borte, så den vil aldrig få besøg af mennesker. Den dybere mening med planetjagten er at finde spor efter liv ligesom på Jorden og i den sidste ende viden om, hvordan livet er opstået.
Del eller print denne side:  


Skriv en kommentar til denne side (artikel) LÆS VILKÅR FOR DEBAT


 
 
© 1970-2021
Skræppebladet - E&P Huset - Karens Blixens Boulevard 39 - 8220 Brabrand
| Vilkår for debat | Privatlivspolitik | Kontakt